Uitbreiding groepenkast i.v.m 1-fase inductiekookplaat

Beste forumleden, graag jullie advies inzake het volgende. We wonen in een huis dat gebouwd is in 2001 en hebben momenteel, zover we kunnen beoordelen, een 40A stroomaansluiting. Op de standaardaansluiting die in onze woning aanwezig was hebben we door de jaren heen het volgende aangepast.

Bij de installatie van de keuken zijn er 2 groepen toegevoegd voor de vaatwasser en de combimagnetron. Een jaar of 5 geleden hebben we zonnepanelen aangeschaft (4.340 Wp) en is er een speciale groep voor aangelegd en daarbij is de bestaande aansluiting van de Wasautomaat "ontmanteld" om het maar zo te zeggen. Op de zolder hebben we een PV-verdeler gekregen (met 2x wcd voor wasautomaat en droger) welke is aangesloten op den B25 schakelaar in de meterkast. In dezelfde periode hebben we een 5 kW multisplit airco laten plaatsen (met 2 binnen units) waar we 's winters ook mee verwarmen. Deze pakt zijn stroom in vanuit een wcd uit de slaapkamer (groep 2)

Nu willen we nog een groep laten aanleggen voor een 1-fase inductiekookplaat in onze nieuw te plaatsen keuken. Onze vraag is gaat dit problemen geven? Probleem is namelijk dat verzwaring van de meterkast wel 3 jaar op zich kan laten wachten in ons geval. Volgens onze info hebben we dus een 40A aansluiting met daarboven 2x 40A aardlek en nu dus in totaal 6 groepen (inclusief de B25 groep voor de zonnepanelen). Groep 4 is dus vervangen door de schakelaar geheel links. Als ik op internet kijk zouden we 2x 4 groepen mogen hebben en wellicht 1 minder vanwege de zwaardere B25 groep. Uiteraard realiseren we ons dat als we alle apparatuur tegelijk aanzetten we problemen krijgen.

Om e.e.a. iets te verduidelijken heb ik wat info in een plaatje verwerkt welke als bijlage is bijgevoegd. Graag zou ik jullie expertise vragen in deze. Alvast dank voor jullie reacties.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:
Korte antwoord: geen probleem om een kookplaat toe te voegen, dat gebeurt erg vaak bij dergelijke aansluitingen.
Lang niet alles wordt tegelijk gebruikt en een kookplaat ook niet continu op vol vermogen. Dus dat kan wel tegelijk.


Lange antwoord:

Per aardlekschakelaar mogen 4 groepen. Die PV verdeler zit als het goed is niet achter de aardlekschakelaar, dus er mogen in totaal 8 gewone groepen. Een kookplaat met een dubbele groep mag je voor de aardlekschakelaar als één groep rekenen en kan dus prima achter de bestaande aardlekschakelaars.

Dan een paar vragen:
  • Zijn de zonnepanelen recent aangebracht?
  • Is de PV verdeler aangesloten met een nieuw getrokken kabel of is de bestaande bedrading van de wasmachine gebruikt?

En dan nog een opmerking:

Zoals in een ander topic te lezen is, moet er hier wel gebruik gemaakt worden van een zgn remautomaat. De aardlekschakelaars zijn gebouwd tot een stroom van 40A. De hoofdaansluiting heeft die al. Daarna zijn de zonnepanelen toegevoegd en die geven een extra vermogen om te gebruiken.
In principe kan er dus veel meer dan die 40A door de aardlekschakelaar heen en daar kunnen ze niet tegen. Zeker nu er een kookplaat uitbreiding bij komt, is het wel tijd om die automaat te laten installeren.
Dit had trouwens al door het zonnepanelenbedrijf gedaan moeten worden, maar dat is helaas wel meer een dingetje bij dergelijke bedrijven.

Hier het topic trouwens:

www.klusidee.nl/Forum/topic/rem-automaat-zonnepanelen.168766/
 
Weet je zeker dat je een kookplaat op 1x16A (~3680W) wilt? De meeste 4-pits kookplaten hebben het dubbele vermogen en kun je ook aansluiten op 1 fase d.m.v. een 2x16A kookgroep.

Heel veel huishoudens koken elektrisch op 1x35A of 1x40A, met een kookplaat van ~7400W. Dit gaat in de meeste gevallen gewoon goed. In jouw lijstje met verbruikers zie ik geen rare dingen die mij doen denken dat dit bij jou een probleem zou gaan worden. Toestellen zoals je airco, wasmachine en kookplaat pakken natuurlijk ook niet continue het volledige aansluitvermogen, het hangt er van af hoe je het gebruikt. Zoals je zelf al zegt zal het fout gaan als je alles tegelijkertijd op vol vermogen gaat gebruiken, maar dit doen de meeste mensen niet. Dit maakt het wel onmogelijk om van te voren met 100% zekerheid te zeggen dat het goed gaat, misschien ben jij net die ene persoon die tijdens het koken ook graag zijn woonkamer tot 15 graden koelt, de wasmachine en droger net heeft aangezet op het heetste programma en de oven reinigt met het pyrolyse programma. Maar in het onwaarschijnlijke geval dat het eens een keer fout gaat kun je de beveiliging van de netbeheerder ook weer gewoon zelf inschakelen... Ik zou me er dus niet te druk over maken.
 
Beste HenkL14 dank voor je reactie/uitleg. De zonnepanelen zijn maart 2020 geplaatst. De PV verdeler is op de bestaande bedrading van de wasmachine op zolder aangesloten zover mij bekend. In mijn beleving hebben ze groep 4 hiervoor ontmanteld (heeft volgens mij nu geen functie meer) en daar de oranje B25 schakelaar voor toegevoegd. Als ik op een remautomaat google is dat een onderdeel van een paar tientjes klopt dat? Die kan gewoon door een elektricien worden geplaatst op het moment dat ik de groepenkast met nog een groep laat uitbreiden neem ik aan? Tenslotte noem je een dubbele groep voor de kookplaat maar dan kan/mag toch ook gewoon een enkele zijn van 16A? Ik ben een totale "leek" op dit gebied en misschien stel ik wel opmerkelijke vragen waarvoor dan mijn excuses.
 
Beste XanderH dank voor je reactie. Ik snap wat je bedoelt maar we gebruiken de combimagnetron ook vaak tijdens het koken en als dan de airco op verwarmen staat ga ik toch als snel richting de maximale beschikbare 9.200 watt toch? Dan heb ik het nog niet eens over andere apparatuur die op dat moment stroom verbruikt. Snap dat ik de beveiliging van de netbeheerder dan wel weer kan inschakelen maar wil risico om dit te moeten doen wel zoveel mogelijk vermijden. Daarnaast heb ik begrepen dat je niet heel veel mist als je van gas naar een 1-fase inductie kookplaat gaat. Dit zou sowieso al behoorlijk sneller zijn.
 
In mijn beleving hebben ze groep 4 hiervoor ontmanteld (heeft volgens mij nu geen functie meer) en daar de oranje B25 schakelaar voor toegevoegd.
Dat kan wel kloppen inderdaad, dit wordt erg vaak op deze manier gedaan.

In dit geval heb ik daar wel zo m'n bedenkingen bij maar dat is de verantwoordelijkheid van het zonnepanelen bedrijf en die hoeven we hier op het forum verder niet van kritiek te voorzien.


Als ik op een remautomaat google is dat een onderdeel van een paar tientjes klopt dat? Die kan gewoon door een elektricien worden geplaatst op het moment dat ik de groepenkast met nog een groep laat uitbreiden neem ik aan?

Klopt beiden. Dat kan een gewone B40 automaat zijn en kan door een elektricien geplaatst worden.

Tenslotte noem je een dubbele groep voor de kookplaat maar dan kan/mag toch ook gewoon een enkele zijn van 16A?
Dat kan en mag inderdaad gewoon een enkele zijn. Maar dan kan er een kookplaat op die max 3680W gebruikt.
Het is zeker geen verplichting maar ik zou ook een dubbele groep adviseren, net zoals XanderH noemt.

Ook het gebruik van een grotere kookplaat (met dubbele groep) kan prima op deze aansluiting. Ook deze wordt zelden lang op groot vermogen gebruikt en kan dus prima met ander stroomgebruik samen gaan.

Maar nogmaals, het is geen verplichting.
Alleen de keuze uit kookplaten is een stuk groter bij een dubbele groep dan bij een enkele.
 
we gebruiken de combimagnetron ook vaak tijdens het koken en als dan de airco op verwarmen staat ga ik toch als snel richting de maximale beschikbare 9.200 watt toch
Als je een slimme meter hebt zou je een P1 dongle kunnen kopen om je werkelijke verbruik te kunnen monitoren. Waarschijnlijk valt dit je in werkelijkheid heel erg mee.

Ik gebruik ook vaak mijn 3,7kW oven tijdens het koken met mijn 7,4kW kookplaat. De hoogste piek die ik voor mijn totale woning zie deze maand is 6819W... Maar ik breng dan ook niet tegelijkertijd 4 grote soeppannen vol met water aan de kook terwijl mijn oven naar 300°C verwarm.

Daarnaast heb ik begrepen dat je niet heel veel mist als je van gas naar een 1-fase inductie kookplaat gaat. Dit zou sowieso al behoorlijk sneller zijn.
Ik weet natuurlijk niet wat je hebt gelezen maar ik gok dat dit over een ~7,4kW kookplaat gaat. Ook deze kun je met een kookgroep aansluiten op 1 fase.

Een 4-pits kookplaat van ~3,7kW is wel een beetje behelpen. Dat heb je bij sommige kookplaten met boost-functie beschikbaar voor één pit.
 
Als je een slimme meter hebt zou je een P1 dongle kunnen kopen om je werkelijke verbruik te kunnen monitoren. Waarschijnlijk valt dit je in werkelijkheid heel erg mee.
Heb deze al een poos aangesloten en toevallig gisteren bij Homewizard een Energy+ abonnementje afgesloten om eens te kijken tegen welke pieken ik aanloop. Ofwel is een goede tip welke nu al in gebruik is!
Ik gebruik ook vaak mijn 3,7kW oven tijdens het koken met mijn 7,4kW kookplaat. De hoogste piek die ik voor mijn totale woning zie deze maand is 6819W... Maar ik breng dan ook niet tegelijkertijd 4 grote soeppannen vol met water aan de kook terwijl mijn oven naar 300°C verwarm.
Mis in de door jou geschetste situatie dan nog wel de behoorlijke hoeveelheid elektra die de airco aan mijn kant dan verbruikt tijdens verwarmen. Ga er vanuit dat dit toch zo rond de 2000 watt kan zijn en dan wordt de beschikbare marge wel aan de kleine kant voor overige aanwezige apparaten vrees ik. Als je dan per "ongeluk" even de stofzuiger (900 watt) erbij aanzet of het koffieapparaat dan kan het zomaar een wandeling naar de groepenkast worden lijkt me. Blijft dan passen en meten wat dat betreft en uiteraard kan niet iedereen thuis al zijn apparaten tegelijk gebruiken daar ben ik me terdege van bewust.
 
Mis in de door jou geschetste situatie dan nog wel de behoorlijke hoeveelheid elektra die de airco aan mijn kant dan verbruikt tijdens verwarmen. Ga er vanuit dat dit toch zo rond de 2000 watt kan zijn
Wanneer je een groot temperatuurverschil moet overbruggen, wellicht. Maar dat verandert hopelijk snel naar "op temperatuur houden" en dan zal de airco ook minder verbruiken.

Dat piekverbruik van mij was trouwens één keer deze maand he en dan korter dan 1 minuut. Bovendien had daar nog prima 2000W bij gepast zonder de 40A te overschrijden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan