Temperatuur uitstroom Vaillant

Kornelis2

  • #1
Op het display van mijn Vaillant 18-22 combi gaat bij het warmwater tappen de temperatuur omhoog en omlaag. Meestal tussen 74 en 82 graden, met uitschieters tot 72 en 83. Voor alle duidelijkheid: het betreft de temperatuur van het water dat uitstroomt uit de grote warmtewisselaar (de ketel) naar de kleine (de platenwisselaar). Ik heb de sensor op de platenwisselaar vernieuwd, maar dat maakt geen verschil. Hoort het misschien gewoon zo? Aan de kraan in de badkamer is de fluctuatie gelukkig heel klein, tussen 56 en 58 graden. (De fabrieksinstelling is 58.) Maak ik mij onnodig zorgen?
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • The headhunter

    Specialist Elektra
    • #2
    Je maakt je onnodig zorgen, de temperatuur is altijd een golfbeweging door de regeling.
    Een constante exacte temperatuur is niet haalbaar door de constructie van de ketel en de verschillende vraag die kan ontstaan door de kranen.
     

    Walker

    Specialist Deuren en Kozijnen
    Moderator
    • #3
    Wat voor nut zou het hebben om onderdelen van een ketel te vervangen, op een plek waar normaal gesproken alleen de CV-monteur (met opleiding en kennis van zaken) kijkt? Je weet niet wat je meet & je weet niet waarom je meet.

    Als er echt iets aan de hand is zou je wel een storingscode in beeld krijgen (T te hoog, of T te laag).
     

    Kornelis2

    • #4
    Dank voor je supersnelle reactie, headhunter, ik ben helemaal gerustgesteld! Oh, en Walker, ik heb nog veel meer onderdelen aan mijn ongeveer 15 jaar oude ketel vervangen, maar die kan ik als amateurtje hier beter niet opsommen...
     
    Laatst bewerkt:

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #5
    Heb je na het vervangen van ketelonderdelen de afstelling van de ketel ook laten meten?
    Of ben je er maar van uitgegaan dat dat wel goed zit?
     

    Kornelis2

    • #6
    Uhh, dat laatste, Kees. Onderdelen zijn vervangen door identieke, speciaal voor mijn Vaillant.
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #7
    Ik vraag mij altijd af waarom de vakman altijd alles moet nameten bij fabrieks onderdelen.
    Zelfs een vonkel nieuwe ketel moeten wij helemaal na meten of de afstellingen goed zijn maar een amateur zonder apparatuur hoeft dat niet want het zijn fabrieksonderdelen en de ketel is in de fabriek afgesteld.
     

    Kornelis2

    • #8
    Je hebt volkomen gelijk, headhunter, maar het leven ís ook vaak onrechtvaardig. Als beun kan ik maar aanklooien -ik ben wel voorzichtig, hoor!- terwijl iemand die ervoor doorgeleerd heeft aan allerlei restricties is onderworpen. Overigens ben ik begonnen met zelf sleutelen nadat een professional, achteraf volkomen ten onrechte, mijn ventilator had aangewezen als oorzaak van een hoop herrie. Niet altijd heeft de vakman dus gelijk! Evengoed nogmaals bedankt voor je eerste reactie van 12.14u.
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #9
    Tja, als beun kun je maar aanklooien, tot er iets fout gaat.
    Voorzichtig zijn heeft daar helemaal niets mee te maken, instelwaardes zijn niet voor niets vastgesteld.
    Een explosie of een koolmonoxyde vergiftiging kan zomaar plaatsvinden.
    Je zal niet de eerste zijn!
    Maar goed, je moet het helemaal zelf weten, eventueel lezen we het wel weer op het nieuws.
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #10
    En daarom vraag ik me elke keer weer opnieuw af waarom we hier door blijven gaan met antwoorden geven op dit soort vragen.
     

    Kornelis2

    • #11
    Reageer dan ook niet, zou ik zeggen, Ronny. Trouwens, iedereen weet dat ook niet-vakmensen nu eenmaal cv-ketels, auto's, computers enzovoort openmaken, of dat nu verstandig is of niet, dus al dat klagen over amateurs met hun gevraag heeft weinig zin. In mijn geval heb ik uitsluitend oude onderdelen door identieke nieuwe vervangen en van de instellingen ben ik afgebleven. Bovendien leveren ook professionele monteurs door tijdsdruk soms maar matig of slecht werk (keteltje niet schoonmaken enz.), of stellen de verkeerde diagnose. Voor mij was dit juist de reden om mijn onderhoudscontract op te zeggen, en het gaat al vijf jaar goed.
     

    Onderhoudtje

    • #12
    Hier kan een slotje op.:super:
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu