Tips voor het noodzakelijk schilderen in de zomer

Jensioo

  • #1
Hallo,

helaas ben ik er onlangs achter gekomen dat mijn dakgoot en een kozijn rot zijn. Dit moet ik repareren natuurlijk maar hiervoor wil ik een steiger huren en dan direct de hele gevel goed in de verf te zetten.

Nu weet ik dat het niet ideaal is om in hoog zomer te gaan schilderen aangezien er belletjes kunnen ontstaan en dergelijke maar helaas heb ik vanwege de lekkage weinig keus. Mijn gevel staat op het west zuidwesten.

Ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Misschien kan je je hulpvraag wat verder specificeren.
Tips waarvoor?
 

Jensioo

  • #3
Sorry ik bedoel tips voor het schilderen in de zomer en de daarbij behorende zon. Ik ben namelijk bang dat ik met name blaasjes op het schilderwerk ga krijgen. Het liefst zou ik ik niet in hoogzomer schilderen maar ik heb weinig keus.
 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als ik de lange termijn weersverwachting bekijk kan je donderdag tot en met zondag flink aan de gang. Bewolkt en 18 19 graden en nauwelijks regen.
In de volle zon zoals nu en 30 graden zou ik niet doen.
Wellicht als je zon verwacht 's morgens vroeg beginnen als het op zuidwest is.

Verder zou ik niet te dik opzetten maar liever meer dunnere lagen opzetten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Luchtbelletjes ontstaan wanneer u hardhout schildert waarvan het oppervlak door de zon is opgewarmd.

De kanaaltjes in hardhout die aan de oppervlakte uitkomen bevatten lucht. Die lucht sluit u op met het dicht verven van die kanaaltjes. Door uitzetten van de warme lucht ontstaan en belletjes in het schilderwerk.

Schilder dus achter de zon aan en wacht even tot het oppervlak is afgekoeld. Dat scheelt enorm.
 

Jensioo

  • #6
@ kees, dank voor je antwoord. De zon raakt bij ons de gevel pas na 14 uur 's middags tot een uur of 20.00 is het dan niet beter om juist om 8 uur 's ochtends te beginnen met schilderen?

Ik heb ook een vraag, ik hoorde laatst van mijn schoonvader dat het goed is om naadjes in het hout te kitten. voor de laatste laag verf? welke kit kan ik hier het best voor gebruiken? Ik ben eigenlijk ook benieuwd dat wanneer je de kozijnen over 5 jaar weer schildert niet de kit er uit schuurt. Wat is hier jullie ervaring mee?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Voor de zon uit is ook mogelijk als er minimaal enkele uren tussen zit. Met de nieuwe VOS2010 verven is het probleem dat de droging verschilt met de traditionele terpentineverven waardoor de blaasjesvorming toeneemt omdat de verf later nat blijft.

het dichtzetten van naadjes kunt u met acrylaatkit doen. Gebruik wel een exterieur versie die tegen vocht kan.
Haal overtollige kit direct weg met een natte spons. Zo heeft u geen last van de kit als deze na verloop van tijd weer geschilderd moet worden
 

Wim de Jonge

  • #8
Inderdaad, is ook mijn ervaring; als je het werk goed plan en de avond ervoor alles voorbereid kan je in de ochtend vroeg aan de slag met de kwast en maak je in een paar uur echt heel wat meters. Wel weer op tijd stoppen zoals Kees de schilder al aangeeft zodat er nog genoeg tijd is voor de zon er echt op gaat schijnen.
Ik heb mijn dakrand aan de zuidwestkant op een mooie zomerdag in de avonduren gedaan, achter de zon aan, waarna er in de nacht dauw op de verf is gekomen. Dat is wel heel lelijk opgedroogd, doe ik dus nooit weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu