Traphek / balustrade op zolder

Rjadamen

  • #1
Goedemiddag,

na een flinke verbouwing van onze jaren 30 woning willen we nu de zolder als laatste gaan opknappen. Tijdens de verbouwing is de vaste trap naar zolder een meter verplaatst zodat we de ruimte op zolder beter kunnen benutten. Tijdens deze verplaatsing is het traphek op zolder verloren gegaan. Nu dient er dus een nieuw traphek te komen dat ik zelf wil gaan vervaardigen. Ik wil het traphek gaan maken van balkjes 50x70 geschaafd vuren met daartussen opgesloten vuren rondhout van 22 mm. Op de hoeken wil ik 90x90mm vuren staanders.
De vraag alleen is hoe ik dit stevig krijg. Ik heb een houten zoldervloer van planken van 20mm dik en daaronder een balklaag. Als ik alleen de onderste 5x7's aan de vloer schroef en de hoekpalen met wat steekschroeven in de vloer schroef staat het wel vast, maar wordt het nooit een stijf geheel. Ik heb geen mogelijkheid om het hek aan een muur te bevestigen.



Uiteindelijk zal er op de zolder nog een laminaatvloer komen, dus wellicht zouden hoekijzers uitkomst kunnen bieden voor de hoekpalen, al verdient dat zeker niet de schoonheidsprijs. Of heeft iemand een beter idee?

Alvast dank!!

Groet,

Rob Damen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De hoekbaluster middels een grote deuvel, bezemsteel of 3/4" dikwandige verwarmingsbuis, vastzetten in de balklaag, of ze in de dagkant vastschroeven. De doorgang wordt dan wel smaller.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een hek (laten) maken van dunwandig stalen buis, dat is in vierkant en rond te krijgen, dat is veel stijver dan hout.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als het lastig is in de balklaag vast te zetten is het een alternatief om een schuine verbinding in het hek te maken. Dan wordt het stabiel zonder een momentvaste verbinding in de vloer.
 

Rjadamen

  • #5
Hartelijk dank voor de tips. Ik ga kijken of ik een en ander kan verankeren aan de balk laag.

Groet Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
Gerelateerde onderwerpen
Balustrade dakterras - koudebrug?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu