Trap hergebruiken

Onnom

  • #1
Wij hebben onlangs een jaren 30 huisje gekocht. Helaas is het huis niet heel handig ingedeeld, dus wij hebben nu het plan opgevat om een aantal zaken te vertimmeren. Daar komt bij dat er 2 trappen verplaatst moeten worden. Ze kunnen exact dezelfde draai als de huidige trappen maken, alleen op een andere plek. Daarom een aantal vragen:
- Om kosten te besparen willen we de oude trappen hergebruiken. Het zijn goede trappen van hardhout, dus gooi ze liever niet weg. Kan je trappen demonteren en weer heropbouwen? Zo ja, hoe?
- Ik heb hulp van een klusser die zegt alles te kunnen. Alleen lijkt hier zijn kennis op te houden. Kan ik voor een dergelijke klus beter een (vaak dure) specialist inhuren?

Alle tips zijn welkom!

Onno
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een trap die goed in elkaar zit kan het beste in z'n geheel worden verplaatst, demonteren wordt vaak afbreken en beschadigen van de trap.
 

Onnom

  • #3
Dank voor je reactie. Hij zit zeker wel goed in elkaar, is oude trap (zie plaatje). maar hoe demonteer je een trap in zijn geheel? De plank waar de treden in gelegd zijn uithakken oid?
 

Onnom

  • #4
Misschien geeft deze een beter beeld van de trap.

Onno
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De plank waar de treden in zitten heet de trapboom, deze geeft de trap body, wanneer u die verwijderd of de treden uithakt heet het geen trap meer maar afvalhout.
Het probleem met trappen van die leeftijd is de bevestiging, de trapboom kan vast zitten met spijkers in klossen hout in de muur maar met schroeven, het is moeilijk vast te stellen waar de spijkers/schroeven zitten, die moeten verwijder worden voor de trap verplaatst kan worden.

Zoals ik uit uw vraag opmaak is het de bedoeling de trap te verplaatsen, waarschijnlijk zullen de muren ter plaatste ook verwijderd worden, de methode met de minste schade is het afbreken van de muren om zodoende de trap vrij te maken voor verplaatsing.
Met enig beleid is de trap na afbreken van 1 muur ook wel te redden van de ondergang.
 

Ralph

  • #6
Maarja, nu is het wel zo dat die muur wat je dan af moet breken, bijna altijd een dragende is.
De verdiepings balken liggen er meestal op, dus het vereist eerst de nodige stut en doorstutwerken voordat je zomaar even een muur wegneemt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu