Thermostatische radiatorknop werkt niet meer

Cis

  • #1
Hoi,

Twee van mijn radiatorknoppen (die ik zelden gebruik) werken niet meer. Het zijn allebei Danfoss knoppen met instellingen van 1 tot 5, plus een sterretje. Of ik ze open of dicht draai, er komt geen warm water de radiator in. Eén van de knoppen heb ik er al eens afgehaald en kon er toen een pinnetje uittrekken (waarna er water uitkwam). Opnieuw monteren van de knop verhielp het probleem niet.

Weet iemand of zo'n knop te repareren is? Smeren of zo?

Alvast dank
 

Fiesiekus

  • #2
De afsluiter zelf kan je met een snuifje kruipolie of WD-tig misschien gangbaar maken. De th.-knop (kan bijna niet stuk denk ik overigens) zal je moeten vervangen.
 

Wim999

  • #3
Dit is vrij makkelijk te verhelpen. Het pinnetje komt vast te zitten na lang niet gebruikt te zijn (kalk), waardoor er geen water meer doorkomt. Haal de knop eraf en beweeg het pinnetje met behulp van een tang heen en weer. Na een keer of 50 beweegt het weer vanzelf en reageert het terug op het toe - of opendraaien van de knop.
 

Cis

  • #4
Klinkt heel aannemelijk! Zoveel heeft zo'n mechaniek toch niet geleden in al die jaren. Ik zal hem nog eens wat vaker heen en weer bewegen. Bedankt.
 

Klorissa

  • #5
Ik geef het pennetje altijd een paar stevige tikken op zijn kop waardoor hij los schrikt,bij heen en weer bewegen met een tang bv kun je hem eruit trekken
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Precies wat klorissa zegt,alleen met voorzichtigheid tikken anders slaat u het stiftje krom.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
En als u het stiftje er per ongeluk uit trekt dan spuit het water zo door de ruimte.

Het stiftje zit meestal niet vast maar de schotel die het water afsluit, inderdaad zoals al geschreven is een paar flinke klappen op de kraan.
Of voorzichtig tikken op de stift tot deze terugschiet naar buiten (2mm)en zeker niet met een tang aan het stiftje trekken.

Vr Gr
 

Cis

  • #8
Bij de ene radiatorknop kon ik het stiftje met mijn duim naar binnen duwen, waarna het vervolgens weer naar buiten werd geduwd. Er lijkt dus een soort veermechanisme in te zitten; je hoort er ook een metaalachtig geluidje bij vanuit het T-stuk. Toen ik dit naar-binnen-drukken een paar keer herhaald had, ging er warm water stromen. Hij deed het weer!

De andere radiatorknop heb ik niet aan de praat weten te krijgen. Daar lijkt het veermechanisme (?) kapot te zijn. Ik kan het stiftje wel naar binnen duwen, maar dan wordt het een beetje teruggeduwd naar buiten, kennelijk door de druk van het instromende water. Als ik het stiftje naar buiten had getrokken, ging er warm water de radiator instromen. maar na een tijdje stopte dit warm-worden en koelde de radiator weer af; het stiftje stond dan nog steeds in uitgetrokken stand. Daar snapte ik niks van.

Toch maar een nieuwe radiatorknop aanschaffen?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
Probeer eens te tikken op het stiftje,of op de kraan zelf.

Als dat niet helpt,ventiel-kraan vervangen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Het eerste antwoord dat je kreeg van Fiessiekus is wellicht de oplossing.
 

Chathanky

  • #11
Wellicht een tip om na het stookseizoen de thermostaatkranem vol open te laten staan. De klep plakt dan niet meer tegen de klepzetel.
Ja het is extra werk maar problemen in het stookseizoen ook. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu