Uponor leidingen uit muur

Wackid

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het aanleggen van een cv installatie in een casco woning.

Nu ben ik aan het orienteren welke radiatoren er komen. Nu heb ik gezien dat er radiatoren zijn met aansluitingen uit de muur. Dus geen lelijke leidingen uit de grond.

Nu is mijn vraag hoe je de leiding het beste uit de muur kan krijgen met een uponor kunststof buis. Deze lopen over de kanaalplaatvloer, moeten dan stukje de muur in en er dan weer uit. Ik heb gelezen dat je beter geen koppelingen kunt gebruiken (in dit geval 2 keer 90 graden.)

Ik neem aan dat die kunststof buis die radius niet kan maken teveel spanning.

Hoe lossen jullie dit op??
 

Xr8

  • #2
In dit geval kun je gebruik maken van zogenaamde ventiel radiatoren. Deze hebben aanvoer en retour aan de onderzijde zitten.

In combinatie met een haaks onderblok kun je dit realiseren.

De leidingen kun je buigen tot ongeveer 5 x de buis diameter. Vaak moet je een knie erop zetten omdat je niet strak genoeg uit de muur kunt komen. Of je moet de gleuf dieper maken beetje afhankelijk van het soort materiaal.

De buisjes hart op hart 5 cm houden en ongeveer 12cm uit de cementdekvloer. De radiator komt dan onderzijde ongeveer op 15cm te hangen. Zorg dan de radiator aan de binnen zijde zit en de retour aan de buitenzijde van de radiator.

Houd er ook rekening mee dat er radiatoren zijn welke op deze manier alleen rechts aan te sluiten zijn. Dit ivm de aangelaste strippen. Er zijn ook universele welke zowel links als rechts aan te sluiten zijn, en in het midden.

Voordat je een en ander aanlegt eerst soort en lengte radiatoren bepalen.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb dat ook zo gedaan, paar toevoegingen uit de praktijk:

- gebruik een (interne) buigveer om het uponor te buigen. Zeker de kleinere diameters (14 en 16) willen best snel knikken.
- Als je niet exact weet welke radiatoren er komen te hangen en dus ook niet de exacte positie van het toekomstige H-blok weet maak dan de aansluiting in het midden. Natuurlijk ben je daarna wel gebonden aan ventielradiatoren met middenaansluiting maar je hebt wel speelruimte qua lengte.
- Een haakse slijper met een diamantschijfje is erg handig om de sleufjes te maken.
- Niet elk H-blok heeft HOH afstand van 5 cm maar in de praktijk kan je de leidingen wel iets bijbuigen mocht het wat schelen.
 

Xr8

  • #4
Voordat je dit soort dingen gaat aanleggen moet je eerst een plan maken en de radiatoren uit (laten) rekenen. Pas dan kun je iets maken, op een manier dat het ook gaat passen. Bij midden aansluiting zul je toch ook moeten weten waar aanvoer en retour zitten.

Wat betreft de h blokken, heb ze nog niet anders gezien dan 5 cm hart hart. De zijaansluitingen zitten vaan wel dichter bijelkaar. Meestal 3 a 3,5cm.

succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu