Trespa verven

MelvinP

  • #1
Ik wil een trespa plaat van weerszijden verven. Deze komt aan de buitenmuur. Ik heb daarvoor een lak voor buiten.

De voorkant is eerder geverfd, daarvoor lijkt opschuren en overschilderen mij goed. De achterkant is nog kaal en ik denk dit eerst te moeten gronden.

Ik verdrink een beetje in de vele opties. Flexa heeft grondverf voor kunststof in twee soorten, terpentine en acryl/water. Volgens de ene aanbieder voor binnen, volgens de andere voor binnen en buiten, ik volg het niet. Er zijn ook verschillende grondverven te koop, die ook voor kunststof geschikt zijn. Waarom zou ik dan iets specifieks kopen?

Wat ik nog heb staan is een pot acryllak, en Google brengt mij op het idee dat die ook zou moeten pakken op kunststof. Zou ik die als grond kunnen gebruiken?
 

jack harmsen

  • #2
hoi ik zou er niet e ht acryllak voor gebruiken kun je beter een primer voor gebruiken dan grondverf
 

MelvinP

  • #3
Primer en grondverf zijn dus niet hetzelfde?

En nog even wat de voorkant betreft. Een klein gedeelte heb ik zwaarder moeten schuren. Is dat reden om het helemaal opnieuw te gronden?
 

jack harmsen

  • #4
ja voor trespa kun je het beste een primer gebruiken vanwege de hechting en een beter resultaal.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
"Een" primer voor trespa is All-Grund. Deze is geschikt voor dit type plaat. Daarna kunt u zowel met een terpentine-als watergedragen verf aflakken.
Noot: het oppervlak van trespa kunt u het beste met staalwol matteren. Schuurpapier beschadigd het oppervlak van trespa snel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
MelvinP schreef:
Flexa heeft grondverf voor kunststof in twee soorten, terpentine en acryl/water. Volgens de ene aanbieder voor binnen, volgens de andere voor binnen en buiten, ik volg het niet.
In dat soort gevallen altijd de informatie van de fabrikant zelf volgen (website). Daar staat bij het betreffende product het technisch informatieblad (TI) met alle enige juiste informatie.

MelvinP schreef:
Er zijn ook verschillende grondverven te koop, die ook voor kunststof geschikt zijn. Waarom zou ik dan iets specifieks kopen?
Dat ligt aan uw voorkeur voor een bepaald merk, wat u er voor over heeft (prijsverschil), compatibiliteit met een volgend verfsysteem (lak over de grondverf of primer), enz..

Op zich is iets universeels mooi en handig voor als je af en toe wat doet (1 pot in voorraad voor meerdere dingen te gebruiken), maar ik ben altijd van mening dat het product dan al snel “voor alles net niet” is. Liever gebruik ik dan een product dat echt speciaal voor een bepaald doel geschikt is. Daarvan is de kwaliteit toch beter op de lange termijn.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Juist. Dus gewone grondverf heeft niet dezelfde eigenschappen als All-Grund en wordt voor ondergronden als kunststofplaatmateriaal niet geadviseerd . All-Grund: geschikt voor vrijwel alle- en vooral kritiese ondergronden. Trespa bestaat uit onder hoge druk met fenolhars geperste houtvezels voorzien van een toplaag. Normaliter is deze toplaag (die overigens vrij dun is) zeer duurzaam. Totdat je er aan gaat schuren. Dan haalt u de duurzame eigenschappen onderuit. Conclusie: trespa is niet gemaakt om over te schilderen. Wilt u dat toch doen, houd u zich dan aan adviezen om het eindresultaat zo duurzaam mogelijk te maken.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu