Steenschotten als vloer

Basl1983

  • #1
Ik heb een behoorlijk rotte vloer delen in mijn woonkamer. Dit komt omdat de kruipruimte slecht geventileerd was. Het vocht probleem aldaar is reeds opgelost. Nu dat de kruipruimte droog is wil ik de rotte vloer delen gaan vervangen.
Het is een oude houten vloer, op balken. Eerst hadden we gedacht om een ondervloer van OSB platen of iets dergelijks te maken. Echter ben ik behoorlijk geschrokken van de prijs daarvan. Na een zoektocht op internet heb ik steenschotten gevonden. Dit zijn dikke houten platen van plus minus 5cm. Dus over doorzakken hoef ik mij geen zorgen meer te maken.
wat ik me nu wel afvraag is, kan ik die platen wel zo op de balken laag leggen. Of moet ik iemand laten rekenen of de balken het gewicht van de vloer wel kan dragen?

Alvast bedankt
 

Millew

  • #2
Weet je ook van welke houtsoort de steenschotten zijn gemaakt?
Er wordt nog al eens azobé gebruikt. Dat is ruim 2x zo zwaar als vuren.
Bij 5 cm dik wordt de vloer, zonder de balken te hebben megerekend, dan ruim 5x zo zwaar als de huidige vloer, die naar ik aanneem van 21 mm dik vuren is gemaakt.

Het kan dan nog steeds wel, alleen gaan de vloerbalken wat meer doorbuigen en je kan de kamer minder volzetten met zware spullen.

Mocht je een berekening willen hebben, geef dan op wat voor houtsoort de steenschotten zijn;
hoe breed de kamer is in de richting van de vloerbalken,
de afmetingen van de vloerbalken
en hoe ver ze uit elkaar liggen.
Dan kan ik wel een berekening voor je maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zijn de vloerbalken nog wel goed dan?

OSB is volgens mij het goedkoopste plaatmateriaal. Heb je prijzen van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken? Bel ook met een groothandel.

OSB platen hebben een mes en groef. Die steenschotten ook? Als ze niet in elkaar grijpen zijn ze ongeschikt voor deze toepassing.
 

Basl1983

  • #4
Houtsoort azobé
kamer is 4,6 m breed blaken overspannen de breedte en zijn in het midden ondersteund door poer/beer
blaken zijn volgens mij 10 cm breed en een cm 18 hoog houtsoort van de balk weet ik niet.
hart op hart is een 60 a 70 cm
ben nu even niet in de gelegenheid om te meten.


Quote verwijderd, tekst staat er net boven, mod.
 

Basl1983

  • #5
@ IJkenhout:

Waarom zijn steenschotten niet geschikt voor deze toepassing als ze geen mes en groef hebben? Balken zijn overigens helemaal in orde op 1 balk na. die vervangen gaat worden. de ondervloer is ruim 100 jaar oud en is gewoon op. door de vochtige kruipruimte en een of andere nitwit die een soort vijverfolie boven op de ondervloer had gelegd heeft het vocht/condens aan de vloer delen kunnen vreten. Heb alle balken na gekeken, geprobeert te prikken met een priem, maar dat hout is nog knalhard.
 

Millew

  • #6
Die poeren in het midden is je redding. Daardoor zijn de balken bij die korte overspanning sterk genoeg om het extra gewicht te dragen.

Ik hoop alleen voor je dat oude azobé niet zo sterk ruikt als versgezaagd.

Verder moet je er ook even op letten of de deur (die naar ik aanneem naar binnen toe opent) nog wel open kan met die drie cm extra.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Naden zonder mes en groef mogen alleen op een balk gelegd worden. Dit is normaal alleen in de lengterichting van een plaat. In de breedte heb je mes en groef. Zonder die verbinding bewegen de platen onafhankelijk van elkaar, en heb je een kier naar de kruipruimte. En bovenal is het heel slordig bouwen :roll:
 

Millew

  • #8
Azobé van 5 cm dik en 1 meter breed zal onderling een stuk minder wisselen dan een vuren plank van 2 x 11 cm.
Dus ik denk niet dat dat een probleem zal geven.

Het is wel mogelijk dat de schotten niet allemaal even hoog en vlak zijn, gezien het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Het zal dus moeilijk kunnen worden om er een gladde vlakke vloer mee te leggen.
En even vlak schuren wordt een zware klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu