Temperatuur goed maar voelt koud aan

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, ik heb in onze woning last van wat ik even noem "onbehaaglijkheid". Daarbij is de temperatuur in de woonkamer goed, maar krijgen we het toch koud. Dat komt, denken we, door een trek of tocht. Mijn broek en trui voelt dan heel koud aan terwijl de thermostaat toch 22 graden aangeeft.

We hebben een woonkamer van zo'n 101 m3. Aangesloten is een semi open keuken van zo'n 3x3 m. In de keuken is alleen ruimte voor een kickstart die er dan ook in zit. De woonkamer heeft aan de tuinzijde aan beide zijmuren een radiator van 600x900 met 2 zijden en 2 convectors. Om deze radiatoren is een ombouw geplaatst met webbing aan de voorkant en sleuven aan de bovenkant. De tuinzijde van het huis heeft een tuindeur en 3 grote glazen ramen van plafond tot vloer en zijn ruim 1 meter breed per raam. De woning is zo'n 18 jaar oud en het glas is dus standaard HR glas (geen + of ++). Onderaan de ramen voel ik altijd een koudeval. De woning is een tussenwoning. Als ik de benodigde capaciteit voor de woonkamer bereken (101 x 80), dan heb ik 8080 watt nodig. De beide (Gamma kwaliteit) radiatoren leveren hooguit 3500 watt. De ketel is 3 jaar geleden vervangen door een HR ketel met een rendement van meer dan 100%. Deze wordt vanuit de woonkamer aangestuurd door een Chronotherm 3. Omdat de ketel ook een modulerende thermostaat ondersteunt, zit ik te overwegen om die te nemen, maar ik weet niet of het gaat helpen.

Klachten:
1. Het wordt pas enigszins behaaglijk als ik de termostaat op 22 graden instel. 20 is echt te weinig.
2. Er hoeft boven maar een raam op een kiertje te staan, en er onstaat een trek in de woonkamer, ook als de tussendeur is gesloten (er is natuurlijk altijd een klein kiertje onder de deur).

Ik heb al aan veel mensen gevraagd wat de beste oplossing moet zijn. Ik krijg echter telkens verschillende antwoorden en elkaar tegensprekende adviezen. Ik wil best investeren om het op te lossen, maar dan moet ik er wel zeker van zijn dat het de problemen oplost. De mogelijke oplossingen die ik heb zijn de volgende:

1. De capaciteit van de verwarming verhogen. Mij is echter verteld dat een te lage capaciteit er alleen maar voor zorgt dat het (te) langzaam op temperatuur komt. Als het op temperatuur is en het blijft onbehaaglijk, dan heeft dat geen zin, zo zegt men.
2. De radiatoren bevinden zich beide aan 1 kant van de 8 meter lange woonkamer. Door een 3e radiator aan de andere kant te plaatsen (naast de genoemde tussendeur), kan ik de capaciteit verhogen, maar ook de verdeling van de warmtebronnen over de ruimte. Als nl 1 kant van de woning de warmtebron heeft en de andere kant niet, kan er een zgn koudebrug ontstaan welke wordt ervaren als tocht.
3. De ramen aan de tuinzijde vervangen door HR+ of HR++ glas. Daarmee wordt dus wat aan de koudeval gedaan en wordt gesuggereerd dat de koudeval de oorzaak van de "tocht" zou zijn.
4. De radiatoren aan de zijmuren vervangen door een radiator voor de raampartijen om zo de koudeval te lijf te gaan. Is min of meer gelijk aan optie 3.
4. De genoemde tussendeur gaat naar de hal met de buitendeur. Het valt mij op dat het daar altijd aanzienlijk kouder is dan in de woonkamer. Dat kan dus ook een koudebrug veroorzaken. De buitendeur is natuurlijk dan verdacht, maar die heb ik rondom voorzien van tochtstrips e.d.

Kan iemand op dit forum mij van advies dienen? Ik ben inmiddels redelijk wanhopig en op zoek naar ter zake deskundig advies. Nogmaals, ik ben best bereid geld uit te geven, maar het moet wel helpen.

Alvast bedankt!
 
Zit er misschien ook een luik naar je kruipruimte in die hal?

De term koudebrug is niet helemaal correct trouwens.
 
2. Er hoeft boven maar een raam op een kiertje te staan, en er onstaat een trek in de woonkamer, ook als de tussendeur is gesloten (er is natuurlijk altijd een klein kiertje onder de deur).
4. De genoemde tussendeur gaat naar de hal met de buitendeur. Het valt mij op dat het daar altijd aanzienlijk kouder is dan in de woonkamer. Dat kan dus ook een koudebrug veroorzaken. De buitendeur is natuurlijk dan verdacht, maar die heb ik rondom voorzien van tochtstrips e.d.
Het valt me op dat dit in combinatie is met de hal, de hal is te koud en als er een raam openstaat ontstaat er een koude trek.
Hoe zit het met de tocht rondom de deur naar de hal ?
Wordt de hal verwarmd ?

De tuindeuren zou ik zeker voorzien van HR ++, een koudeval is dan tot het minimum beperkt.

Ook het plaatsen van een modulerend thermostaat is aan te bevelen, de ketel zal langer maar minder hoog branden, dat is gunstig voor het gasgebruik en temperatuurschommelingen in de kamer zullen kleiner zijn, dat is ook belangrijk voor het comfort.

Als u een nieuwe modulerende thermostaat plaatst schrijf dan merk en type van de ketel op en ga nar de vakhandel, niet iedere thermostaat past bij iedere ketel.
 
Jan schreef:
Wordt de hal verwarmd ?

Ja, daar is ook een kleine radiator. Die zit naast de trap en dus het trapgat. Die warme lucht stijgt dus meteen door naar zolder, denk ik. De thermostaat zit echter in de woonkamer. Als die de gewenste temperatuur heeft bereikt stopt de ketel er natuurlijk mee. Zo'n modulerende thermostaat kan er dus ook voor zorgen dat die radiator langer warmte afgeeft, begrijp ik van je. (ik snap zelf het principe van moduleren niet echt).

De tussendeur heeft een kleine kier aan de onderzijde. Als ik daar voel is er altijd wel een koude stroom te voelen.

Ik verdenk zelf de hal ook het meeste. Het vreemde is dat terwijl alle ramen, deuren en ventilatieroosters potdicht zitten, het daar van tijd tot tijd een stuk kouder is dan in de woonkamer. Kan wellicht zijn omdat daar dus ook het trappegat zit.

Hartstikke tof dat julie willen meedenken, overigens :D
 
Kunt u geen gordijn ophangen in het trapgat tijdens de koude periodes ?
Liefst onderaan natuurlijk.
 
Alleen tijdens de koude periodes.

Natuurlijk kunt u het ook als test gebruiken, het weer is er nu nog naar.
 
Hier is dus sprake van onbehagelijkheid veroorzaakt door de koudeval van de grote ramen. Deze koudestraling moet worden gecompenseerd. Het bekleden van de radiatoren mag wellicht mooi staan, doch het werkt negatief voor de afgifte van stralingswarmte.
Je zou kunnen overwegen voor de ramen een lage ledenradiator te plaatsen. Deze zal zeker een deel van de koudeval wegnemen en meer behaagelijkheid geven.
Alleen het installeren van en modulerende thermostaat geeft weinig verbetering.
Toch ook een paar vragen:

- Zijn er in het vertrek nog meer radiatoren dan de 2 aan de tuinzijde?
- Hoed dicht staan de stoelen bij het raam?
- Is het mogelijk dat u een ouder persoon is?


Deze laatste vraag omdat oudere mensen vaak een hogere temperatuur willen omdat ze minder actief zijn en daardoor zelf ook minder warmte genereren. Zij hebben behoefte aan een verwarmingspbject dat voelbare warmte afstraalt. Dat kan zijn een kachel of haard, doch ook een grote radiator.

Pigion
 
Hoe denk u over de capaciteitskwestie en de verdeling van de radiatoren over de ruimte? Ik kan in principe nog een radiator bij de tussendeur plaatsen waardoor er dus aan de andere kant van de kamer een warmtebron is, bovendien vlak bij het punt waarachter koude is. Dat in combinatie met een modulerende thermostaat waardoor de radiatoren langduriger warmte afgeven...
 
Hoe zit het met de ventilatie in de woning, is dit mechanisch?? heeft u een WTW unit (warmteterugwinunit)? of heeft u enkelt raamroosters?

Zelfs met een ondercapaciteit moet het met 20 tot 22 graden goed behaaglijk aanvoelen.
Er hoeft boven maar een raam op een kiertje te staan, en er onstaat een trek in de woonkamer, ook als de tussendeur is gesloten (er is natuurlijk altijd een klein kiertje onder de deur).
Doet sterk denken aan een onderdruk in de woning, hierdoor wordt wanneer er een rooster of raampje op een kier wordt gezet de buitenlucht met "hoge"snelheid naar binnen gezogen.
 
Doet sterk denken aan een onderdruk in de woning, hierdoor wordt wanneer er een rooster of raampje op een kier wordt gezet de buitenlucht met "hoge"snelheid naar binnen gezogen.[/quote]

Ik heb alleen mechanische ventilatie met een afzuigpunt in de keuken en in de WC. De WC, toegankelijk vanuit hetzelfde halletje, kan ook ontzettend koud zijn. Dit is echter niet altijd het geval.

Ik heb wel altijd alle ventilatieroosters die boven de ramen zitten helemaal dicht (vanwege de tochtklachten). Kan dat een onderdruk veroorzaken? Als alles dicht zit, kan de mechanische ventilatie in de keuken de zaak "als het ware" vacuüm trekken waardoor er dan dus onderdruk ontstaat. Of praat ik nu onzin?
 
Pigion schreef:
Zijn er in het vertrek nog meer radiatoren dan de 2 aan de tuinzijde?
Nee, alleen nog een kickstart in de keuken. De keuken bevindt zich volledig aan de andere zijde van de kamer via een doorgang van zo'n 1,20m. De kickstart is ruim gedimensioneerd voor de keuken.
Pigion schreef:
Hoed dicht staan de stoelen bij het raam?
Het bankstel staat redelijk pal naast de tuinramen. Echter. Als ik aan onze eettafel of achter de PC zit, hebben we er ook last van. Deze bevinden zich op minimaal 5m van de tuinramen.
Pigion schreef:
Is het mogelijk dat u een ouder persoon is?
Ha, wat is oud :-). Nee wij zijn niet oud c.q. bejaard. We hebben er allemaal last van. Ook bezoekers.
 
Doordat de roosters altijd dichtstaan, is het idd mogelijk dat er een onderdruk in de woning heerst, doch dit zou niet extreem mogen zijn, omdat de roosters toch altijd wel wat lucht doorlaten. Wanneer de buitendeur naar buiten opnegaat, en dit gaat ietwat zwaar totdat de deur op een kier staat en vervolgens makkelijker verder open gaat, heeft u een onderduk (paardenmiddel om te bepalen, maar ja je moet wat hé)

Omdat de radiatoren "naast"de ramen zijn gesitueerd, en weggebouwd achter een sier ding en tevens een onder capaciteit hebben, heeft u hier meerdere problemen.

A. haal eerst die sier dingen van de radiatoren af, deze dingen kunnen 20 tot 40% van de warmte tegenhouden die u juist zo hard nodig heeft.

B. probeer erachter te komen of een een onderduk in de woning heeft, zoja... los dit eerst op, anders heeft geen enkele andere oplossing enig zin.

C. zorg voor voldoende capaciteit van radiatoren, bij voorkeur vanaf diverse kanten stralend.

Door uw roosters altijd dicht te hebben in de woning ventileert u feitelijk niet of nauwelijks. Dit veroorzaakt een droge vervuilde (bedompte) lucht kwaliteit in de woning. Een "te"droge lucht kan zeer slecht warmte overbrengen, en voelt dan meestal ook koud aan. wanneer u een raampje open zet en na een tijdje weer sluit, is de lucht in een woning binnen een half uur alweer vervuild door. Zonder juiste ventilatie is een woning niet goed behaaglijk te krijgen.

Probleem is bij u dat de roosters in de ramen wel verse lucht doorlaten wanneer deze open staan, maar niet verwarmd wordt door de stijgende warmte van de radiatoren. In mijn ogen is de ombouw naar grote ramen op een verkeerde manier aangepakt, en zit u nu met een probleem, die moeilijk is op te lossen zonder al teveel moeite te doen.

advies, laat eens een bouwkundige naar de woning kijken, of iemand van bv vereniging eigen h***, of de Energie leverancier die ook energie zuinige dingen doet (ervanuit gaande dat deze mensen ook weten waar ze over praten)

gr Avg
 
Screech schreef:
Probleem is bij u dat de roosters in de ramen wel verse lucht doorlaten wanneer deze open staan, maar niet verwarmd wordt door de stijgende warmte van de radiatoren. In mijn ogen is de ombouw naar grote ramen op een verkeerde manier aangepakt, en zit u nu met een probleem, die moeilijk is op te lossen zonder al teveel moeite te doen.

Hieruit lees ik dat u zeer waarschijnlijk vind dat een radiator voor de ramen de beste oplossing zou zijn. Het compenseert de koudeval en verwarmt de binnenkomende lucht vanuit de ventilatie openingen. Klinkt op zich goed en wil ik best doen, maar er is errug weinig ruimte voor de ramen omdat ik daar 2 fautuils heb staan. Een lage en zeer smalle is wellicht een oplossing. Weet u van dergelijke radiatoren? Wellicht in de "design" categorie?

Nogmaals erg bedankt voor het meedenken. Ik waardeer het zeer!
 
Om nou voor een raam een radiator te plaatsen...... geen gezicht eigenlijk.

Een optie zou misschien kunnen zijn om convectoren te plaatsen, deze hebben echter een "hoge"watertemperatuur nodig om goed te kunnen werken. Een HR ketel is in de regel hier niet enorm geschikt voor, i.v.m. met een lage aanvoer themperatuur, en dus loop je weer tegen andere problemen aan.

Ik zou toch eerst zoveel mogelijk uit de huidige situatie proberen te halen.
Zorg dat de radiatoren die er nu hangen volledig vrij zijn, dus geen ombouw eromheen, en vooral geen GORDIJNEN en zelfs geen VITRAGE ervoor hangen.
Alles wat voor een radiator hangt houdt warmte tegen, en zorgt voor een slechte warmte overbrenging.
 
Ik geloof persoonijk niet dat het aan de te lage capaciteit ligt. Als ik thuis kom van de hond uitlaten (bijvoorbeeld :P ) is het heerlijk warm binnen. Zodra ik een poosje op de bank zit om TV te kijken krijg ik het langzaam maar zeker koud. Als ik dan mijn hand in de lucht hou kan ik soms de koude trek voelen. Mijn kleren voelen aan de buitenkant steeds kouder aan. Alles zit dan potdicht: Alle ramen en deuren zijn dicht en alle ventilatieroosters zijn dicht. Een ander interresant gegeven wat ik nog niet gemeld heb is dat het dus niet altijd zo is. Het zou dus ook van de weercondities buiten kunnen afhangen. :?
 
Ramen geven altijd een hoop kou af, maar wanneer u binnenkomt koelt u zelf zeg maar langzaam af door tocht.

Wanneer alles potdicht zit, kan er nog een minimale luchtstroom via de roosters binnen komen, maar dat zou niet echt enorm voelbaar mogen zijn.

Nu kan het zo zijn dat u de luchtstroom alleen voelt wanneer het waait en de wind op het raam staat.
Ik denk.... denk....denk.... dat mogelijk de ramen / kozijnen / aansluiting kozijn- muur mogelijk tochtgaten vertonen. misschien een idee om met een anemometer ( luchtsnelheidsmeter) te laten meten hoeveel "wind"er via het kozijn / raam en roosters e.d. naar binnen komt.
U kunt zelf kijken of er temperatuursverschillen zijn langs het kozijn, binnenkomende lucht is kouder dan de binnenlucht zelf.

feit blijft dat de beste werking van een radiator onder een raam is om de koudeval op te vangen, maar het hoort niet zo te zijn dat wanneer de verwarming uit is je bijna van de bank wordt geblazen met klapperende tandjes.
 
Screech schreef:
Ik denk.... denk....denk.... dat mogelijk de ramen / kozijnen / aansluiting kozijn- muur mogelijk tochtgaten vertonen.

He, dat is grappig. Ik heb een maandje of zo geleden zo'n energiebespaar adviseur op bezoek gehad die min of meer hetzelfde zei. Ik kan het niet helemaal meer reproduceren, maar hij zij dat het wel eens voorkomt dat de aansluiting van kozijn en buitenmuur tocht kan veroorzaken. De bouwer heeft dan de kozijn aansluiting aan de binnenzijde niet goed (Genoeg) geïsoleerd. Mijn buitenmuur is gemetseld steen en mijn binnenmuur gipsplaten (ben er zelf ook niet blij mee achteraf).

Wij zijn tijdens een hele hete zomer dit huis ingegaan en hebben toen ook de keuken laten plaatsen. Die staat voor een belangrijk deel tegen die gipsmuur aan en ik weet nog dat er best veel gaten en zo in zaten voor leidingdoorvoeren e.d. Daar kan ik dus niet meer bij (zonder de keuken te slopen).

De suggestie van die adviseur was om die aansluiting tussen kozijn en muur dicht te kitten. Omdat ik heel veel raampartijen heb is er dus veel kozijnen en dus ook veel aansluitingen met de buitenmuren. Enig idee welke kit ik dan zou moeten gebruiken. Hij moet zo onzichtbaar mogelijk zijn wat mij betreft.
 
Vraag dit eens na bij een bouwbedrijf,ik zelf zou het zo 1 2 3 niet weten.

Grote gaten en kieren zou ik opvullen met pur, dit is na uitharding makkelijk weg te snijden.

suc7
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan