Twee CV ketels in één ruimte, afvoer

Nana111

  • #1
Beste allen,

Ik ben bezig met de verbouwing van een tussenwoning met drie verdiepingen, plat dak, 138 m2.

De begane grond wil ik, indien ooit gewenst, gesplitst kunnen gebruiken als klein appartement. De begane grond zou gescheiden zijn van de bovenste twee verdiepingen.

Daarom zal de woning twee badkamers hebben (een op de begane grond en een op de tweede verdieping), drie toiletten (op elke verdieping een) en twee keukens, op de begane grond en op de eerste verdieping. De begane grond en de eerste verdieping krijgen vloerverwarming.

Nu hebben meerdere aannemers gezegd dat ik twee CV ketels kan gebruiken en dit gesplitst kunt gebruiken (cw3 en cw4) of een grote cw6 bijvoorbeeld.

Om de keuze te kunnen maken wil ik weten of het überhaupt mogelijk is om in de CV'-ruimte op de begane grond twee ketels met afvoer en toebehoren te kunnen plaatsen. De huidige afvoerbuis/standleiding of hoe de term heet betreft een dikke buis met een smalle buis erin. Waarschijnlijk is hierin asbest verwerkt, wat ooit door Feenstra is 'afgedekt'.

Ik begrijp dat je niet twee ketels op één afvoerbuis kunt aansluiten, dus indien ik voor twee losse ketels zou gaan, moet de huidige buis worden verwijderd.

De aannemer en installateur spreken van diverse oplossingen, waaronder één ketel naar de tweede verdieping verplaatsen, of een grote metalen buis met vier losse kleine buizen erin. Ik ben niet een deskundige dus ik zou graag jullie kennis willen aanboren. Dank daarvoor.

Ik heb wat foto's geplaatst. De ketel zelf was zeker 20 jaar oud en is inmiddels verwijderd.

IMG_20210603_175230.jpg
IMG_20210603_175255.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zo goed ik weet moet elke ketel zijn eigen afvoer hebben, maar verdere inhoudelijke beantwoording laat ik over aan de specialisten hier.

Ik wil wel even meegeven dat je meteen ook de brandscheiding tussen de twee appartementen in orde moet maken. Let op alle leidingwerk wat door de scheiding heen gaat de juiste brandwerende afwerking moet krijgen. Mijn advies is dit te laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Brandwerende afwerking van rookgasafvoeren vraagt om de juiste materialen. Voor de wijziging naar twee appartementen is bovendien een vergunning nodig.

Let ook op de beugeling van de rookgasafvoer, op de oude foto is deze niet correct. Controleer het werk van de installateur op dit punt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
De ketel beter in het appartement plaatsen, anders moet de ruimte beneden voor alle huurders toegankelijk te zijn.
 

Nana111

  • #4
De splitsing zal niet kadastraal zijn, het idee is meer dat als ik ooit krap kom te zitten, ik een 'kamergenoot' kan nemen en toch de privacy kan behouden.
Ik ga ervan uit dat de installateur, een erkend bedrijf, wel zijn weg weet met brandwerend maken en beugelen? Mijn vraag is meer of het mogelijk is om twee afzonderlijke afvoerpijpen naar het dak te krijgen gezien de grootte van de schacht.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
2x een rookgas afvoer cocentrisch van 100-60 lijkt me te moeten passen als de schacht dezelfde grote aanhoud als de onderkant.
 

Nana111

  • #6
Ik heb een CV specialist laten komen. Die adviseerde dat het met één grote ketel, een goede cw5, ook wel zou moeten lukken. Die produceren 11.5 liter water op 60 graden per minuut, vermengd met koud water en twee douchespaarkoppen, dan zou je tegelijk moeten kunnen douchen (de enkele keer dat dat nodig is). 2 zonekleppen erbij (zodat je de twee 'woningen' apart kunt bedienen) en je kunt de huidige asbesthoudende afvoerpijp blijven gebruiken.

Klinkt dit aannemelijk? Hij zei dat een twee ketel oplossing veel duurder is, en dat zou voor hem als ondernemer toch lucratiever moeten zijn?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
De rookgasafvoer zal sowieso vervangen moeten worden, nieuwe ketel is ook nieuwe afvoer
 

Nana111

  • #8
Dat laatste ben ik het niet mee eens. Dat is een beetje teveel van het goede en werkverschaffing, volgens mij hebben wij vaker een CV ketel laten vervangen op dezelfde afvoer.

Wat vindt u van een CW5 met een boiler van 40-80 liter? Zou daarmee het probleem ook moeten zijn opgelost? De CV ruimte is groot genoeg daarvoor.
 

Nono123

  • #9
Een nieuwe rookgasafvoer in een eis bij ketelvervanging, heeft niets met werkverschaffing te maken.

Dat zou jouw installateur ook moeten weten.
 

Nana111

  • #10
Ik denk dat we specifieker moeten zijn. Rookgasafvoer is een parapluterm voor allerlei buizen en toebehoren. Mij gaat het om de grote leiding met asbest erin, waarbinnen een andere leiding zit. De grote asbesten leiding hoeft niet te worden vervangen neem ik aan? alleen de leiding(en) die daarin lopen?

Installateurs weten van alles neem ik aan, maar doen niet altijd per se wat moet, dus daar gaat het even niet om.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Niks parapluterm. Rookgasafvoer is hetgeen dat de rookgassen afvoert. Niet de mantel of koof of whatever er omheen zit.

Rookgasafvoer moet worden vervangen bij ketel vervanging en alle goede installateurs doen dat ook. Bovendien is dat niet iets waar je op moet willen bezuinigen.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Nana111

  • #12
Oh dat bedoelde ik, mijn punt is de grote koof/buis waarin mogelijk asbest zit, te laten zitten. Niet de smallere gele buis die echt op de CV zit aangesloten waarmee verbrand gas wordt weggebracht. Die zal vast wel worden vervangen.
 

Nono123

  • #13
Ook de luchttoevoer en uitmonding, vallen onder het rookgasafvoersysteem.
Na 1-4-2022 moet dit aan de dan geldende eisen voldoen.

Dus misschien beter maar gelijk in 1x goed doen, omdat dit geheid een afkeur wordt na die datum.

EDIT
Nana111 schreef;
Installateurs weten van alles neem ik aan, maar doen niet altijd per se wat moet, dus daar gaat het even niet om.

Daar gaat het nou net allemaal wel om.
Na 1-4-2022 mogen alleen nog maar gecertificeerde bedrijven met monteurs die een bewijs van vakmanschap (vakpaspoort) hebben deze werkzaamheden verrichten.
Er zullen niet veel bedrijven meer te vinden zijn die hun certificaat op het spel zetten, door buiten de regels om te werken.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik betwijfel of het is toegestaan om een oude buis uit een asbest pijp te verwijderen en er een nieuwe buis er doorheen te steken. Een installateur doet zich er goed aan om hier sowieso niet aan te beginnen. Te grote kans op vrijkomen van vezels.
 

Nana111

  • #15
Duidelijk, ik zal aangeven dat alles volgens de normen moet gebeuren. En ik heb besloten voor een cw5 met een boiler erbij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu