Treden over trap heen storten

Plantje

  • #1
In mijn achtertuin heb ik een trap waar ik niet echt tevreden over ben. Hij is niet mooi waterpas, de onderste trede is net wat te laag en de laatste trede is net te hoog door de bestrating die er boven ligt.

Hier zijn wat foto's van de trap:
20200726_162829.jpg
20200726_162855.jpg
20200726_162905.jpg
20200726_162916.jpg


Wat ik nu van plan ben is het volgende:
Over iedere trede heen een nieuwe trede storten. Die trede zou dan niet over het stootbord steken, maar gewoon uitzien als een balk. Ik ben van plan onderaan te beginnen en dan gewoon één trede in te schalen, van betonijzer te voorzien voor het stootbord, de trede zelf en het stootbord van de volgende trede. Dan wil ik die trede "vol laten lopen" met beton. Als dat droog genoeg is, schaal ik de volgende trede en het stootbord van de trede daarna in en voorzie dit van betonijzer. En zo verder.

De vragen die ik hierbij heb:
  • Kan ik het beton er gewoon "in laten lopen" en wordt het dan vanzelf waterpas? Ik zou verwachten van wel
  • Kan ik het betonijzer gewoon op de huidige treden leggen of doe ik er goed aan te zorgen, dat het betonijzer net boven de treden hangt?
  • Hoe kan ik met het inschalen zorgen, dat het beton niet wegloopt en de schanskorf/muur in loopt?
Die laatste is het belangrijkste. Er mag wel iets aan ruimte zitten tussen de muur en de trap, maar liever niet te veel. Als ik het inschaal moet het natuurlijk wel goed zitten, maar bij voorkeur iets wat ik na het storten weer redelijk gemakkelijk kan verwijderen. Kan ik bijvoorbeeld specifiek materiaal gebruiken voor het inschalen wat gemakkelijk te verwijderen is? Of kan ik het materiaal even met iets insmeren waardoor het gemakkelijker te verwijderen is? Kan ik wellicht wat open randjes vrij gemakkelijk kitten zodat het beton niet wegloopt? En wat voor kit zou ik daarvoor kunnen gebruiken? Die kit hoeft niet weg gehaald te kunnen worden.
 

Plantje

  • #2
Niemand een idee?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beton wordt niet zomaar waterpas.
De bovenkant van de bekisting waterpas en precies op hoogte maken, dan kan je dat gebruiken om af te rijen

bekistingsolie (hoewel er vast ook doe het zelf middelen zijn)

Betonplex is er al vanaf 4 mm, als je dan een dun latje o.i.d. tussen muur en trap doet, dat kan je die er tussenuit trekken en dan het betonplex eruit, dat zal dan niet klem zitten.
 

Plantje

  • #4
Ok, ik zorg dat de plaat voor het stootbord de juiste hoogte heeft en waterpas is en dan rei ik het daar langs af.

Goeie suggestie van het latje om te voorkomen dat het klem komt te zitten! Thanks! Als ik dat doe heb ik genoeg speelruimte om de bekisting na het drogen aan de kant te tikken en kan ik het zo weghalen. Dan hoef ik niet met olie of doe het zelf middeltjes te klooien.

Helaas is het sowieso niet zo verstandig om nu beton te gaan storten, want ik vrees dat het veel te warm wordt en het beton veel te hard droogt voordat het goed uit aan het harden is.

Bedankt voor het meedenken!
 

Plantje

  • #5
Bedankt voor het meedenken Jackd! Al met al ben ik best tevreden over het eindresultaat! Ik heb er enkele weken over gedaan, maar volgens mij prima gelukt!
Hou in het achterhoofd, dat ik de bekisting heb gemaakt met oud laminaat en gelamineerde spaanplaten. Het beton heb ik gemaakt door telkens een stuk of drie keer een zak beton in een speciekuip met de hand te mengen.
Enige jammere is, dat er hier en daar nog wat lucht is achter gebleven of dat het niet helemaal goed gezakt is. Ik heb geprobeerd het goed na te trillen, maar dat is niet helemaal gelukt.

Wat ik dus nu van plan ben is om er nog wat overheen te smeren. We waren al van plan om het te verven met betonverf (die hebben we al staan), maar ik wil eigenlijk eerst de boel insmeren met iets wat aan te brengen is als verf, maar vult als een muurvuller/cement. Wat zou ik daar voor kunnen gebruiken?
20200918_143832.jpg

20200918_143841.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Leuk dat het gelukt is.
Ik denk aan een beton reparatie pasta dat ook geschikt is voor buiten. Zowel in zak als kant en klaar in een emmer te koop. Het moet wel wat kunnen hebben.
 

Plantje

  • #7
Je bedoelt dat het wel tegen een stootje moet kunnen? Ja, inderdaad
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
zit er nou een kleine ruimte tussen trap en stenen muurtje? ga je daar geen problemen mee krijgen met vorst?
 

Plantje

  • #9
Nee, niet tussen de trap en de betonnen muurtjes. Wel tussen de trap en de schanskorf muurtjes. Ik verwacht daar geen problemen. De enige ruimte die je ziet is dus het beton wat niet helemaal goed naar beneden gezakt is.

De hele trap is overigens natuurlijk netjes voorzien van betongaas en iedere trede is ook middels het betongaas aan de volgende trede bevestigd. In één stuk storten was nog mooier geweest, maar dat was niet te doen met de beperkte middelen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #10
ok duidelijk, zou goed moeten gaan, als er tenminste geen "gangen"in het niet doorgezakte beton zitten, maar dat merk je vanzelf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu