Uitstaande haren kwast

M.L. Kuiper

 • #1
Heren vakschilders, ik heb al sinds tijden een fijne kwast, zo één met een soort van zeemeerminnetje erop. Heerlijk soepel en mooi versleten. Ben nu mijn huis aan het schilderen en heb bij een pauze deze kwast 2 dagen hangend in een potje water opgeborgen. De kwast is goed soepel gebleven maar de haren zijn wat uit gaan staan. Na een uurtje schilderen is dat niet beter geworden. Is hier nog iets aan te doen of is het einde kwast?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mwdecor

  Verfadviseur
  • #2
  Varkensharen kwasten ( is wat ik vermoed, heb hier zo'n aantal van die meerminnetjes liggen :-))en water gaan niet goed samen. Deze haartypes zijn meer geschikt voor oliedragende verf.
  Je kan de kwast opbinden. Zoek eens op het internet wat precies een kwast opbinden is, indien je niks vind stuur ik je bij gelegenheid een verklarende tekening maar dan moet ik wel diep in mijn archieven gaan zoeken :-)
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
  De woeling, dat is de touw ommanteling die boven de bus ( daar waar de haren in gevat zijn ) zit kunt u verwijderen als de kwast besleten is ( dus niet versleten want dan mag die in de vuilnisbak ).
  Dat is een handeling die de schilder doet als de kwast te kort gaat worden.

  Een kwast die met olieverf vol zit in water zetten veroorzaakt uitzetten van de haren doordat olie bovenop wil drijven en water tussen de haren uitdrukt. Vandaar altijd zoveel mogelijk verf uit de kwast strijken.
  Kan wel voor 1 nachtje, maar beter is dan de kwast in aluminiumfolie te wikkelen en dan in water te zetten.
  Kwasten die u lang wilt bewaren toch na de klus volledig uitspoelen met terpentine en daarna met 3 hoek vloeibare zeep in de palm van uw hand grondig wassen en uitspoelen. Rol de kwast daarna in met lijnolie ingevet bakpapier. Zo, van mijn oude leraar 45 jaar geleden aangeleerd gekregen.

  Tegenwoordig gebruiken we meer synthetische kwasten die zowel voor water- als solventverf gebruikt worden. Na de klus laten we die uitdrogen omdat reinigen met terpentine millieu belastender is dan laten uitdrogen. Dergelijke kwasten kosten een paar euro en smeren uitstekend beide verfsoorten. Ze zijn bovendien al besleten zodat u er direct mee kunt
  aflakken.
  NB: een uitgedroogde kwast mag met het gewone huisvuil mee, een natte kwast is nog steeds chemisch afval. Hetzelfde geldt voor de lege pot verf.
   

  M.L. Kuiper

  • #4
  Bedankt voor dit geweldige en praktische antwoord, super!
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  10
  8
  Gerelateerde onderwerpen
  Kunststofharen kwasten
  Harig hout ontharen

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu