Uitvoering doorbraak draagmuur/plaatsen portaal

Udje

  • #1
Beste klussers,
Na vaak door middel van google-sessies op dit forum terecht gekomen te zijn en veel bruikbare antwoorden gevonden te hebben heb ik bij deze een vraag die ik jullie graag voor wil leggen.
Op dit moment wordt in mijn appartement (begane grond bouwjaar '29) een draagmuur doorgebroken over een lengte van 3,5 meter door een aannemer. Vervolgens wordt een stalen portaal geplaatst.
Aannemer is een prima kerel maar ik ben toch wat zenuwachtig over enkele aspecten van de uitvoering:
1) Tijdens het slopen heeft hij aan 1 kant van de muur, zo'n 70cm van de muur af, stempels geplaatst onder de vloerbalken van de bovenburen. Vervolgens de muur gesloopt en het een nacht (en het grootste deel van de dag, hij kwam pas in de middag terug) zo laten staan zonder verdere stempels onder de muur zelf. Pas de volgende dag is de balk omhoog gegaan, die hij voor de daarop volgende nacht op 2 stempels heeft achtergelaten.
Ik ben geen bouwkundige maar ik heb er geen fijn gevoel bij dat de 12 ton aan stenen die er nog boven staat een nacht lang op alleen die vloerbalken gestaan(?) heeft. Het lijkt me dat die balken door de muur gedragen moeten worden, niet andersom. Dit gevoel is nog eens aangesterkt omdat ik de volgende ochtend bij de bovenburen scheurtjes (max zo'n 1mm dik) aan beide kanten van de muur heb gevonden die er eerst nog niet zaten.
Ik zou graag nog eens van jullie horen dat dit inderdaad de gebruikelijke gang van zaken is en ik me nergens zorgen om hoef te maken. En zo niet dan graag wat tips/adviezen :)
2) De stalen balk (HEA-220) die omhoog is gegaan hangt nu niet met het midden onder het midden van de muur erboven omdat het plafond aan een kant in de weg zou zitten. De aannemer beweert dat het prima is maar ik vind het wederom eng. De muur staat volledig op een van de uitstekende horizontale flensen van de balk, de I in het midden zit compleet niet onder de stenen terwijl het mij lijkt dat hier nou juist het dragende vermogen vandaan moet komen?
Wederom het liefst bevestiging dat het prima zit zo :)
3) De aannemer houdt vol dat de draagbalk 105 KG weegt (ik had aangeboden bij de lokale verhuur te kijken voor een kanaallift, vandaar). Dit terwijl bij elke leverancier die ik kan vinden balken met het gegeven profiel (HEA-220) zo'n 50kg/meter wegen, x3.5 zou de balk dus 175 kg moeten wegen. De maten van de balk lijken wel overeen te komen met het HEA-220 profiel. Iemand enig idee hoe dit kan?
Ik zie uit naar julie antwoorden :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
We beoordelen hier niet het werk van uitgevoerd werk. Schakel zelf een constructeur in als je een second opinion wil.
 

EvdL

  • #3
Hoi Udje,

Aan punt 1 kan je nu niks meer aan doen, de muur is al weg.

Vraag aan de aannemer de tekening / berekening die hij heeft laten maken voor de vergunning. Aangezien het een draagmuur is heeft hij / jij een vergunning moeten aanvragen.
Als het een officiele aannemer is zal hij nooit een draagmuur weghalen zonder je op de hoogte te stellen dat er een vergunning voor nodig is.
Ik weet dat er in de praktijk snel wordt gezegd dat het wel zonder vergunning kan maar in dit geval zou ik daar niet op gokken aangezien je ook nog bovenburen heb. Elke schade aan de muren van de bovenburen zal je moeten betalen, ook die scheurtjes van 1mm :?

Ik zou zo snel mogelijk er een constructeur bij halen als de aannemer het niet heeft gedaan en een vergunning aanvragen voor je echt problemen of een bouwstop krijgt.
 

Udje

  • #4
Bedankt voor je antwoord EVDl.
De constructieberekeningen heb ik zelf door een constructeur laten maken en aan de aannemer gegeven toen ik hem om een offerte vroeg. Maar daar staat niks in over de werkwijze, alleen welke balken er in moeten en een tekening hoe het er uit moet komen te zien (en natuurlijk allerlei berekeningen van belastingen).
Het werk is inmiddels klaar en de aannemer heeft aangeboden (voorlopig) een bedrag van de factuur af te laten totdat de schade bij de bovenburen hersteld is. Leek me op zich aardig alleen maak ik me eigenlijk meer zorgen over hoe de schade ontstaan is dan over de schade zelf.
Waar ik me ook nog eens zorgen over maak is dat, nu de aannemer klaar is, de stalen balk de draagmuur erboven niet raakt, maar alleen de vloerbalken van mijn bovenburen ondersteund. Ik kan een blaatje papier (en op sommige plekken mn hele hand) zo tussen de balk en de stenen erboven door bewegen. Ik ben natuurlijk nog steeds geen bouwkundige maar het lijkt mij toch dat het de bedoeling is dat die stalen balk die muur draagt, niet dat die draagmuur uiteindelijk op de vloerbalken van de bovenburen staat...
Ook kwam ik er vandaag achter dat in mijn eigen appartement de woonkamerdeur, die vlak naast de doorbraak in dezelfde muur zit, niet meer dicht kan. De deur stoot in het midden, bij de slotplaat, tegen het kozijn aan terwijl daar eerst zoveel ruimte tussen zat dat de grendel maar nauwelijks in het slotgat bleef hangen. Geen idee wat er gebeurd is, aan de onder- en bovenkant zit er wel gewoon de normale ruimte tussen de deur en het kozijn.
Ik ben er al met al niet gerust op :(
 

EvdL

  • #5
Vraag aan de constructeur of hij langs wil komen. Hij kan aan de hand van de tekening die hij heeft gemaakt zien of het goed uitgevoerd is.
Naar mijn mening moet de balk helemaal dragen maar vraag het aan de constructeur die kan het ter plekke bekijken.

Zelf heb ik 2,5 draagmuur opgevangen door een staal constructie die r onder spaning geplaats is. Ondanks dat ik een betonnen vloer heb is er een scheur in de muur erboven gekomen, daar kom je in de meestal niet onderuit dus ik zou me geen grote zorgen maken over de scheur bij de boven buren ( behalve dat het gemaakt moet worden)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De werkwijze van anderen beoordelen we hier niet.
U zult met de aannemer in overleg moeten treden en eventueel met de gemeente als vergunningverlener.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu