Toog in draagmuur uitbreken/recht maken.

Buster27

  • #1
Hallo klussers,

Mijn keuken zit in een aanbouw, de eerste eigenaar heeft de aanbouw gezet en destijds het raamkozijn verzet van de oude buitenmuur naar de nieuwe buitenmuur en in de oude buitenmuur een toog gemaakt waar het raamkozijn zat. Nu wil ik de toog graag verwijderd hebben, dus zo ver mogelijk naar boven uitbreken en gewoon recht afwerken. Zou dit ongestraft kunnen zonder een extra steunbalk oid te plaatsen? En hoe doe je dat zonder al te veel stof in huis te veroorzaken?
Alvast bedankt voor de reacties.
IMG_20200715_210657_resized_20200717_033213172.jpg
IMG_20200715_210639_resized_20200717_033213872.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Nee.
Stofschotten plaatsen, bijvoorbeeld van plastic folie wat je mbv latten klemt tussen het plafond en de vloer.
Onderdruk in de ruimte creëren helpt ook.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Vraag de tekeningen op bij de gemeente, daar is op te zien of het een dragende muur is of laat anders een bouwkundige er naar kijken.
 

Hharbers

  • #4
Vraag is of de toog een groot rechthoekig sparing was waarvan de hoeken zijn opgevuld met gips op stuckgaas of hout. Je kunt het mogelijk horen als je er op klopt of met een boort op paar plaatsen een gat in boort. Als het hol is dan is het een opgevulde hoek In dat geval kan het er weer uit gesloopt worden en hou je weer een rechthoekige raamsparing over.

Als destijds het gat rond is gemakt door aanpassen metselwerk is het een ander verhaal en kan de ronde hoek onderdeel van dragend hgeheel zijn
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
We zijn een maand verder. De klus is vast al af. Laten we de reactie van TS afwachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu