Tikken door cv-beugel

DaKo

  • #1
Hoi,

Ik heb na wat installatiewerk aan radiatoren tikkende leidingen bij het opwarmen. Waarschijnlijk uitzetten bij de beugels. Voorheen was de boel slechtgebeugeld, dus ik dacht: dat ga ik weer goed doen. Helaas beugels zonder inleg aangeschaft. Advies wat veelvuldig langskomt is de beugels minder vast draaien. Dat is logisch, en toch ook weer niet. Je moet niet voor niets beugelen. Dus als je ze losdraait, heeft het toch geen zin meer om ze überhaupt te hebben? Of mis ik hier iets...
 

Lampje45

  • #2
Je kunt wel denken dat het vast moet, maar dat kan helemaal niet.
Want uitzetten als gevolg van temperatuurswisseling kun je niet tegenhouden, die moet je wel de ruimte geven.
Anders wordt het buigen of barsten, maar uitzetten zullen ze doen.
Gewoon een beetje lossen en wat vettigheid in de beugels, ben je ook van het tikken af.
Dan moet ik nog terugdenken aan mijn tijd op de stoomschepen en we opstookten van koud naar vol bedrijf in een uur of vier, met een "kleine" brander tot 450 graden celsius en een druk van 40 bar.
Dan zag je de expansiebochten gewoon nagenoeg sluiten en het knallen in de beugels, werd opgelost met een spuit smeerolie.
 

DaKo

  • #3
Maar nogmaals, ik neem aan dat je beugelt om te voorkomen dat er trekkracht op bovengelegen (knel)koppelingen komt te staan. Of is het puur esthetisch? Dat de beugels zorgen voor een strakke parallelle lijnen van de leidingen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, de beugels zorgen ervoor dat de leidingen zo blijven lopen als waar ze voor bedoeld zijn en niet alle kanten op zwabberen. Knelkoppelingen beschermen is beslist niet de bedoeling ervan. Ze moeten vooral zijdelingse steun geven en zorgen dat de pijpen op een bepaalde afstand van de muur lopen.

Sterker nog: als de beugels zodanig vast zouden zitten dat de buis geheel niet kan bewegen, zou de buis in de knelkoppeling gaan bewegen bij uitzetten en krimpen van die buis en daardoor een lekkage (kunnen) gaan veroorzaken.
 

DaKo

  • #5
OK, ik ben overtuigd:-) Ik zal de bewuste beugels een slagje losdraaien om de tikken weg te krijgen. Bedankt allen voor de reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu