Thermostaat vloerverwarming stuk? temperatuur eerst flink omhoog

mfj

 • #1
Beste mensen,

Onze "nieuwe" woning heeft vloerverwarming. De reeds bestaande tegelvloer is geëgaliseerd en daar is vervolgens een PU gietvloer op aangebracht. Best een een kostbare vloer die ik niet direct wil blootstellen aan de maximale warmte van de vloerverwarming. Ik heb mij via het forum ingelezen over vloerverwarming over hoe je temperatuur geleidelijk zou moeten opvoeren. Nu heb ik de thermostaat om de aanvoertemperatuur te regelen op 1-2 gezet, maar de temperatuurmeter schiet direct naar 40-42 graden. Ik heb daarom de verwarming maar weer uitgezet om eerst mijn vraag het forum voor te leggen. Mijn vraag: is het normaal dat de temperatuur eerst flink omhoog gaat, en wordt deze daarna automatisch teruggebracht, of betekent het dat het regelen van de aanvoertemperatuur niet goed geregeld wordt. Ik heb de verwarming redelijk snel weer uitgezet om geen risico te willen lopen en heb dus niet kunnen testen of de temperatuur daarna geleidelijk omlaag gaat. De temperatuur die je ziet is dus binnen de 5-10 minuten. Zie bijgaand wat foto's. Dank voor jullie hulp. Mvg

IMG_2498.jpeg IMG_2503.jpeg IMG_2505.jpeg IMG_2502.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Met de pompschakelaar meet je de temperatuur van de aanvoerleiding: niet de temperatuur van de vloer. De temperatuur van het water wat door je vloer circuleert kan afgelezen worden op de temperatuurmeter op de onderste balk van de verdeler.

  Ik zou je adviseren om in eerste instantie de temperatuur van het water in je vloer niet veel hoger te zetten dan ca 30-35 graden C. Neem contact op met de leverancier van de gietvloer welke temperatuur de vloerverwarming onder die gietvloer maximaal mag zijn! De temperatuur aan de oppervlakte van je vloer ligt in de regel niet veel hoger dan ca 23-24 graden C.

  Zorg bij het langzaam opvoeren van de temperatuur (met de thermostaatknop op de verdeler) voor, dat de cv-ketel wel aan gezet moet worden door de kamerthermostaat.

  Dat de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert in eerste instantie wat oploopt is normaal: door het mengen van vers water en water wat al door de vloer heeft gestroomd (en warmte heeft afgegeven) zal die temperatuur weer komen op het met de thermostaatknop ingestelde niveau.
  Zo'n knop met 1,2,3 enz aanduiding zegt natuurlijk nog niet veel over de temperatuur van het water in je vloer. Er is wel een verband tussen de aanvoertemperatuur vanuit de cv-ketel en de temperatuur in je vloer, maar dat moet je even proefondervindelijk uitvinden.
   
  Laatst bewerkt:

  mfj

  • #3
  Dank voor je reactie! Klopt het dat (zie foto) de ronde witte meter de temperatuur weergeeft van de vloer? Of moet er nog ergens een meter zijn? Dus waarschijnlijk zal de temperatuurmeter weer gaan dalen als de retourleiding ook warmte afgeeft? mvg
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #4
  Dat klopt: de temperatuur, vermeld op de ronde meter is de temperatuur van het water wat door de vloer stroomt. De retourleiding zal altijd lager in temperatuur zijn dan de aanvoerleiding, dus is een indicatie dat er warmte aan de vloer is afgegeven.
   

  mfj

  • #5
  Beste DeGooyer, toch ben ik er nog steeds niet helemaal gerust op. Thermostaat vloerverwarming staat op 2 … al een uur of twee, de retourleiding begint ook warmte af te geven. Alleen blijft de temperatuur richting de 40 of hoger oplopen. Zakt alleen iets terug als ik deze op 1 zet. De pompschakelaar gaf zelfs HI aan. Dit betekent volgens mij dat de aanvoertemperatuur te hoog is? Komt dit nog goed of toch iets aan de hand? Of kan ik pas consequenties trekken als de vloer echt op temperatuur is gekomen en gaat de temperatuurmeter bij het opwarmen alle kanten op? Mvg
   
  Laatst bewerkt:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu