Ter controle: Kabel verlengen boven verlaagd plafond

juice

  • #1
Mag ik na een middag rondlezen aan jullie vragen of ik voor mijn situatie een en ander goed op het netvlies heb?

Nieuwe dakkapel met rolluiken buiten. Aannemer bracht de voedingskabel van de rolluiken naar binnen. Aan het einde zit een standaard schuko stekker. Kabellengte +/- 250cm. Onder de plek waar de kabels binnenkomen komt een verlaagd plafond. Scenarios om de rolluiken van stroom te voorzien:

Scenario 1) Rolluik kabels door het verlaagd plafond naar beneden leiden. Direct onder het verlaagd plafond een WCD plaatsen en daar de stekkers insteken. Daarmee voldoen aan bereikbaarheid van de installatie. Voor de voeding van de WCD een PVC pijp onder het plafond en draden erdoor. Enige nadeel: WCD hangt in het zicht.

Scenario 2) De WCD buiten de ruimte plaatsen. De aansluitkabels van beide rolluiken naar de WCD leiden. Cosmetisch de voorkeur, maar kan niet zomaar, want:

2.1) Mogen de rolluik kabels los over het verlaagd plafond liggen of moeten ze in een buis? Mijn beeld is dat los mag omdat het aansluitsnoeren van een apparaat zijn, zolang ze maar met een schuko in een WCD eindigen ook al is die WCD 4 meter en een muur verderop.
2.2) De rolluik kabels zijn hiervoor te kort. Mijn beeld is dat het verlengen van deze kabels boven het plafond niet mag (bijv. via las in lasdoos of met een verlengsnoer) omdat die koppeling dan een onbereikbare installatie gaat zijn en dat is niet toegestaan.

Conclusie: ik moet kiezen uit één van de volgende opties:
Optie A) WCD zoals in scenario 1.
Optie B) WCD zoals in scenario 2, maar dan wel de voedingskabels van de rolluiken vanuit de rolluiken buiten in hun geheel vervangen door exemplaren die lang genoeg zijn om binnen de WCD te bereiken die 4 meter en een muur verderop ligt.

Heb ik dit zo goed op het netvlies, of maak ik ergens een fout / vergeet ik iets?

Dank jullie wel.

Naamloos.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Optie 3:
Door het verlaagd plafond een leiding leggen naar het rolluik en deze direct voeden zonder stekker of wcd. Lijkt mij de meest fraaie oplossing.
 

juice

  • #3
Dank je. Dat is nog netter. Dat wordt hem dan.

Beetje theoretisch ben ik nog wel benieuwd of optie A en B beiden toegestaan zouden zijn. Vooral om te weten of mijn kennis klopt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat komt er verder in het verlaagde plafond aan verlichting enzo?

Kun je niet een centraaldoos plaatsen waar je met beide aansluitsnoeren kunt komen?
 

juice

  • #5
Dat lijkt me gelijk aan optie 3 van Vonken_Trekker want directe voeding kan uit een centraaldoos komen, met dien verstande dat we dan de kabel niet hoeven te vervangen. Ik zat op het spoor van een stekker, maar door die te elimineren zijn er we er al.

Qua verlichting: Ik doe een led strip rondom vanaf de wand. Het is al laag genoeg en ik moet er ook nog onder kunnen lopen ;) En een HUE led strip komt met een voeding met ingebouwde stekker, dus die heeft sowieso een WCD nodig maar die kan ik boven een kast kwijt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dat is wat ik bedoelde inderdaad. Het maakt niet zoveel uit waar je de voeding precies vandaan haalt, maar gezien je al in het plafond zit, is de centraaldoos het meest voor de hand liggend.

Jouw opties hadden ook allen gemogen. Het maakt niets uit in welke wcd je de stekker zou steken.
 

juice

  • #7
Dank je
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu