Stoomdouche + doorstroomverwarmer

Spieker

  • #1
Hoi,

Ik heb een stoomdouche op marktplaats gekocht. Nu heb ik op dit moment alleen nog koud water in de badkamer. Ik zie zon doorstroomverwarmer wel zitten tov een elektrische boiler (gas is geen optie).

Nu vroeg ik mij af of zon doorstroomverwarmer aan wat eisen moet voldoen om zon stoomcabine van voldoende warm water te kunnen voorzien.

Iemand ervaring mee?


Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je helemaal niets aan!

Voor het model dat op één groep kan (3,5 kW):
watertemperatuur 59,5 °C: stroomsnelheid 1,0 l /min.
watertemperatuur 43,5 °C: stroomsnelheid 1,5 l /min.

Voor een beetje douche heb je minstens 6 l/min van 60° nodig. maar dat is toch echt wel het uiterste minimum. Dat is de hoeveelheid die een 'klein' model combiketel (op gas dus) kan leveren. Een comfortabeler hoeveelheid is 9 l/min (bij 60°).

"Voor de doorstromer van 6,5kW is een stroomgroep van 35A nodig." Dat maakt het grotere model al onbruikbaar voor huishoudelijk gebruik. Die groepen zijn namelijk niet toegestaan in NL.

Zou je een doorstroomverwarmer willen die voldoende warm water kan leveren voor een (redelijke) douche, dan zou je apparaat moeten hebben met minstens een zesvoudig vermogen, dus zo'n 21 kW (of liever meer). Dat komt op minstens 30 A per fase. Ofwel zo'n 50 A hoofdzekering (even vluchtig ingeschat, hang me er niet aan op). Dat zou betekenen dat je groepenkast enorm veel zwaarder zou moeten worden en je een smak extra gaat betalen voor hogere transportkosten (capaciteitstarief). Voor zover dus toegestaan in Nederland, want 16 A is in huishoudens het normale maximum voor een eindgroep.

Bij een elektrische boiler heb je dat probleem niet, die kan gevoed worden door één enkele groep 16 A en je hebt in principe net zo'n grote waterstroom als je maar wilt. Afhankelijk van de waterleidingen die er lopen en natuurlijk tot... de boiler leeg is. Hoe lang dat duurt kun je zelf eenvoudig berekenen. :wink:
 

Spieker

  • #3
Ik heb zelf niet zo veel verstand van electra. Maar ik woon inclusief. Dus in principe betaal ik niet voor extra verbruik van electra. Ook heb ik de beschikking over krachtstroom (weet niet of dat uitmaakt?)

Is het dan wel mogelijk?


Deze heeft b.v al bijna 3l per minuut.


Wat zou je me aanraden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ook die kun je niet aansluiten: Vermogen: 9.0KW
Dat is bij 230 Volt 40 A en dus niet zoals daar vermeld 22,5 A.

Ik vermoed dat het de bedoeling is het apparaat op twee groepen aan te sluiten van elk 230 V 22,5 A. Dat kan niet in een normale groepenkast. Daar is het maximum 16A. Driefasen zou kunnen maar vergt uitbreiding van de groepenkast met driefasengroep. Het is echter de vraag of dat apparaat daarvoor bedoeld is, staat er niet bij.

Maar dan nog: 3 liter per minuut is echt een pisstraaltje, en dat voor een 'stoomcabine'... Vergeet het.

Een boiler van voldoende formaat, dat is wat ik je aanraad. Ga eens te rade bij een vakman op dat gebied, want ik denk niet dat je dat zelf kunt installeren. :wink:

NB. Stop aub met plaatsen van commerciele links. Het lijkt er zo erg op dat je steeds reclame wilt maken voor één bepaalde webshop (ook al bedoel je dat misschien niet zo). De links worden in elk geval steeds weggehaald door de moderatie.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Inderdaad de link weer verwijderd.
 

Spieker

  • #6
Excuus voor de links. no harm intended.

Ik ga me eerst maar eens inlezen in electra.

bedankt iig voor de informatie.
 

Marcn88

  • #7
Een fatsoenlijke hoeveelheid ww kun je inprincipe alleen elektrisch verwarmen dmv een boiler een doorstroomtoestel is in nl gewoonweg niet te doen ivm de gigantische elektra aansluiting plus bijkomd3 kosten daarvan om het aan te leggen

Is flessengas geen optie met een propaan geyser heb je iniedergeval je doorstromer
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Klusaapje schreef:
Maar ik woon inclusief. Dus in principe betaal ik niet voor extra verbruik van electra.
Dus kamerhuur of onderhuur oid...

De verhuurder zal met flessengas niet blij mee zijn (als ie het al toestaat), dat brengt namelijk gevaar voor de andere bewoners. Wisselen van flessengas binnenshuis is (naar mijn idee) bepaald niet ongevaarlijk!

En dan moet je toch ook weer fatsoenlijke (lucht)toe- en (rookgas)afvoer hebben, kost ook niet niks, als er al plek voor is.
 

Spieker

  • #9
De beheerder van het pand staat idd geen gasflessen toe. Het mooie is wel dat elke ruimte een krachtstroom aansluiting heeft. Ik heb even in de stoppen kast gekeken maar elke groep heeft een max van 15A.

Ik denk ook dat ik nu maar voor een electrische boiler ga. Nu nog even bepalen welke groote. Ik woon samen met mijn vriendin. Stel we willen beide 15 minuten douchen (na elkaar). Red ik dat met een 120 liter boiler?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat kun je toch heel eenvoudig uitrekenen? Indien je 6 liter/minuut (bij 60°) gebruikt kun je bij een boiler van 120 liter in totaal 20 min douchen. Indien je 4 liter/minuut gebruikt (spaarkop in de douche) zou je in totaal 30 minuten kunnen douchen.

Wil je comfortabeler douchen met bijv. 9 liter/minuut (indien de leiding dat toelaat) dan is de boiler binnen 13 minuten leeg.

Is dus afhankelijk hoe ver je de kraan openzet...

Je zult de boiler wel op een aparte groep moeten (laten) aansluiten, hij kan niet zomaar ergens in 'geprikt' worden!

Overleg anders eerst eens met de beheerder. :wink:
 

Spieker

  • #11
Bedankt voor alle info kees.

Ik ga de zaak wel zelf installeren. Want zo moeilijk is het nou ook weer niet ;) Zal wel zorgen dat ik de boiler op een aparte groep installeer. Ik heb voldoende groepen vrij, dus dat moet lukken.

Ik had ergens gelezen dat je met 8 liter per minuut goed kan douchen. Dat is dan de totale hoeveelheid water (warm + koud).


Als je een uiteindelijk temperatuur van 40 graden wilt bereiken. En je uitgaat van een koud water temperatuur van 12 graden . (Ik neem even aan dat het warme water wordt gebruikt en dat er dan net zo veel koud water bij komt totdat je op 40 graden zit, klopt dat?)

De doorstroomverwarmer levert 3 liter warm water. Hier moet dus 5 liter koud water bij. De temperatuur die de verwarmer moet leveren zou dus moeten uitkomen op:

gemiddelde temp = ( 3 * Tverwarmer + 5 * Tleidingwater ) / 8

gemiddelde temp = 40
Tleidingwater = 12

Dan wordt:

Tverwarmer = 86.6 graden.

Maar wat ik begrijp zijn er geen doorstroomverwarmers die het water zo warm kunnen maken. Ze gaan maar tot 55 graden. Nu ben ik wel benieuwd hoeveel liter water zon verwarmer dan per minuut moet leveren. Zelfde formule ( nu is x het aantal liter dat de verwarmer levert)


40 = ( x * 55 + (8-x) * 12 ) / 8

320 = x * 55 + 96 -12x
224 = 43* x

x => 5.2

Als ik een doorstroomverwarmer vindt die dat kan leveren zou het kunnen. Mits het stroom/groep technisch mogelijk is.

EDIT: ik heb er nu eentje gevonden die 9l/min kan leveren met deze stroom specs:

Spanning:400 V - 32 A (18-21 kW); 35 A (24 kW)
 

Spieker

  • #12
Heb nu ook een doorstroom verwarmer gevonden die geschikt is voor krachtstroom.

Vermogen: 11~13KW

LET OP: DEZE DOORSTROOMVERWARMER MOET WORDEN GEVOED MIDDELS 3FASE+N (L1/L2/L3/N/PE)

V: Drukbestendig en voorzien van een veiligheidsbegrenzer
V: Vermogenselektronica voor de aansturing van het verwarmingsvermogen
V: Twee folietoetsen met LED voor de temperatuurkeuze 20°C - 60°C
V: Doorstoming 2-5 L/min
V: Wateraansluitingen 1/2" aan de bovenzijde voor de directe aansluiting op de armatuur
V: IP 25.
V: Afmeting 33x21x9cm.

wat ik me nu alleen afvraag..kan je die doorstroming instellen. want er staat 2-5 liter. Als het 5 is, zou het genoeg zijn om comfortabel te kunnen douchen.
 

Greenies

  • #13
Je stelt de temperatuur in. En dat bepaald de doorstroom hoeveelheid.

Dus hoe hoger de temperatuur hoe minder doorstroom. Bij de opgegeven 60 graden zal hij 2 l/min doen, bij 20 graden de opgegeven 5.

Om water op te warmen middels een doorstromer op te warmen heb je veel vermogen nodig. Daarom een boiler. Kan je langer doen over het opwarmen maar met een lager vermogen.
 

Spieker

  • #14
Ik zou dat raar vinden. aangezien een veel goedkopere doorstroomverwarmer al 3l/min had. en deze moet aangesloten op krachtstroom. 2L is bij lange na niet genoeg.

waarom ik zo graag een doorstroomverwarmer wil:

1. ruimte besparing (ik woon klein, hence nog kleinere badkamer)

2. een boiler moet het water continu verwarmen. dat vind ik zo mooi aan een doorstromer. die werkt alleen als je hem nodig hebt. wel als een paard ;) maar goed.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Je moet het verder helemaal zelf weten!
Je wilt toch alleen maar horen dat het kan.

Ik ben er klaar mee.
 

Spieker

  • #16
Dat is goed kees. ik vond je toch al op een zeer onaangename manier communiceren.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #17
Slotje aub. We zijn hier. Wel klaar mee
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Heel vreemd, Kees komt hier vanaf het ontstaan van Klusidee en ik heb nog nooit één onaangename reactie van hem gelezen.

Hier gaat nu een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu