Thermostaatkraan met voeler

Frank

Vaste beantwoorder
 • #1
Situatie:
Ik heb een speksteenkachel geplaatst in de huiskamer en ben van plan die veel te gaan gebruiken.
Probleem kan dus zijn dat de rest van het huis dat met cv wordt verwarmt niet meer warm wordt.
Ik heb dus de thermostaat van de cv nu verplaatst naar de studeerkamer. Ik moet dan wel thermostaatkranen gaan monteren in de huiskamer.

Ik vind die grote kranen echter niet mooi, en ik moet ze ook nog haaks om naar voren gaan plaatsen om aanstralen van de knop door de leiding te voorkomen. De huidige vallen precies achter het gordijn, de thermostaatkranen net niet.
Ik bedacht een alternatief, ik plaats in de gemeenschappelijke toevoerleiding op zolder voor de 2 radiatoren in de huiskamer een thermostaatkraan en een voeler op een onopvallende plek in de huiskamer. Scheelt me 1 kraan en is makkelijker uit te voeren.

Zitten er nadelen aan deze oplossing?
Hoe lang kan zo’n draad van een voeler zijn?

PS zolder zit direct boven huiskamer.
 

Fiesiekus

 • #2
Is 't 15 mm buis?, is m'n eerste reactie
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #3
Ja 15mm.
 

Fiesiekus

 • #4
Elementaire bezwaren zie ik zo niet. Je zou ook aan een (complexer&duurder) systeem met 2 thermostaten en zonekleppen kunnen denken.

Dat van die draadjes heb ik nooit helemaal gesnapt; er schijnt een vloeistof in te zitten die uitzet (bij hogere temperatuur) en daardoor iets uitschakelt...

Denk dat ze ook in lengtes van 4 - 5 meter verkrijgbaar zijn; o.a. voor WA systemen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #5
Ik heb ondertussen bedacht dat die sensor niet zomaar los te koppelen is van de capilair. Ik dacht altijd dat het een draadje was, maar blijkt een capilair te zijn. Zo'n dun capilair kan ik wel ergens langs foeselen vanaf zolder, maar compleet met met sensor wordt lastiger.

Tenzij iemand me kan vertellen dat je dat wel los kan koppelen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Waarom pak je niet een normale thermostaat en een thermische actuator.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Thermostaatkranen met voeler werken hetzelfde als de thermostaat in gaskachels maar ook als die in koel/vrieskasten, de voeler loskoppelen betekent geen sturing van de kraan, het heeft geen zin dan zo'n kraan te plaatsen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #8
Jan, het loskoppelen is bedoeld om de capilaire leding ergens langs te kunnen voeren, en dan weer aan dat "blokje"vast koppelen, omdat je voor dat blokje meer ruimte nodig hebt om ergens langs te leiden.

Ik vind het idee van Headhunter wel een goede om verder mee te gaan.
 

Pigion

 • #9
Die thermostaatkranen hoeven niet haaks naar voren. De knop kan ook naar opzij met een haks/verkeerd afsluiter, kost € 2 meer.
Pigion
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #10
Pigion,
De vraag is dan wel of de thermostaatkraan dan niet achter het gordijn zit. Dan werkt het ook niet zo goed.
 

Pigion

 • #11
 

Xr8

 • #12
Er zijn ook voelers te krijgen met een capilair van 5 meter of meer. Deze bediening kun je op de wand monteren. Het capilair schijn je door een 3/4 buis te kunnen trekken. Wordt wel gebruikt als de kraan op een lastige plek zit, of bij oudere mensen welke niet meer kunnen bukken.

Deze knop kun je dan bv bij een lichtschakelaar in de buurt monteren. Heb ze wel eens gebruikt van Heimeier. Of er andere merken zijn dit dit voeren weet ik niet. Past op een normale kraan met M30 x 1,5 aansluiting.

Succes.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #13
Dank aan allen voor de ideeën!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu