Stucen op beton, maar delen poederend en kalk (?)

Bouwin

  • #1
Hallo allen,

Als hobbymatig kluss(t)er hoop ik hier op advies t.a.v. stucwerk. Ik en vriend hebben de (waarsch. zo'n 35 jaar) oude stuclaag van diverse wanden binnenshuis reeds afgekapt/geschraapt, ter voorbereiding nieuw stucwerk.

Kwestie:
- Muren gladde betonstenen (groot formaat). Ondanks hoge dichtheid lijkt het alsnog redelijk zuigende ondergrond (water-spons test). Bij dicht beton wordt echter vaak uitgegaan van geringe zuiging en adviseert men vaak betoncontact.
- Bovenste laag oude stucwerk lijkt op kalk basis (geeft veel wit af). Deze hebben we voor de zekerheid geheel verwijderd (liet op veel plaatsen los).
- Onder deze 'finischlaag' lijkt een raaplaag te zijn aangebracht, al durf ik dat niet me zekerheid te zeggen.
- Deze 'raaplaag' is poederend. Laat zich niet overal makkelijk verwijderen, maar is met veel geweld wel te verwijderen
- Sleuven electr. leidingen echter eveneens gevuld met kalkachtige substantie, geeft wit af en is enigszins poederend. Maar zit goed vast.

Plan is juiste primer(s) kiezen of wellicht meerdere soorten. Dan zelf alles stucen met MP 75.

Vragen:
- Kunnen we de stukken vastzittende, maar poederende, raaplaag laten zitten. En de (kalk)opvulling (?) sleuven? Ik ben nl. bang voor problemen met de hechting van nieuwe stuclaag. En ondanks kale stukken beton blijft dit stof afgeven (of we moeten misschien nog beter boenen).
- En dan het cruciale voorstrijk verhaal.. Kan dit geheel wellicht worden opgelost met een fixerende primer/voorstrijk? En zo ja, dient hier overheen nog een andere voorstrijk te worden gebruikt (voor redelijk zuigende ondergrond)?

Of zie ik iets gewoon helemaal over het hoofd. :shock:

Hopelijk kunnen jullie helpen, alvast bedankt voor het meedenken :prima:

Groeten

PS. Indien gewenst kan ik later evt. foto's uploaden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van de muur om te zien welke stenen het zijn.
 

Bouwin

  • #3
Niet heel scherpe foto's en hier is nog niet alle wit eraf gepoetst.

Bovenin nog stukje inclu pleisterlaag, in midden raap- of afwerklaag (?):



Electr. sleuf:



Grootte v blokken redelijk te zien hier:

 

Soprano74

  • #4
Voor deze ondergrond zou ik zeker gebruikmaken van een voorstrijk op basis van een met kwartszand en fijngemalen calciumcarbonaat vermengde kunststofdispersie. (B***kontakt)

Relatief gladde, zwak en/of niet zuigende ondergronden kunnen met bovengenoemde voorstrijk binnenshuis worden voorbehandeld. De zuiging van de restpartijtjes stuc is zwak te noemen. Er zijn mensen die het gele en het roze mengen (ben ik geen fan van...)

Deze voorstrijk zal poederende delen, randen etc. binnendringen en "verlijmen". Het kwartszand zorgt voor de hechting.

Tip: wees niet te zuinig met deze voorstrijk voor deze ondergrond, dus goed nat en zat aanbrengen, zodat de wat zuigende plekken vol worden gezogen en "verlijmd".
 

Bouwin

  • #5
@Soprano74, dank voor het uitgebreide en heldere antwoord. Punt is echter dat de wand inderdaad glad is, maar redelijk zuigend.
De grijze (poederige) restanten sterkere zuiging dan de wand.

Alsnog B.contact aan te raden?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Volgens mij zijn dit geen beton blokken, maar cvk blokken (kalkzand)
Als hier straks een gips stucwerk overheen komt, dan kun je deze gewoon met de gele stucprimeur voor strijken.

Wel zorgen, dat de scheur goed behandeld wordt, door een een stucgaas overheen te zetten, van minimaal 15 cm breed.

Als je het laat stuken, laat dan de stukadoor eerst even kijken welke voorstrijk je nodig hebt, hij moet tenslotte garantie geven dat het stucwerk goed vast komt te zitten.
 

Soprano74

  • #7
Eerst even het volgende:

Gips hecht zich eigenlijk op twee manieren:
1) in "poriën" van de ondergrond, waarbij de poriën het gips opnemen en waarin het gips zich kan vastgrijpen. Deze poriën geven de ondergrond een (sterk) zuigend karakter.
2) op naar buiten uitstekende "uitstulpingen" van de ondergrond, dus wat ruwheid geeft aan de ondergrond (denk aan schuurpapier)

Gele voorstrijk geeft de ondergrond geen hechtende eigenschappen maar blokkeert deels de poriën om ervoor te zorgen dat het gips weliswaar in de porien kan trekken maar niet te snel om te snelle droging van het gips te voorkomen.

Let op: gele voorstrijk hecht zich niet significant aan de ondergrond, d.w.z. het gips trekt door de voorstrijk de poriën in en hecht zich in de poriën, niet op de voorstrijk. Je kunt dit zelf testen door met je nagel over het voorstrijk te krassen als het droog is, je veegt het zo weg en het zit niet vast.

De roze voorstrijk is in feite een lijmachtig bindmiddel waarin zanddeeltjes zijn opgelost. De lijm droogt op als een harde hechtlaag waarin de zanddeeltjes vastzitten. Met deze voorstrijk krijgt de muur dus hechtende eigenschappen. Het gips grijpt zich vast aan de zanddeeltjes.

Terug naar jouw vraag.

Op basis van het bovenstaande kun je niet fout gaan met roze voorstrijk op jouw muur. Immers, je zorgt altijd voor een uitgeharde hechtlaag met zanddeeltjes waarop het gips kan hechten.

Waarom gebruiken we dan niet alleen roze voorstrijk? Voornamelijk de prijs!

Gele voorstrijk is goedkoop en je kunt veel meer m2 maken met dit spul. Kortom, je wilt zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke hechting van de ondergrond om geld te besparen.

In jouw geval hebben we te maken met wat gladde delen, wat beton, wat poederende/zuigende delen enzovoorts. Kortom, een zooitje.

Conclusie: pak een zachte borstel of stofzuiger en maak de muur stofvrij en de meest los zittende poederdeeltjes worden dan verwijderd. Pak roze voorstrijk en deze goed mengen met de boormachine. Vervolgens de voorstrijk met vachtroller zat aanbrengen en de hele wand goed nat maken, dus "kliederen", vooral de poederende/zuigende delen, randen etc.Je wilt dat het bindmiddel goed wordt opgenomen. Laat dan de voorstrijk goed drogen, het liefst tot de volgende dag.

Resultaat: een stevige hechtlaag voorzien van zanddeeltes, het voelt aan als grof schuurpapier. Het mag wat kosten, maar gegarandeerd succes.
 

Bouwin

  • #8
Bedankt voor de reacties wederom.

We willen zelf gaan stucen en voelen ons beetje bezwaard om enkel voor advies een stukadoor te laten langskomen.
Soprano74, ik heb sowieso heel veel aan jouw uitgebreide toelichting, aangezien ik nog (veel) meer wil gaan stukadoren. Waardeer het enorm!

Echter, twijfel nu ook of het wel betonblokken zijn. :oops:
Het is glad, erg hard, hoge dichtheid, maar wel (matig) zuigend. Beton zou weinig zuiging 'moeten' hebben als ik goed begrepen heb. En heb zojuist weer even stukje wand nat gesponst; het oppervlak wordt donkerder (zuigt water) in kleur lichtbruin :s Toch kalkzandsteen misschien? Al komt beton ook in allerlei kleurtjes dacht ik.

Al met al is het geheel een zuigende ondergrond met veel 'gladde' stukken waar alles kaal is, dan delen van dat grovere (poederende) spul en opvulling sleuven.

Bij gebruik roze voorstrijk over gehele oppervlak wordt deze wellicht teveel weggezogen (?) Dus twijfel ik alsnog of de gele primer niet beter is in dit geval, maar dan kan ik weer nergens vinden of deze enigszins poederende delen fixeert + of het oppervlak niet te glad is hiervoor. Misschien toch een combinatie van beiden gebruiken? Of zelfs los van elkaar.. Geel over de kale stukken en roze over de poederende en opgevulde delen om te fixeren? Al vermoed ik dat dit te omslachtig gedacht is. Of misschien een universele primer (maar daar zie ik door de bomen het bos ook niet momenteel).

Bij voorbaat dank voor het geduld :)
 

Guzel

  • #9
Even een vraag.

Voor een betonnen plafond welke stuc primer kan ik het beste gebruiken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Svp je eigen topic openen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu