Terras maken buiten

Amalia

  • #1
Hallo allemaal,

Omdat de tuin van ons nieuwe huis niet zo groot is willen wij deze graag anders gaan indelen. Er is een stuk grind inclusief houten palen (voor een hangmat) en een laag muurtje. Best zonde, hier is zon en we zouden hier graag een tuintafel neerzetten + stoelen.

We hadden het plan om een vlonder te leggen waar nu het grind ligt, maar wij hebben allebei nul ervaring hoe we zoiets aan moeten pakken. In onze optiek moeten de houten palen eruit, grind eruit en het dwarse gedeelte van het stenen muurtje.

Hopelijk kan jullie ervaring helpen. Waar we op zoek naar zijn is tips qua volgorde van stappen en welk materiaal + gereedschap er nodig is.

Paar vragen die we sowieso al hebben:
1. De drie palen zijn waarschijnlijk in beton gegoten, is dan afzagen het makkelijkst? Met wat voor soort zaag dan?
2. Hoe breken we dat muurtje het makkelijkst (en mooist) af?
3. Waar moet je zoal aan denken bij het leggen van een vlonder?

92D68327-EA6B-47EA-B835-7674F66E933F.jpeg B17A39F0-34AE-410F-82C2-5C2312DD2838.jpeg FCB5A7F0-C7F7-4B16-B5EA-3AC79ED85C9A.jpeg 84D8460E-F5EE-4476-A53F-C251C1AF54E1.jpeg 5DD08DA9-EFE6-4412-80B5-8E1A10ACCCB9.jpeg
 

Nth

  • #2
Ik ben geen ervaren hovenier hoor maar vind het leuk even mee te denken...

1. kan met een gewone handzaag. Of een reciprozaag. (Omdat de paal rond is en waarschijnlijk hardhout, zou ik oppassen met decoupeer of cirkelzaag). Je kan evt ook met een voorhamer dat beton kapot slaan en de paal geheel eruit.

2. Dat muurtje lijkt wel voorzien te zijn van steenstrips aan de buitenkant. Als je die doorzaagt denk ik dat je tegen een betonnen of bakstenen deel aankijkt. Daarnaast zal je een zaagsnede zien in dat bovenblad (kan je evt polijsten maar is intensief en nooit zoals in de fabriek). In dat geval zou de gehele muur weghalen ook een optie zijn. Dat zagen kan je doen met een bandenzaag zoals van het merk Stihl (huren), die heeft een water aansluiting zodat je weinig stof krijgt, want het alternatief: een grootformaat slijptol geeft echt heeeeeel veeeel stof.

succes!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
1: Palen kun je afzagen met een gewone handzaag. Liever zou ik de palen met de betonnen voet er in z'n geheel uithalen. Even rondom vrij graven, los wiebelen en er uit tillen. Dingen als beton in de grond kom je altijd weer een keer tegen.

2: Hoe is het muurtje opgebouwd? Zijn de stenen verlijmd of los gestapeld? Als het vast zit inslijpen met een haakse slijper met steen of diamantslijpschijf en dan wat weg moet wegbreken.

3: Voor een vlonder heb je altijd een balklaag nodig waarop je de uiteindelijke vlonderplanken kan monteren. WIlt u hout (en welke soort) of composiet? Leg onder de balklaag eerst anti-worteldoek. Daarop stenen (stoepstenen) op de juiste hoogte en met het juiste afschot. Vervolgens de balken neerleggen en de planken er op schroeven. Gebruik voor buiten altijd RVS schroeven en bouten. Voor vlonders zijn er speciale vlonderschroeven te koop.
 
  • Like
Waarderingen: Willem52

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu