Uponor fitting/koppeling vervangen

Evmw

  • #1
Beste klussers,

Ook maar eens geregistreerd op het forum want ik heb nu een vraag waar geen antwoord op te vinden lijkt te zijn...

Heb een nieuwbouwwoning waar de cv/stadsverwarming via flexibele leidingen is aangelegd. Volgens de informatie op de leidingen zou het een Uponor leiding moeten zijn, en na wat service documentatie daar geraadpleegd te hebben ben ik er inmiddels achter dat het waarschijnlijk een Uponor MLC systeem is van 16x2.

Enfin, probleem is dat we flinke lekkage aan een onderblok hadden waar nu blijkt de persfitting (of knelkoppelling???) beschadigd is. Daarnaast moeten er toch andere onderblokken op met andere fittingen en dat wil ik nu meteen gaan doen. Vraag is alleen hoe krijg je die fitting/koppeling van die buis af of is dat niet mogelijk? Heb alleen maar handleidingen bij Uponor gevonden om deze te monteren maar niet om ze er af te halen? Iemand die hier raad mee weet?

edit:
Voor zover ik heb kunnen nagaan is het vermoedelijk een MLC klemkoppeling die er af moet
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Kun je een foto van de kopeling plaatsen.
Vaak worden er ook wel NL kopelingen gebruikt
 

Evmw

  • #3
Ik zal even kijken of ik een foto kan maken. Er zitten overal onderblokken van Oventrop, naar mijn idee gekoppeld aan de buis met een MLC klemkoppeling M24 (een NL koppeling maar dan voor M24x1.5).

Eigenlijk is op deze foto precies te zien wat ik ook zie op mijn leiding:




Heb zojuist nog even de importeur gebeld, volgens hun is het gewoon een kwestie van flink hard trekken. Dacht dat ik dat wel had gedaan, maar ben misschien dan toch wat te voorzichtig.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Het basis principe is exact gelijk aan nl kopeling.
En dat is inderdaad hard trekken om hem er af te krijgen.
 

Xr8

  • #5
De M24 heeft een andere afdichting dan de nl koppeling. Deze heeft nl geen schuine kant aan de voorzijde. De M24 schuift in het onderblok. Wellicht is de slang iets te kort waardoor het rubber er niet goed in zit.

De aansluiting kan echter ook euroconus zijn. Deze wartel is wel aanmerkelijk groter dan een van M24.

Succes.
 

Prutje

  • #6
Hallo EVMW

De koppeling die je op de foto ziet, kan je van Uponor naar een een gewone koppeling van messing gaan.

Ik heb deze koppeling laatst zelf gebruikt omdat ik geen perstang had.
Uponor recht afknippen en dan de koppeling geheel erin drukken en met een koppeling van messing aan de andere kant indraaien. zorg er wel voor dat de hele koppeling aandraaid tot hij niet meer verder kan.

Suc6
 

Evmw

  • #7
Iedereen alvast bedankt voor de reactie.

Vanavond nog maar eens een blik op geworpen. Krijg de fitting er met geen mogelijkheid uit, en heb maar besloten buis af te gaan snijden en er nieuwe (juiste) fittingen in te duwen. Moest deze aansluiting toch al inkorten.

Bij alle andere radiatoren ga ik maar niet zitten 'prutsen' omdat ik daar niet verder kan inkorten en heb maar besloten de nieuwe onderblokken te kiezen met dezelfde aansluiting zodat ik ze er direct op kan draaien. Ik neem toch aan dat ik deze koppeling gewoon weer opnieuw kan gebruiken, wellicht even ringetje vervangen? Of kan ik zelfs dat ringetje gewoon laten voor wat het is en direct nieuw onderblok er op zetten? Kan nergens iets vinden hierover bij de uponor documentatie....
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
De ringetjes kan je als ze heel zijn, gewoon laten zitten :D

groeten b.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu