Type Schoorsteenkap en regeninslag.

Rixten

  • #1
Beste klussers,

Op onderstaande foto's ziet u mijn schoorsteenkap. De vorige bewoners hebben hier een loodslap op geplakt vanwege "regeninslag" zeggen ze.
Nu ik de schoorsteen in gebruik heb ( met loodslap) hebben we waarschijnlijk last van condensatie in de pijp. Mijn insziens lijkt me dat deze kap gewoon open hoort te zijn aan de bovenzijde. Maar ben bang dat ik veel last van regenwater ga krijgen als ik deze eraf haal.
Kan iemand mij vertellen wat origineel is aan dit model. Kan er niks over vinden op het internet, geen afbeeldingen of informatie. Heb er inmiddels 2 verschillende schoorsteenvegers bij gehad maar ook deze kunnen me geen informatie geven.




 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vraag me af of dit kanaal en de kap wel bedoeld is als schoorsteen. Zou me niet verbazen dat het voor ventilatie van een toilet of badkamer is.

Waar wordt het kanaal voor gebruikt gas, hout?
Wat moet ik me voorstellen van waarschijnlijk last van condensatie in de pijp.

Origineel zat er volgens mij met specie een ronde deksel van het zelfde materiaal op bevestigd.
 

Rixten

  • #3
Beste wgb,

Deze schoorsteen is altijd in gebruik geweest als zijnde een openhaard met een volledig gemetseld kanaal met flexibel rvs kanaal van rond 180 .Alles nog volledig origineel. Wij hebben alleen de openhaard vervangen door een vrijstaande haard
De kap "lijkt" bovenop behalve de kit schoon te zijn en het lijkt erop dat deze origineel gewoon open zou moeten zijn.
Wij stoken hout btw......
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Deze kap aan de bovenkant afsluiten is geen optie. doordat de kap taps toeloopt is de kans op regeninslag nihil, ook zorgt een natuurlijke trek in de schoorsteen dat evt regenwater door de luchtstroom weer wordt verdampt,alleen met extreem veel regen en geen wind waardoor het water recht naar beneden valt, zou het als het kanaal recht is op de kachel kunnen vallen?. loopt het kanaal enigzins met een bocht,dan heb je meestal geen probleem,en met kouder weer zou je om een luchtstroom te behouden ,een schuif in de kachel open kunnen zetten.
 

Rixten

  • #5
Gdelea,

Bedankt voor je reactie
Dit was ook enigszins mijn idee, fijn dat je het bevestigt. Was zelf idd bang voor regen wat rechtstandig valt bij geen wind. Het kanaal is wat gebogen, dus dat zou in theorie niet voor problemen zorgen volgens jou idee.
Ik ga hem open maken aan de bovenkant en zal het komende periode eens gaan proberen.

Bedankt.....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu