Thermostaat - 2 aan uit thermostaten parallel schakelen

Wortel87

  • #1
Dag allen,

Even een vraag.

Ik wil graag 2 zones inbouwen. (Boven en beneden) ivm koude bovenverdieping en vloerverwarming beneden.

Nu heb ik het volgende idee en wil graag weten of dit mogenlijk is.

De beneden verdieping is compleet voorzien van vloerverwarming. Heb nu een nest thermostaat hangen. Ik wil dus een rf zender en ontvanger gebruiken om mijn pomp van de vloerverwarming te schakelen. Nu weet ik dat ik indien ik deze route ga alleen de aan/uit functie kan gebruiken op beide thermostaten.

Ik wil dus 2 aan uit thermostaten parallel schakelen. (Dit kan) maar hier moet dan ook nog een 24v dc relais bij op de heatlink om de rf zender te schakelen (230v ac)

Kan die uitgang van de cv ketel dit aan als ik hier een klein finder relaitje voor gebruik?

Dit zou volgens mij de goedkoopste oplossing zijn.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Wortel87 schreef:
De beneden verdieping is compleet voorzien van vloerverwarming. Heb nu een nest thermostaat hangen. Ik wil dus een rf zender en ontvanger gebruiken om mijn pomp van de vloerverwarming te schakelen. Nu weet ik dat ik indien ik deze route ga alleen de aan/uit functie kan gebruiken op beide thermostaten.
Met NEST is eigenlijk weinig anders te doen dan de ketel sturen: voor een zoneregeling is de NEST eigenlijk niet geschikt.
Daarnaast: het schakelen van de pomp van de vloerverwarming is geen goede optie om de vloerverwarming aan of uit te schakelen. Een pomp is geen afsluiter. Wil je het echt goed doen, dan zou je een 2-weg-klep in de aanvoerleiding van de verdeler dienen te plaatsen en deze laten regelen door een thermostaat die gelijktijdig met die klep ook de CV-ketel aan/uit schakelt.
Als je niet zoveel groepen op de vloerverwarmingsverdeler hebt, kan je ook per groep een motortje plaatsen en deze tegelijk open/dicht schakelen.
Met een Nest gaat dat zonder allerlei toeters en bellen m.i. niet lukken.

Je kunt zeker met meerdere aan/uit thermostaten tegelijkertijd een cv-ketel schakelen. Er zijn zeker thermostaten (draadloos, of via WIFI te regelen via een APP op je smartphone) die deze beide functies bieden (klep schakelen 230 V en cv-ketel schakelen aan/uit)
 

Wortel87

  • #3
Begrijp dat een pomp geen afsluiter is. Maar als deze niet draait word mijn vloer ook niet warm. En sinds daar een bypass bij zit mag hij gerust water via dat circuit pompen.

Als ik een finder relais op de uitgang van de aan/uit connector kan zetten. Ben ik voor nog geen 50,- klaar. Inplaats van honderde euros voor een systeem met afsluiters. Nog niet meegerekend de nest die ik kan weggooien.

Weet dat de cv ketel in de voeding voorziet van bijv een modulerende thermostaat. Dus denk eigenlijk wel dat die uitgang dat aan kan.

Maar het resultaat blijft dan toch hetzelfde? Wat is jouw insteek om niet de pomp te gebruiken voor de vloerverwarming in te schakelen? Meschien mis ik iets.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Als je de pomp niet aanschakelt en de ketel levert toch warm water, dan stroomt het warme water van de ketel door de verdelerbalk heen zo weer de retourleiding in. De ketel ziet de temperatuur op de retourleiding omhoog lopen en denkt dat het al warm genoeg is in de verbruikers en moduleert terug, of gaat in het ergste geval uit. Je hebt dan kans dat het in de rest van de woning niet warm genoeg wordt. Als de installatie waterzijdig goed ingeregeld is valt dit effect mee, maar je bent nog altijd leidingwerk aan het verwarmen waar dat niet nodig is.
 

Wortel87

  • #5
Dankje voor je reactie. Ditzelfde valt natuurlijk ook te realiseren met een 2 weg klep op de verdeler. Die word dan wederom aangestuurd door een relais met rf zender en ontvanger van een paar tientjes. Wel iets bewerkelijker omdat er een apart circuitje moet komen om hem terug te schakelen.

Maar mijn vraag van het relais blijft dan nogsteeds bestaan. Kan die uitgang dat aan? Het is natuurlijk leuk allemaal die dure systemen. Maar dit is gewoon een goedkoop schakelingetje dat je op elke thermostaat kan bouwen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Wat je hier als een Willy Wortel "uitvinding" presenteert bestaat al jaren, maar dan werkend zonder aparte circuitjes........
 
Laatst bewerkt:

Wortel87

  • #7
Klopt maar enkel als duur systeem. Dit is gewoon voor mezelf. Los van dat het leuk is om met wat knutselwerk een kastje in elkaar te zetten. Kost het ook niet veel. En ook gewoon werkend indien er een relais geschakeld kan worden.

Maak ik begrijp dus uit je reactie dat je gewoon simpelweg niet weet of de uitgang een relays kan schakelen. Is niet erg hoor. Ik weet het ook niet. Zal de vraag eens bij de fabrikant neerleggen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Even Googlen en je vindt binnen 10 sec. een relais 24 Volt met vermogen van minder dan 1 Watt, 2 wisselcontacten en ca 8 Amp kan schakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu