Strepen op was door vuil regenwater?

Ndesch

  • #1
Sinds kort zijn er gele/bruine strepen/vlekken op de wittere was. Ik vermoed; slechte kwaliteit regenwater.

Wij wassen al twee maanden op regenwater, maar er zat natuurlijk 3000L schoon stadswater in de put (tijdens plaatsing, om stabilisé aan te vullen). Na wat hoosbuien niet meer.

Het water komt de put in via een plat dak, van bitumen, en wij wonen naast een bos. Ik had toevallig een paar weken voor de vaststelling de filters en het dak volledig proper gemaakt, maar zag dat niettemin de triplexfilter zwart zag. In de put zie ik wormen en slakken. Verder moet ik niet zoeken, denk ik? Nochtans, het water is relatief proper uit de kraan; lichtgeel en zonder veel geur en bevat geen ijzervlokken.

Opstelling: spinnenkop in goot, inline filter in put, voorfilter aanzuigslang en triplexfilter na pomp.

Kan ik nog wat doen om toch te kunnen wassen met regenwater? Of om de put netter te krijgen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hou oud is dat dak. Wat is de afwerking van de bitumen. Zit er leislag op of is het oppervlak glad en kaal.
Hoe groot is je dak en is je afschot in orde. Dus loopt je dak droog of blijven er plassen op staan.
 

Ndesch

  • #3
Het dak is indertijd verkeerd, concaaf aangelegd, en helt dus af naar het midden toe. De afvoer is dan ook in het midden geplaatst zodat er geen water meer zou blijven opstaan; hier en daar is er nog een plas (want niet uniform, egaal diep). Je ziet bij droogte groene pulp liggen waar die plassen zijn opgedroogd; wellicht rotte bladeren. Het dak is +/- 25m². Geen idee van type bitumen of ouderdom, maar ik stuur een foto mee.

20230813_195236.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De bitumen is met leislag afgewerkt. Daar zitten voordelen aan maar ook nadelen aan. Er blijft tussen de leislag gemakkelijk wat vuil achter.
Ik heb geen ervaring maar zo op het eerste gezicht is jouw dak niet geschikt om water op te vangen waarmee je de was zou kunnen doen.
Wat ik nu zie wordt er op het vlak vuil verzameld en dat lijkt mij voor water waarmee je wil gaan wassen verre van ideaal.
 
  • Like
Waarderingen: Ndesch

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu