TL Looplamp

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mijn 8W TL looplamp die het al jaren trouw doet, is ineens begonnen te knipperen terwijl deze aan stond. Op dat moment was ik klaar en dacht "gaat wel weer over", maar vandaag begon hij als een stroboscoop, eerst heel langzaam, daarna steeds sneller, tot hij uiteindelijk min of meer te gebruiken was. Na een tijdje begon het ineens te knetteren, tussen 1 en 3 Hz. Op dat moment vond ik het welletjes.

Wat zou er mis mee zijn? De TL buis zelf, of het startmechanisme? Het is een zeer compact ding, dus ik heb nog geen idee of er behalve de buis nog iets in zit en of ik 'm überhaupt kan verwisselen.

Is het de moeite waard? Die dingen zijn namelijk niet heel duur.
 
Vaak is het snoer een weerstandskabel die dienst doet als voorschakelapparaat.
In de lamp zal je dan ook niet veel aantreffen van componenten.
Knetteren duidt meestal op een los contact en vonkvorming.
Deze problemen zijn vaak vrij eenvoudig te verhelpen met bijv. een soldeerbout.

Mits je de behuizing open krijgt en je tijd eraan wil spenderen kan het toch leuk zijn je eigen spullen te repareren?
 
Het handvat is van plastic en ik krijg het met geen mogelijkheid open, tenzij ik zoveel kracht zet dat de zaak breekt. Er zit ook een kartonnetje in de buis waarop staat dat alleen de fabrikant het repareren kan. Ik denk dat we voor die paar euro maar 's afscheid moesten nemen van deze lamp.

Bedankt voor de reacties in elk geval.
 
Plaats eens een foto van de lamp.

weggooien is zonde, gun je looplamp een tweede ronde!
 
Als je het doorzichtige gedeelte in de bankschroef zet (losjes, zodat het kan schuiven) en het handvat tegen de bekken, trek je het er zo af.

Dat is dus alleen voor de nieuwsgierigheid, reparatie is gewoonlijk duurder dan nieuw.
 
Zoals al is aangeven is het eigenlijk alleen voor je zelf, want zinvol is het zeker niet, immers de kabel kun je niet inkorten, het buisje is vaak vastgesoldeerd en eenmaal losgemaakt betekend met plakband weer in elkaar zetten.
Daarnaast hoe beschadigd is je buis al? Hoeveel verfspatten oid zitten er al op en hoeveel licht geeft hij nog af?
Met een nieuwe voor nog geen 10 euro kun je er weer jaren tegenaan.

suc6

Gerrit
 
De buis is intact, geen verfspatten. Inderdaad, een nieuwe kost niet veel, maar 1x in de bankschroef zetten kost niks, dat kan ik best een kans geven. Gaat-ie daardoor kapot dan is het verschil ook nihil, want zoals het nu is wil ik 'm niet eens meer gebruiken.
 
Je kunt er ook het voordeel van inzien hé
Je kunt altijd nog een disco beginnen met zo'n knipperlamp :mrgreen:

suc6

Gerrit
 
Goed, het is gelukt de buis zonder brokken open te maken, er bleek aan elk uiteinde een klein zwart dopje ter vergrendeling in te zitten.

Het "electronische" gedeelte is de boosdoener zo te zien, want er zitten 2 geroosterde weerstandjes op het printplaatje. Ik kan niet meer aflezen welke waarde dit is geweest, begint met bruin, groen en de 3e kan ik niet meer onderscheiden. Zou bruin of oranje kunnen zijn. Het is voor mij iets te lang geleden om te herkennen wat ook weer de meest gangbare waarden zijn, 150 Ohm of 15 kOhm (of een andere waarde) maakt nogal uit lijkt mij.
 
Ik heb twee van die dingen, en even gekeken wat er bij mij in zit.

Helaas, die van mij hebben een normale starter, en verder dus helemaal niets (het snoer met weerstandsdraad vormt ook hier het voorschakelapparaat). Geen elektronica dus en geen weerstandjes.

Vermoedelijk zit er bij jou een of andere elektronische starter op dat printplaatje, maar om daarvan het schema te vinden... :(
 
Ik zou zeggen begin met de hoogste waarde, doet hij het niet dan kun je altijd nog zakken. 2 weerstandjes zijn nl. zo duur nog niet (2 of 3 cent stuk dacht ik)
Gaan ze meteen weer in rookwolken op dan weet je in iedergeval dat het of een verkeerde waarde was, of dat er nog meer stuk is.

suc6

Gerrit
 
Wat hebben jullie gedaan?!? :wink:

Ik had eigenlijk niet de intentie om dit te repareren en moet je nou 's kijken ...

Aan beide uiteinden zat een plastic pinnetje en lijm om de zaak op z'n plek te houden. Na dit verwijderd te hebben ging de buis open.
Het blijkt dus gewoon een kapotte TL-buis te zijn. Het gekke is dat de beide weerstandjes ondanks hun zwaar gehavende uiterlijk nog intact lijken te zijn, ze geven beide 150 ohm aan. Ik heb ze toch maar vervangen, is nu 180 ohm, dat was het dichtstbijzijnde wat ik toevallig in huis had.

Voor de sport heb ik ook maar een schema geprobeerd te maken van wat er in zit. Volgens mij zou die zo moeten kloppen. R2 en R3 heb ik vervangen.

1440_TL_lamp_1.jpg


R1: 330kΩ
R2: 150Ω
R3: 150Ω
R4: 47Ω
C1: .047 (?)
C2: ?? (225J)
C3: ?pF
C4: ?pF
C5: 3.3uF
C6: 3.3uF
 
Go EdP! Cool gedaan. :D

Wellicht zou je de weerstandjes kunnen vervangen door een type dat wat meer wattage aankan.

Al met al kun je mooi weer een aantal jaartjes vooruit!
 
Ik ben ook tegen deze wegwerpmaatschappij en probeer alles een 2e of 3e leven te geven.
Vaak zijn het zo'n kleinigheden waarom dingen de container in gaan dat ik denk dat mensen niet goed s... zijn als ze ze weggooien.
Het lijkt wel of ze alles altijd nieuw moeten hebben.

Goed gedaan dus! :D

Met wat heb je dat schema getekend? ik bedoel welk prog.
 
Ja ik hou ook niet zo van alles maar wegdonderen, maar weet je wel hoeveel vrijetijd me dit gekost heeft? :mrgreen:
In mijn uurloon uitgedrukt is dat ineens een verdomd duur lampje geworden.

Het schema heb ik in elkaar geflanst met TinyCAD, een OpenSource progje, binnen 1 keer googlen op 'freeware circuit design' via via gevonden. Het was de eerste keer dat ik het gebruikte en ondanks enkele onvolkomenheidjes is het toch redelijk bruikbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan