Tegels met dekvloer eruit, vloerverwarming erin

Monster Klusser

  • #1
Ik heb een huis op het oog waarvan de vloer in woonkamer, keuken en gang er echt uit moet. Er zit ook geen vloerverwarming in, uiteraad wel een paar leidingen naar de radiatoren toe en nog een paar elektrische leidingen.
Ik ben plannen aan het maken om de tegels eruit te halen incl. de dekvloer. Vervolgens wil ik dan op het beton eerst vloerverwarming laten aanbrengen met isolatie eronder en een nieuwe dekvloer en vervolgens de zaak weer betegelen met een natuursteen, waarschijnlijk leisteen.

Klinkt dit allemaal nog logisch?
Ook als ik zeg dat ik het breekwerk zelf wil doen?
Wie kan me vertellen welk gereedschap ik nodig heb (moet huren) om tegels en dekvloer er op de beste manier uit te halen?

Bij voorbaat dank voor het meedenken.
Alle tips zijn welkom.

Groet,
Monster Klusser (ahem) ;-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Klinkt prima.

Gereedschap: Kango met brede beitel.
stofmaskers, veiligheids bril, container,kruiwagen opraapschep.
 

Monster Klusser

  • #3
Zo, dat is een snel antwoord.
Dank je.
Als ik die elektrische leidingen niet wil beschadigen maar wel die dekvloer wil verwijderen, wat moet ik dan doen of laten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Bidden? :mrgreen:

Als er een leiding loopt zou je deze in kaart kunnen brengen met een leiding tracer. of gewoon wegkappen en opnieuw aanleggen.
Als je een leiding tegen komt kan je proberen hem heel te houden maar vaak is dat veel meer werk dan netjes bij de muur weghalen en later weer aanwerken.

Meestal liggen er niet veel elektraleidingen in een vloer, ze liggen op de bg bijna altijd in het plafond op een paar uitzonderingen na natuurlijk.
 

Ralph

  • #5
Wat is het voor vloer? Een betonvloer gestort in het zand of zit er een kruipruimte onder?
Je spreekt van oude dekvloer eruit (das ong. 3 cm), dan isolatie (hoeveel cm?) erop met daarop de buizen en dan moet je nog min. 4 cm estrich/dekvloer dekking hebben over je buizen en dan komt nog je tegel.
Je komt hoe dan ook een paar cm hoger als voorheen, hoe kom je dan uit bij de deuren en dan met name de voordeur of achterdeur en de trap?
 

Monster Klusser

  • #6
Er zit een kruipruimte onder.
Het lijkt me stug dat de oude dekvloer precies 3 cm is, er liggen immers een paar cv-leidingen doorheen richting radiatoren en ook nog een paar elektrische leidingen naar de wcd's.
Isolatielaag hoeft volgens mij niet zo dik te zijn (hoop ik), het extra wapenings net (als dat nodig is) is wellicht meteen te combineren als/met isolatie?
Ik probeer al uit te zoeken hoe de vloer nu precies opgebouwd moet worden, dus nadat de huidige vloer eruit is (tegels en dekvloer dus) eerst isolatie op het beton, vloerverwarming erover, afdekvloer erin en dan tegelen. Het aantal centimeters mag in totaal uiteraard niet te veel worden. T.o.v. de huidige hoogte is er nog zeker 2 cm extra ruimte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wanneer er kruipruimte onder zit is het beter van onderaf te isoleren, de isolatie kan veel dikker worden dan in de vloer onder de verwarming.
Bijkomend voordeel is dat de vloer gelijkmatiger op temperatuur blijft door de invloed van de grotere massa.

U hebt dan ook minder last van te hoog komende dekvloer.
 

Monster Klusser

  • #8
Ah, heel bruikbaar antwoord :!:
Laat ik nou al in de kruipruimte gekeken hebben en gezien hebben dat de betonvloeren aan de onderkant al geïsoleerd zijn met dat witte piepschuim :D
Ik had het idee dat je er goed aan doet meteen onder de vloerverwarming nog een isolatielaag op het beton aan te brengen om de warmte omhoog te "ketsen" (niet seksistisch bedoeld uiteraard) :mrgreen:
Maar het argument van de grotere massa vat ik wel, is goed voor een gelijkmatige/constante verwarming.
Klopt het dat er bovenop de vloerverwarming wel de nodige centimeters (zeg een stuk of 3 tot 5) afdekvloer moet voor het "kruisen" van de warmtestralen?
 

Jeko

  • #9
Kan je je vloerverwarming niet infrezen? En dan met egaline de vloeren mooi uitvlakken. Dat scheelt een hoop breekwerk. Je leidingwerk kan je dan door de kruipruimte of de muren laten lopen
 

Ralph

  • #10
Monster Klusser schreef:
Het aantal centimeters mag in totaal uiteraard niet te veel worden. T.o.v. de huidige hoogte is er nog zeker 2 cm extra ruimte.
Dat ga je niet redden dan, buizen reken maar voor 2 cm +4 cm dekking is al 6 cm samen. Komt je tegel er nog bij waarvan ik niet weet hoe dik ze zijn.

Die tip van Jeko kan een goeie zijn als het een broodjes vloer is. Zijn het kanaalplaatvloeren dan heb je pech en kan je niet frezen i.v.m. de bovenwapening in die plaat.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Inslijpen kan ook, en heeft niets met de betonvloer te maken, daar met vloerverwarming infrezen maar 15 mm diep gefreest wordt.
Ook door de bestaande tegels heen (wat wel iets meer kost dan door een cement dekvloer)

Maar als je toch de vloer er helemaal uit wilt halen, zou ik het volgende doen.

1) Breekhamer huren.
2) Vloer er uit hakken.
3) Bestaande leidingen die nu in de vloer liggen verleggen langs de muren, zodat die niet kruisen met de vloerverwarming.
4) Isolatie folie voor vloerverwarming op de beton vloer, omdat een (tegel) vloer met vloerverwarming los (zwevend) van de ondervloer gelegd moet worden wegens het uitzetten en krimpen.
5) Rand isolatie langs de muren zetten.
6) Gegalvaniseerde beton matten van 15x15 cm x4 mm op de folie leggen.
7) Vloerverwarming slangen aanbrengen en aan de beton mat knopen.
8) Tegels meteen in de cement aanbrengen, en door de specie fiber vezels mengen.
Of eerst cement dekvloer aanbrengen en daarna de tegels lijmen, met flexibele poeder tegel lijm.

Zorg ook dat je bij elke deur doorgang een dilitatie voeg houd.

Let wel op met bepaalde soorten leisteen.
Deze moeten op een speciale manier vóór behandeld en gelegd worden, met speciale lijm.
 

Charlyd

  • #12
Ik sta ook voor dit punt, mij is geadviseerd om een compressor te huren dat is een aanhangwagen met een slaghamer deze heeft een beitel van 20-25cm breed en een 60m² zou er in een tijd van 4-5 u uit moeten liggen. dus doe met deze tip je voordeel. ik zou namelijk eerst met 2 knagoo aan de slag gaan. maar nu dus dit..
 

Jeko

  • #13
Is het misschien verstandig om aan het bedrijf dat je de vloerverwarming laat aanleggen te vragen wat de beste diktes van de aan te brengen lagen zijn ivm hoogte deuren etc? Of anders de aannemer die dat bedrijf inschakelt?
Ik neem aan dat je het huis al gekocht hebt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu