Tegels leggen - welk plan is beter?

Djoez

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan om zelf onze vloer te betegelen en heb al heel wat informatie opgehaald via Klusidee en youtube. Ik heb een site gevonden waarmee je een legplan kan maken en heb daar twee plannen mee gemaakt. Ik voeg ze toe als bijlage in dit bericht. Ik vraag me af welk plan beter is of dat er nog andere (vooral betere) ideeën zijn. Zelf neig ik naar plan 2 vanwege het kruipluik wat erg onhandig ligt en er dan 4 stukken tegel op moet komen en bij plan 1 maar 2. Ook weet ik niet of het handig is om aan de muurzijden smalle tegels te laten komen (+/- 12 cm om 22 cm).
Het zijn tegels van 75x75 (74,7x74,7) en 8 mm dik. Kan ik dan beter een lijmkam van 12 mm of 15 mm gebruiken? De vloer loopt vrij vlak maar er zijn wel wat kleine oneffenheden (max 3 a 4 mm vanwege dichtgesmeerde sleuven van vloerverwarming).

Graag zie ik jullie adviezen tegemoet.

Groeten
Sil

Legplan 1.JPG Legplan 2.JPG Legplan 1a.jpg Legplan 2a.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik zou voor optie 2 kiezen.
Mij is altijd geleerd dat je een tegelplan zo moet maken dat je nooit tegels gebruikt die smaller zijn dan de helft van een tegel.
Soms kan het niet anders maar dan nog maak je het plan zo dat je zo weinig mogelijk smalle stukken krijgt.
 

Djoez

  • #3
Hi Gerrit, oke dank je. Ik ben bij 2 vooral uit gegaan vanuit het kruipluik. Ik krijg dan aan beide kanten wel een rand. Denk je dat het beter is als ik aan één kant een hele tegel leg en aan de andere kant dan ongeveer halve?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Het nooit gebruik maken van tegels minder dan de helft heeft puur te maken met het optische effect.
Leg je ipv. een halve aan de ene kant en een hele aan de andere kant aan beide kanten een 3/4 tegels dan oogt dat rustiger.
 

Djoez

  • #5
Dank je wel Gerrit, vanwege de tijd en nieuwe vloerverwarming (mocht ik toch ergens te weinig lijm hebben gesmeerd) laten we toch maar een ervaren tegelzetter komen. Als het goed is gaan we maandag met een nieuwe vloer de week in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu