Balustrade dakterras - koudebrug?

JaapKorteweg

  • #1
Voor een huis wat op dit moment gebouwd wordt zoek ik wat advies. Het huis krijgt een dakterras, met een glazen balustrade. De voetsteunen voor de balustrade komen op het platte dak, het plafond van de slaapkamer er onder.

Van de aannemer kreeg ik een detailtekening van het dakterras. Het gaat mij er om hoe de metalen steunen op het dak gemonteerd worden, precies het detail dat op de tekening ontbreekt. Maar dat maakt voor het principe ook niet uit.

Het gearceerde gedeelte boven mijn slaapkamerplafond is 125 mm isolatie, ik neem aan een schuimlaag met een bitumineuze laag aan de bovenkant. In elk geval niet iets waar je de balustrade op of aan kunt bevestigen, die moet uiteindelijk natuurlijk aan het beton vast komen te zitten.

Volgens de tekening van de aannemer komt de voet op 50 mm boven het beton te zitten, waarna de isolatie er weer omheen gelegd zou worden. Hoe en waarop de voet precies vastgezet gaat worden is (nog) onduidelijk.

Het isoleren van de onderkant van de voet is naar mijn idee zinloos, omdat deze dezelfde temperatuur heeft als het ongeisoleerde bovendeel. Het enige wat je met deze oplossing bereikt is dat je de effectieve isolatiedikte terug brengt van 125 mm naar 50 mm.

Ik heb geen ervaring met dit soort constructies, en ik hoop dat iemand met meer verstand van zaken wat licht in de duisternis kan brengen.
Ik zie twee oplossingen. De eerste is ter plekke van zo'n steun een 125 mm hoog (hard)houten blok in de isolatie te leggen, vastgezet met (verzonken) keilbouten in het beton. Op dat blok komen dan met houtfretten de steunen te staan.
Het hout isoleert minder goed dan het schuim, maar is geen direct contact tussen de steun en het beton.

Het andere uiterste, voor als iedereen hier zegt dat ik me zorgen maak om niets, is de steunen direct met keilbouten op het beton vast te zetten. Het gaat om zeven steunen met een relatief klein oppervlak. Mogelijk is de totale oppervlakte zo klein dat er helemaal geen problemen mee te verwachten zijn.

Wat zijn jullie meningen over hoe groot dit probleem is, en hoe het het mooiste op te lossen is?

Alvast bedankt!
Jaap






 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou zoiets NOOIT in de dakbedekking laten zetten. Elke paal moet waterdicht worden ingewerkt als ik zie dat er een versteviging zit tegen die paal, zie dat maar eens dicht te krijgen.

Nog een opmerking die afdekkap op de muur moet je op afschot laten plaatsen. Uiteraard loopt het water naar de binnenzijde van de muur.
 

JaapKorteweg

  • #3
Wgb schreef:
Ik zou zoiets NOOIT in de dakbedekking laten zetten.
Er lijken dus twee problemen te zijn met de oplossing van de aannemer, de koudebrug en de waterdichte afwerking rond de steun.
Intussen heb ik kunststof blokken gevonden, die de koudebrug zouden moeten opheffen. De voetsteunen worden daarbij met rvs doorsteekankers vastgezet op deze blokken, en in het beton.

Voor wat betreft het waterdicht maken had ik bedacht dat als het blok even dik is als de isolatie, er een grote lap bitumen overheen kan, onder de voet door.
De voet zelf en de bouten waarmee hij vast gezet is kunnen met teer of kit ingesmeerd worden, om alles waterdicht te krijgen. Zou dat voldoen?
Het dakterras wordt uiteindelijk afgewerkt met houten vlonders, die over de de voeten heen vallen. Hoe het er daar onder uitziet is dus niet zo belangrijk, als het maar werkt.

Wgb schreef:
Nog een opmerking die afdekkap op de muur moet je op afschot laten plaatsen.
Iemand legde me toevallig vanmiddag uit waarom. Ik ga er vanuit dat de aannemer zijn vak verstaat, en dat goed doet. Maar ik ga het zeker in de gaten houden, er zijn meer plekken waar de gevel op dezelfde manier wordt afgewerkt.

Bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zorg dat die blokken boven de dakbedekking uit te laten komen. Bijvoorbeeld blokken van 20x20cm en een cm of 10 boven de bitumen.

Kan je geen steunen aan je dakrand laten maken.

Tussen je opstand en de steun, blauwe streep, probeer daar maar eens fatsoenlijk te werken met bitumen.


 

JaapKorteweg

  • #5
Vastzetten tegen het opstaande gedeelte is helaas geen optie, dat is niet sterk genoeg.
Ik snap de toevoeging aan het plaatje van de steun, maar het makkelijkste afwerken blijft m.i. als de onderkant van de steun even hoog zit als de dikte van de isolatie, bovenop de isolatie staat zeg maar.

Ik heb op de website van de fabrikant onderstaande tekening gevonden. Ik snap waar de aannemer zich op baseert, maar ik vermoed dat de fabrikant niet verder naar isolatiewaarde of afwerking heeft gekeken.

Ik denk dat ik toch maar weer eens met de aannemer moet gaan praten.
Bedankt voor je input, Wgb.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Vraag eerst maar eens aan hem hoe hij het van plan is te doen.

Zo'n steun kan best op een paar draadeinden gezet worden, waardoor die 50mm afgevuld kan worden met normale isolatie. Dat is veel beter dan een hardhouten blok (of desnoods foamglas). Ik zou dit niet ongeisoleerd rechtstreeks op het dak willen hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
En de steunen moeten voorzien zijn van iets wat over de dakbedekking valt.
De dakbedekking tegen de steunen, zijn ??X?? cm in het vierkant, opzetten en dat waterdicht maken-en houden!!
Ga maar is aan de gang met een A4. Zie hoe je dat moet inknippen om dat rond die steun te krijgen. Het kan wel, maar het moet met zeer veel aandacht worden uitgevoerd.

 

JaapKorteweg

  • #8
Dat is duidelijk.
Ik vermoed dat de tekening van de fabrikant een breedplaat vloer met dekvloer voorstelt, waarbij je dus geen problemen hebt met lekkage en isolatie.
Ik heb de aannemer gevraagd naar een gedetailleerdere beschrijving van hun oplossing, dus ik wacht even af waar ze mee komen.
In elk geval weet ik nu zeker dat ik me de potentiele problemen niet verbeeldt.

IJkenhout: het houten blok is idd geen goeie oplossing.
Ik zit nu naar deze dingen te kijken.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu