Stromingsgeruis cv

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Sinds enige tijd heb ik een nieuwe ketel van het merk Nefit Economy Comb 30HR welke is voorzien van een weersafhankelijke module. Bij de installatie van de ketel zijn alle radiatoren voorzien van een thermostaat-kraan (merk Comap). De vloerverwarming wordt geregeld door een afzonderlijke thermostaat.

Als nu een van de radiatoren warmte vraagt en het water gaat stromen hoor je het water heel goed door de radiator stromen. Het maakt niet uit al zet ik alle radiatoren open, het geluid blijft. Als ik alles dicht draai kan de ketel zijn druk niet meer kwijt en maakt deze een kabaal. Nu wordt er gezegt dat ik een drukventiel of zoiets moet installeren.

Heeft iemand hier ervaring mee en wat kan ik er zelf aan doen om het geruis te laten stoppen?!

Groetjes
 
Als je overal thermostatische radiator kranen hebt moet je een voorziening inbouwen die zorgt dat er altijd stroming blijft in het systeem ook als alle kranen dicht staan.

Dat is een veerbelaste klep welke tussen aanvoer en retour van de ketel wordt gemonteerd, let hier wel bij op de afstand tot de ketel.

Deze klep mag niet te dicht bij de ketel worden geplaatst.
Maar dit zal niet meteen een oplossing zijn voor de stromingsgeluiden die je beschrijft.
 
Dit kan komen dat het water te snel stroomt, die moet getempert worden, het is een modulerende pomp, ik weet niet of die kwa pompvermogen met de hand terug is te regelen, is dit niet zo kan je er een regelventiel in de aanvoer plaatsen en afstemmen op vermogen wat je systeem nodig heeft.(het aantal liters per uur).

Het kan ook zijn dat de nieuwe kranen het probleem geven, dan hangt het er van af of er een voorinstelling op zit, die de radiator de goede hoeveelheid water laat doorstromen.

Ik denk dat het eerste het probleem is, als dit door een installateur is gedaan zou ik deze hoervoor terug laten komen, het inregelen hoort bij plaatsing door de installateur gedaan te zijn.
 
Een bypass zal niet meteen uitkomst bieden in dit geval.
Wordt het geluid minder naargelang de temperatuur in de installatie oploopt?

In een economytoestel zoals hier beschreven bevindt zich geen modulerende pomp.
Een oplossing kan zijn om je radiatoren te voorzien van instelbare voetventielen.
Deze inregelen naar gelang de grootte van de radiator, en het geluid zal een stuk minder zijn, maar of je het er helemaal uitkrijgt betwijfel ik.

Suc6
 
Nog een simpele oplossing (als bypass):

In de badkamer wil je het altijd wel warm hebben.
Zet daar geen thermostaatkraan op.
Zet hem op de stand die het lekker warm maakt, meestal helemaal open dus.
Haal de knop er af en klaar is Kees.

Geen gedoe met bypass ventielen, die te vroeg opengaan e.d. als ze niet goed ingesteld staan.

Als er nu een thermostaatkraan in de badkamer op zit, evt. de thermoknop er af halen en het werkt ook.

Het stromingsgeruis is uiteraard een ander probleem. Of een te hard draaiende pomp, of teveel kranen dicht, of er zit ergens een vernauwing of rommel in de leidingen.

Suc6
 
Persoonlijk vind ik een 1/2 meter van toestel wel wat kort.
Technisch zal dat wel werken maar beter zou zijn om de by-pass wat verder van de ketel te maken.
 
Bedankt allemaal voor de snelle reacties.

Ik moet nog wel vermelden dat er in het systeem een bypass is aangebracht. Deze zit ingeveer 20 cm onder de ketel. Hierbij zit ook een draaiknop welke ik al geheel uitgedraaid heb. Ik weet niet of dit een druk ventiel is?

Is een druk ventiel eenvoudig te installeren?
 
Dit is een soort regelventiel die een x aantal liters doorlaat als alle cv kranen dicht staan. Als je die verdraaid hebt is het wel van belang, dat deze weer goed teruggesteld wordt. Je kunt wel kijken of dit verandering geeft met de problemen die je hebt.

Het inbouwen van een regelventiel valt op zich wel mee, alleen het inregelen moet je wel weten wat het systeem nodig heeft kwa liters per uur, en hoe je moet inregelen, dit is niet een doe het zelverklus.

Bouw het ventiel achter de bypassventiel, dit waarborgt de benodigde doorstroming van de ketel.
 
Ja, zou kunnen, het lijkt me met plaatsen dat er wel naar gekeken is. (als er dan niks aan gedaan wordt schiet het niet op :mrgreen: ).
 
Een bypass behoort minimaal 7,5 meter van de cv ketel af te zitten, doordat de tegenwoordige cv ketels met de sensoren veel gevoeliger zijn dan de oude conventionele cv ketels, die alleen werkten op de ketel hermostaat en bijpassende universele wr zoals bijv. cenvax.

Als de bypass te dicht bij de cv zit zal hij te snel uitgaan, omdat het retourwater weer te snel op temperatuur bij z'n retour sensor terecht komt.

De ruisgeluiden worden toch voor 95% veroorzaakt door de thermostaat kranen, omdat ze werken met kleine plaatjes die het doorstroom gat afsluiten of vrijgeven je zal daar weinig aan kunnen doen.

Eén raad: zet de pompschakelaar op één in de zomer, zodat de ketel een pomp nadraaitijd van 10 min krijgt. En als je nog eens de installateur over de vloer krijgt, vraag of hij met z'n hand terminal of pda de nadraaitijd verhoogt naar een half uur. Laat hem dan altijd op stand 1 staan in plaats van stand 2, wat de pomp 48 uur laat draaien en ook zo lang de ruis zal veroorzaken.

Suc6 ermee :wink:
 
Normaliter staat de uba op 1. :wink:


Volgens mij kan je het toerental van de pomp niet instellen.
 
Normaliter is dat ook zo maar met een WR moet je hem op 2 zetten omdat de WR konstant de temperatuur van je cv water moeten blijven voelen. En met de handterminal kan je de nadraaitijd desgewenst instellen op pompstand 1 die normaal 10 min duurt kun je hem verlengen naar bijv een half uur.

Nee, het toerental kan je niet zelf regelen, dat doet hij zelf. Je kan wel het moduleren uitschakelen, maar dat lijkt me niet verstandig omdat dan het ruizen erger wordt als de pomp op volle toeren gaat draaien. :wink:
 
Is het toestel een Excellent of een classic?

Het vollast pomptoerental is wel degelijk terug te regelen in geval van de excellent, maar niet aan te raden.
Met laptop of pda is dit een simpel klusje, vraag ernaar bij je installateur.

Suc6
 
Om verzekerd te zijn van warm cv-water voor de vloerverwarmingsinstallatie is het noodzakelijk een drukverschilregelaar te plaatsen. Tevens zorgt deze
drukverschilregelaar voor voldoende waterflow over het toestel.
 
Serviceman schreef:
Een bypass behoort minimaal 7,5 meter van de cv ketel af te zitten, doordat de tegenwoordige cv ketels met de sensoren veel gevoeliger zijn dan de oude conventionele cv ketels, die alleen werkten op de ketel hermostaat en bijpassende universele wr zoals bijv. cenvax.

Als de bypass te dicht bij de cv zit zal hij te snel uitgaan, omdat het retourwater weer te snel op temperatuur bij z'n retour sensor terecht komt.

Dat opnemers gevoeliger zijn geworden kan ik inkomen, maar dat 15 meter meer leiding de temperatuur van de retour veel meer zal dalen lijkt me sterk, dit zal zich mischien een tiende zijn, zeker als ze ook nog geisoleert worden.

De nadraaitijd verlengen, zie ook wel wat in dit hoeft in de winter minder lang te zijn dan in de zomer. Als in de winter regelmatig vraag is zal als de pomp snel stilstaat de ketel alleen op z`n stilstandverliezen afkoelen, dit kan langer duren dan de ruimte afkoelt hierdoor staan de thermostaatkranen te wachten wanneer de ketel weer vrijgegeven wordt om het cv water weer te verwarmen.

Om die reden krijg je flinke schommelingen in de ruimtetemperatuur, zeker als je alleen met radiatoren verwarmt, met vloerverwarming is dit minder om dat dit trager reageert. In dit geval blijft dit probleem voor de overige ruimtes die geen vloerverwarming hebben. Dus ook hier is het verstandig om de nadraaitijd langer te houden.
 
Het is belangrijk dat het toestel niet te snel reageert en dat werkt in combinatie met de afstand van minimaal 7,5 meter en een shunt heel goed.
 
Maar hoeveel graden haalt een 13 meter langere leiding meer warmte af ten opzichten van de aanvoer?

Als het bypassvetiel aanspreekt omdat de meeste radiatoren dichtlopen is het sowieso de tijd dat de ketel een keer zal moeten afslaan, het verlengen hiervan is alleen maar energieverspilling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan