Trapgatoverspanning

2RH

  • #1
Hallo allemaal,

Sorry, het wordt een heel verhaal, maar anders kan ik het niet goed uitleggen.

Ik heb een trapgat waarboven de mechanische ventilatie is opgehangen. Heel handig als je de MV schoon wilt maken. Tot nu toe gebruikte ik een plaatje multiplex op twee ca. 5x7 balkjes, die tusen de spijlen van het traphek en op een rand in de betonmuur lag als werkplankje.
Het spijlenhek is mijn vrouw echter een doorn in het oog, dus zei ze: "nu we toch de zolder aan het verbouwen zijn .....".

Het spijlenhek wil ik aan de vloerzijde aftimmeren. De trapgatkant moet ook glad afgewerkt en dan heb ik dus niets meer om mijn werkplankje op te leggen.

Als ik nu aan de trapgatkant een soort 'ophaalbrug' maak, is de vrouw tevreden en heb ik mijn werkplank om (o.a.) bij de MV te kunnen.

De afstand tussen huidige traphek en muur is 110 cm. De breedte van de ophaalbrug moet ca. 100 cm worden. De richel in de betonmuur waar de ophaalbrug op moet rusten tijdens gebruik, is ca. 3 cm. Qua belasting denk ik aan pakweg 120-150kg (ik, een trapje, wat gereedschap en een beetje marge). Ik wil de ophaalbrug liefst zo dun mogelijk houden, zodat er in opgeklapte toestand geen richels te zien zijn. Over welke dikte in welk soort gangbaar plaatmateriaal praten we dan?

Gr.,
Rob
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Goed idee! Misschien dat 22mm multiplex al voldoende is.
 

2RH

  • #3


De wasmachine verhuist naar een andere plek. Daarvoor in de plaats komt een keukenblokje. Het traphek wordt ook hoger; om ruimte te bieden aan de ophaalbrug, maar ook om te voorkomen dat alles zo van het aanrecht het trapgat inschuift ;)

De MV bouw ik een kast omheen. De lege ruimte in de kast -en dat is nogal wat- wil ik gelijk benutten voor het opslaan van wat spullen die je niet weg gooit, maar wel altijd in de weg liggen. Ik wil er gemakkelijk bij kunnen, dus vandaar het idee van de ophaalbrug die ik -afhankelijk van het gewicht- eventueel nog af wil dempen met gasveren.

Het traphek zit vast aan de trapspil, de vloer en de gevel en geeft geen milimeter mee als ik (95kg) eraan ruk, dus dat lijkt me sterk genoeg om e.e.a. aan vast te maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die plaat die er nu op ligt voldoet? Let erop dat de plank straks in neergeklapte toestand niet op het scharnier rust.
 

2RH

  • #5
Onder die plank zitten twee 5x7cm balkjes.

Niet op het scharnier? OK. Zijn die dingen dan zo breekbaar? Ik zie overal scharnieren die tot wel 100- 140kg kunnen dragen (per stel).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Die draagkracht geldt in verticale richting. In dwarsrichting zijn de krachten op een scharnier (bij een goed afgehangen deur) veel kleiner.

Maar een goed scharnier kan deze krachten zeker wel opvangen, temeer omdat het paneel 3-zijdig is opgelegd.
 

2RH

  • #7
Zou 24mm multiplex 636-1 met een 2mm alu hoek-profiel (of eventueel U-profiel) langs de niet ondersteunde rand, voldoende zijn?

De plaat wordt exact 108 x 90 cm.

Scharnieren 4x RVS 90x90mm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik denk dat die plaat al voldoende is en dat het alu weinig toevoegd. Gewoon proberen ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu