Telefoonaansluiting in meterkast? waar anders?

Lisa

  • #1
Beste klussers,

In mijn woning is geen telefooncontactdoos (als zoiets bestaat) te vinden. Nu zegt KPN dat er wel een telefoonlijn naar mijn appartement gaat. De vorige bewoners hebben kennelijk dus wel een vaste telefoon gehad.

Ik wil binnenkort internet-ADSL aanschaffen, en heb daarvoor die lijn nodig. Wie kan mij vertellen waar ik die aansluiting kan vinden? Een medewerker van KPN zei dat ik naar een blauwe of grijze draad moest zoeken in de meterkast, maar die kan ik niet vinden. Misschien kijk ik er overheen, want ik heb geen idee waar ik nu eigenlijk naar zoek... Is het zo'n dunne draad, of wat dikker? hoort het uit te komen in een kastje? Zo ja, hoe ziet dat er uit? (misschien suf, maar heeft iemand een foto?)

Ik hoop dat iemand me kan helpen, want ik heb geen zin hoge voorrijkosten te betalen voor iets dat ik eigenlijk zelf uit zou moeten kunnen zoeken...

Bedankt!
Lisa
 

MichielD

  • #2
Wat je bedoelt is het ISRA-punt. In nieuwe huizen inderdaad in de meterkast te vinden. In de wat oudere (mijn huis is uit 1981) ergens in de woonkamer over het algemeen. Die van mij was ook half gesloopt vanwege de alarminstallatie die de vorige bewoners hadden. De aansluiting kwam bij mij via de kruipruimte (waar ook de kabels van de rest van het blok onder het huis doorlopen).

Meer info o.a. hier.
 

Lisa

  • #3
Ai, mijn woning stamt uit de jaren '30. Dat zal dan wel betekenen dat die ISRA overal kan zitten! Ik hoop heel erg niet dat ik ergens in de kruipruimte moet zijn, want ik heb een half jaar geleden nieuw laminaat gelegd...

Ik zag op wikipedia geen foto (ook al wordt daar wel naar verwezen). Hoe ziet zo'n ISRA er uit?

Lisa
 

Ronald42

  • #4
Uit de jaren 30 dan moet U waarschijnlijk uitkijken naar een grijzige kabel ong. 1 a 1½ cm dik uit komend in een grijze koker met een doorsnede van ong. 3 cm en is 8 a 10 cm lang deze zit aan weerszijden vast geschroeft. Kruipruimte is mogenlijk in een woning van die leeftijd.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
De vorige bewoners vragen waar ze de leiding het laatst hebben gebruikt misschien?
 

Lisa

  • #6
Dat is geen mogelijkheid. Ik heb hen nooit ontmoet, en ze zijn naar het buitenland verhuisd.
 

MichielD

  • #7
Het IS/RA-punt wat normaal gesproken in de woonkamer zit is een soort centraaldoos met daarin een "telefoonstopcontact" (dus waar zo'n telefoonstekker met 4 pinnen ingaat).

Zo ongeveer dus:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Jaren 30?
Kijk eens bij je watermeter in de meterput grote kans dat hij daar ligt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
En waarschijnlijk ook geen grijze kabel maar een dikke zwarte met veel teer er om heen.
Verder zul je hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten naar een grijs potje dus zeg maar een stukje grijze buis van zo'n 15 a 20 cm wat aan de bovenkant dichtzit en waar aan de onderkant een grote wartel op zit of 2 flapjes waarmee hij op de muur is gezet.

Maar het kan er ook zo uitzien


of zo


maar ook dit zie ik vaak



Maar soms kun je het ook handig oplossen door de telefoon door de KPN monteur te laten installeren.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu