Telefoonlijnen herkennen

Rikkie80

  • #1
Hoi,

Hier in de meterkast hebben wij 3 binnenkomende lijnen van KPN (ivm bedrijf aan huis), ná de lasdop, die naar de telefooncentrale lopen. 2 lijnen zijn ISDN en eentje is analoog.

De lijnen komen dus binnen in de meterkast, maar de ISDN-kastjes (2 kastjes) hangen pas in de kelder, zo'n 20 meter verderop.

Nu moet ik op 1 van de 3 binnenkomende lijnen een splitter zetten, omdat er ADSL voor is aangevraagd (een ISDN-lijn).

De vraag is nu:
Is er een manier om zonder draden door te knippen te herkennen welke lijn de juiste is voor mijn splitter?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt toch een papierje waarop staat welk telefoonnummer De adsl toevoeging krijgt?

Draai de deksel van de isdn 2 kastjes(klein kapje aan onderzijde)
Daaronder zie je een orange aansluitklem met een wit of grijs grendeltje.
Druk met een schroevendraaier de grendel naar beneden en trek tegelijk de draad uit de klemblok.

Nu zal 1 van je inkomende lijnen geen gehoor geven zo weet je dus welke lijn je gekapt hebt en dus ook welke de ADSL toevoeging zal krijgen.

Mocht je de verkeerde losgekoppeld hebben: grendel indrukken draad tegelijk weer onder de aansluitklem, grendel loslaten en een klein rukje aan het draadje geven zodat deze weer vergrendeld.

Zo kan je dus zonder knippen toch verbreken.
 

Rikkie80

  • #3
Dat is dus het probleem...

Ik kan de lijn bij de kastjes wel controleren (dat is inderdaad best eenvoudig), maar die kastjes hangen op een héél andere plek dan mijn lasdop.

Ik wil wel het liefst mijn modem in de meterkast zetten, bij de lasdop...
De lijnen lopen vanuit de lasdop een halve meter "bloot" en verdwijnen dan in een PVC-buis onder de betonnen vloer naar de ISDN-kastjes.

Het zijn gewoon 3 lichtgrijze kabeltjes zonder enig verschil (3 kabels voor 3 verschillende telefoonnummers).
 

Gerrit

  • #4
Dat is een gok. Zorg dat je 3 lasdoosjes hebt voor reparatie.
Heb je in één keer de goede, koop dan een staatslot. :mrgreen:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Haal de ISRA open.
meet de spanningen op de lassen.
Degene die rond de 48v ligt is je analogelijn.
Dan heb je dus nog 2 over.

Haal een isdn2 box open en sluit de 2 draden die onder de klem zitten weer op elkaar aan(kortsluiten)De centrale van de kpn is daar tegen beveiligt en kan geen kwaad.

Meet nu weer op de ISRA.
De combinatie die 0v geeft is je kortgesloten kabel.
Dan weet je dus de analoge lijn(48v)
een isdn(90v)
en een isdn (0v)
succes
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Wij gebruiken hier altijd een signaal injector voor aan de ene kant zet je een extra signaal op de telefoonlijn en met een zoeker kun je dit signaal aan de ander kant van de kabel weer opzoeken.
Maar dan moet je wel zo'n ding hebben.

Zonder injector kan de methode van the headhunter ook prima.
Na de tijd kan op deze manier je telefoonsysteem wel problemen geven, maar als je deze een keer opnieuw opstart dan zal het probleem weg zijn.

Met het opnieuw opstarten van je centrale wordt nl. ook de wijkcentrale van KPN opnieuw opgestart en begin je weer met een schone lei.

Een andere methode is door simpel 2 draden in het israpunt kort te sluiten en op je nt1 kastje dmv het groene lampje te controleren welke lijn is weg/uit gevallen. Dan heb je dus helemaal geen extra apparatuur nodig.
Als ik zo lees wat voor isra punt je hebt dan is de kans groot dat je zo'n grijs potje hebt deze kun je losmaken door de 2 schroeven aan de zijkant los te draaien, vervolgens zit er meestal ook nog een schroef aan de onderkant tussen de draden deze draai je alleen een paar slagen open.
vervolgens kun je het bovenkant met wat wrikken er af halen.

Binnenin zitten waarschijnlijk van die groene lasverbindingen, natuurlijk moet je wel even kijken welke draden bij elkaar horen.
Meestal kun je dit eenvoudig zien door te kijken welke aders gebruikt zijn in de dunne grijze kabels (meestal rood/blauw),
Je kunt zo'n groen omhulsel er eenvoudig af halen en de draden dan tegen elkaar houden. Je kijkt op de NT1 welke uit gaat en gaat er niets uit dan heb je de analoge lijn en heb je nog 2 mogelijkheden over.
Na de tijd wel weer de groene hulsen terug plaatsen om kortsluiting te voorkomen.
Heb je de goede draad gevonden dan zul je die toch door moeten knippen.
Is er genoeg ruimte in de draad dan zou je ook de stekkertjes rechtstreeks op de kabel kunen zetten, maar ik zal het niet aanbevelen.

Mijn advies hou hierbij zoveel ruimte over dat je aan beide uiteinden een telefoonstopkontakt kunt plaatsen.
Vervolgens stekkers aan de draadjes naar de splitter zetten, deze weer in de stopkontakten en klaar.
Mocht iets om een of andere manier niet werken dan kun je gewoon een snoertje maken met 2 stekkers zodat je de oude situatie kunt herstellen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Rikkie80

  • #7
OK, de lijn is gevonden. Nu is er weer een probleempje...

In de kabel zitten 4 aders: blauw, wit, oranje en rood

Er lopen blijkbaar 2 telefoonnummers via die ene kabel. Ik heb gemeten en de goede kabel is de blauwe. Daar hoort volgens mij altijd de witte bij. Dit wil zeggen dat rood en oranje van het andere nummer zijn.

Nu heb ik de kabel doorgeknipt en allebei de einden op een contactdoos gezet en die met elkaar doorgelust dmv een telefoonkabeltje. Dan werken de lijnen oke.

Nu moet er dus nog een splitter tussen...

Ik dacht, dan kan ik gewoon de stekkertjes in de splitter doen en dan werkt het, maar helaas. Het ligt dus waarschijnlijk aan de manier van aansluiten op de contactdoos. Hoe moet dit als blauw het gezochte telefoonnummer doorgeeft?

Zoals ik het heb:

Wit Blauw
Rood Oranje

Hoe moet het wel?
Alvast bedankt!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #8
Normaal gesproken gebruik je rood/blauw of oranje/wit

Word oranje wit wel gebruikt? dit controleren in je ISDN kastjes
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Wit/blauw
rood oranje

is zeer ongebruikelijk immers een telefoonkabel is op een bepaalde manier in elkaar gedraaid met als doel overspraak en storingen te voorkomen.
rood/blauw is een aderpaar en wit oranje is een ader paar.
Maar je kunt dat vrij eenvoudig uitzoeken.
Kijk hoe de nt1 tjes zijn aangesloten (stekkertje of aansluiting aan de linkerkant) zit hier daadwerkelijk wit/blauw of rood/orange op de middelste 2 pennetjes dan heb je gelijk alleen zou ik dan zeggen het is gemaakt door iemand zonder kennis van telefonie.

suc6

Gerrit Bakker
 

Rikkie80

  • #10
Ik heb alle combinaties van draden geprobeerd, maar telkens als ik de splitter tussen de 2 contactdozen zet, heb ik geen signaal meer in de ISDN2-kastjes.

Iemand nog een idee?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Splitter verkeerd om?
splitter defect.
 

Rikkie80

  • #12
Is het zo dat de splitter het signaal hoe dan ook moet doorgeven? Ik bedoel dus of het niet uit zou moeten maken of de splitter wel of niet tussen de "doorlus" zit.

Als dit zo is lijkt de splitter inderdaad defect. Ik heb hem namelijk aangesloten op de manier zoals op de splitter zelf staat.
 

Rikkie80

  • #13
Jeuj, het is gelukt!

Op een of andere manier kan de splitter maar 1 lijn doorgeven of zo, want nadat ik de 2 lijnen apart aangesloten had (1 lijn rechtstreeks doorverbonden via de contactdozen, adsl-lijn met de splitter er tussen verbonden met de contactdozen) werkte het als een zonnetje.

Maar in ieder geval voor alle steun en hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu