Steigerhout en Eikenhout lakken of olieen?

Malou

  • #1
Ik heb een tweetal vragen die met elkaar te maken hebben. We (ik en mijn partner) zijn namelijk van (nieuw) steigerhout een aantal meubels aan het maken voor in onze woonkamer. We hebben inmiddels een bureau staan, tvmeubel annex kast volgt nog.

Nu vragen we ons af hoe we dit steigerhout het beste kunnen afwerken. We zetten wel eens een glas water bij de computer neer, wat misschien kringen zou kunnen geven als dit in het hout trekt. En we weten bijvoorbeeld niet of het vet van onze handen niet ook vlekken zou kunnen geven in het hout. Is het verstandig om het af te lakken of iets dergelijks? We willen eigenlijk geen kleur aanbrengen, of juist een grijzige kleur, daar zijn we nog niet uit. En verder willen we het liefst niet glimmend. Wat kunnen we daar het beste voor gebruiken?

Verder komt er over een aantal weken een eettafel binnen die we bestel hebben, die van onbehandeld eiken is. Daar de tafel best prijzig is, willen we ook deze beschermen. Hier willen we niets aan de kleur veranderen. Wat kunnen we hier het beste mee doen?

Zoals je ziet, twee vragen die veel van elkaar weg hebben. Als toch blijkt dat er al eerder in zo'n verband als dit antwoord is gegeven op mijn vraag, daarvoor excuses. Ik heb gezocht op het forum, maar kon mijn antwoord niet vinden.

Ik hoop dat er iemand bruikbare tips heeft. (De kwaliteit van het forum zegt me dat dit wel goed komt).

Met vriendelijke groeten,
Malou
 

-stuffie-

  • #2
Steigerhout, is dat niet dat hout wat vol met putten en vlekken zit?
 

Malou

  • #3
Het is wel ruw, en hier en daar wat verkleurd (lees: kleurverschillen tussen de planken, maar geen vlekken) maar verder niet gebutst of kapot of iets dergelijks. Het is namelijk nieuw hout. Ik had natuurlijk ook kunnen zeggen: dikke vuren planken, maar dacht dat steigerhout ook wel de lading zou dekken, namelijk wel bij steigerboer gekochte planken.
 

-stuffie-

  • #4
In dat geval is mijn spottende opmerking niet van toepassing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu