Totale aansluitwaarde 1 fase aansluiting?

Beste leden,

Wij gaan verbouwen (keuken) en ik kom er niet helemaal uit wat ik aan moet met de elektra.

Momenteel hebben wij een 1 fase groepenkast aansluiting. Waarvan 1 hoofdzekering 40ah, 2x aardlek 40ah waarachter 2x 4 groepen 16ah.

door de plannen met de nieuwe keuken gaan we naar
- inductieplaat 7,35kw (2 fasen kookgroep)
- combi oven 3kw
- oven 3,5kw
- vaatwasser 1,95kw
- quooker 2,2kw

het is duidelijk dat ik de meterkast moet uitbreiden, maar ik kom er niet uit of ik met bovenstaande apparatuur de 1 fase niet overbelast? Of als dit over uiteraard meerdere groepen verdeeld achter meerdere aardlek (dus aparte circuits) dat nog te verwaarlozen valt?

Rekening houdend met gelijktijdig gebruik zit je al snel aan 10-12kw voor alleen keuken apparatuur.

Ik lees graag jullie reacties
 
Een quooker kan met een energieverdeler op dezelfde groep als de vaatwasser. Wel een speciale nodig, kost rond de 100,- maar dat is een stuk goedkoper dan een extra groep inclusief bedrading. Met als extra voordeel dat de maximale belasting lager wordt.

Om een tijdje achter elkaar 10kw te trekken moet je behoorlijk goed je best doen.
Twee ovens tegelijk aanzetten, met 2 grote pannen vol aan. Dat gebeurt in de praktijk niet.
Afhankelijk van de traagheid van de hoofdzekering, kan je rustig een paar minuten 50A kan trekken en zelf nog iets meer. Een flinke bodem water is dan al aan het overkoken.

Met 3x25A heb je hetzelfde probleem, de kookplaat kan dan op 2 fasen, maar de rest kan niet bij elkaar op de 3e.
Ik durf zelfs te gokken dat je met 3x25A een grotere kans maakt dat je er één uittikt.
 
Ik zou altijd voor 3 fase gaan in deze situatie, 75A biedt meer mogelijkheden tov 40A. De kans dat je over de 40A gaat is veel te groot in deze situatie, en dan heb je geen stroom in huis meer

Het is wel afhankelijk hoe je het gaat gebruiken, ik had in mijn vorige huis dezelfde opstelling met 3 fase en het ging altijd goed.

In de praktijk werd de combi oven voornamelijk als magnetron gebruikt met de max 1000Watt verbruik. De vaatwasser alleen als je niet aan het koken bent. Quooker op energie verdeler. Dus kookplaat op 2 fases en oven op 3e fase. De rest verdelen.
 
Hier in huis eenzelfde keukenopstelling, met daarbij een inbouwkoffiezetter... Alles op een eigen aardlekautomaat, maar wel op een 3x 25A huisaansluiting.
 
Bedankt voor jullie reacties. De conclusie die ik trek is eigenlijk: 3 fasen kan, maar is geen noodzaak omdat de gestelde aansluitwaarden lang niet worden gehaald als dat ze opgegeven zijn.
omdat wij ook niet aan de zonnepaneel gaan, ga ik het op 1 fase houden.

die quooker energieverdeler kan alleen in gebruik met een quooker. Beetje volksmond, maar wij hebben gekozen voor een ander merk. Zijn er nog tips voor een goed verdeler?

Ik kan weer even verder puzzelen met de uitbreiding/ indeling. Twijfel wel of ik niet direct een grotere kast neem ipv uitbreiden. Lees ook dat er 1/3 fase kasten zijn wat je voorbereid wordt op 3 fasen. Zou dat te overwegen zijn?

IMG_3359.jpeg
 
Welke verdeler geschikt is voor jouw koker merk/type is afhankelijk van het type.
Mogelijk staat het al in de gebruiksaanwijzing.
Het wordt een nieuwe, dan zou ik het eerst de verkoper vragen. Laat die maar werken voor z'n geld. :wink:
 
die quooker energieverdeler kan alleen in gebruik met een quooker. Beetje volksmond,

Nee de quooker energieverdeler is echt afgestemd op de quooker apparatuur en zal dus niet of minder werken in combinatie met andere merken.



Twijfel wel of ik niet direct een grotere kast neem ipv uitbreiden.

De groepenkast is prima in orde, vervangen is niet nodig.
Achter één aardlekschakelaar mogen 4 groepen, dus beide aardlekschakelaars zitten nu 'vol'.
Bij een uitbreiding van deze kast moet er al een aardlekschakelaar bij met de extra groepen en dat is achteraf prima aan te sluiten op 3-fasen.

Bij een wijziging naar 3-fase moet de hoofdschakelaar vervangen worden en het kan handig zijn om de indeling van de groepen goed te verdelen over de 3 fasen, maar de kast en onderdelen kunnen prima gebruikt worden voor 1 en 3-fase.
 
Heb je de mogelijkheid om nieuwe leidingen vanuit de meterkast naar de keuken te leggen? In dat geval zou ik de energieverdeler achterwege laten en aparte groepen aanleggen voor de kokendwaterkraan en andere grote verbruikers. Heb je wel een grotere groepenkast voor nodig.
 
Waarom geen energieverdeler? Ik zou het altijd doen, ook als kabels leggen makkelijk is.
Nadelen zijn er nauwelijks, want wat is de kans dat je heel veel kokend water wilt hebben, net op het moment dat de vaatwasser aan het opwarmen is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu