Spuitisolatie tegen baksteen

Hallo,

Ik zit met een vraag waar ik maar niet uitkom, en als ik op internet begin te zoeken zijn de meningen over dit onderwerp ook behoorlijk verdeeld.

Ik ben bezig met de verbouwing van schuur naar passiefhuis, en ben nu bijna toe aan het isoleren.
Zoals bekend is het belangrijk dat dit luchtdicht gebeurd om zo een goede thermische schil te creeren.

De situatie
Spouwmuur waar nu geen ventilatie roosters of iets dergelijks inzitten, maar ook geen vochtproblemen.
Om te isoleren maak ik een houtskelet wand aan de binnenkant. Nu zit ik te denken aan spuitisolatie omdat je met deze manier een onafgebroken isolatie schil krijgt welke meteen luchtdicht is. Hier komt weer een instalatiewand voor.

De Vraag
-Kan dit rechtstreeks tegen de binnenmuur worden aangebracht?
-Moet je een open of dichte celstructuur hebben?

Optie twee is ventilatielatten tegen de binnenmuur, Hier dampopen folie tegenaan. En dan een houtskelet wandje en die isoleren met spuitisolatie. Maar dan is het de vraag of ik ook tussen de binnenmuur en de folie moet ventileren?

Ik hoor graag hoe jullie hier over denken,

Groeten, Jurre
 
Optie 1: geen ervaring mee. Ik hou ook niet van gespoten pur want als er problemen zijn is het zeer lastig te verwijderen. Meestal gaat het gewoon goed hoor. Nog wel een recycle puntje: Als de schuur ooit gesloopt wordt is het puin niet of lastiger te recyclen.


Optie 2: gedaan alleen dan met ventilatielatten en tegen de ventilatielatten PIR platen met lijmkit, onderling verbonden met Pur en naden afgeplakt zodat er één gedaan ontstaat.
De 2 cm spouw is geventileerd door open stootvoegen.
Tegen de Pir platen gips lijmkitten.
Eventueel kan tussen de pir en het gips naar osb om de wand sterker te maken.

Op deze manier geen koudebruggen door het houten frame van een voorzetwand.
 
Een ononderbroken isolatieschil kan je net zo goed bekomen met bijvoorbeeld het inblazen van cellulosevlokken of eps parels.
Je hebt nu een droge spouwmuur en dan zie ik het nut niet in om nog eens een spouw aan de binnenkant te voorzien.
Ik zou dus het volledige houtskelet tot tegen de bestaande muur isoleren en daarbij zou ik ook zeker overwegen om de bestaande spouw te laten inblazen met isolatie. In de bestaande spouw lijkt mij isoleren met eps parels eerder aangewezen dan met cellulose.
 
Oops, over de "spouwmuur" heen gelezen en ervan uitgegaan dat het een (half)steensmuur was.
Ventilatielatten zijn dan niet nodig, voor de rest gaat m'n reactie wel op.
Hoeveel cm is de spouw?
Geen roosters, maar misschien wel open stootvoegen?
 
De spouw is 5/6 cm breed. Ook geen stootvoegen aanwezig.
Voordeel van ventilatielatten lijkt mij dat opkruipend vocht ook weg kan komen.
De spouwmuur zelf wil ik niet isoleren, daarmee bereik ik ook niet een ondoorbroken isolatieschil.
Voor de vloer heb ik een bak van 180mm pur platen gemaakt en volgestort, hier kan ik dus mijn houtskelet mooi op plaatsen.
Voordeelvan de spuitisolatie is ook dat ik de dragende balken van de zolder, welke op de binnenmuur steunen mee kan isoleren.

Dus opzich ben ik wel overtuigd van de spuitisolatie, alleen weet ik dus nog niet of dit zo tegen de muur kan of dat er beter ventilatielatten. Met damp open folie kan plaatsen.

Gr Jurre
 
Je zei in uw beginpost dat je geen vochtprobleem had met uw muren. Omdat het ook een spouwmuur betreft zal er hoogstwaarschijnlijk ook een waterkering onderaan de muur zitten en hoef je dus ook later geen opstijgend vocht te verwachten.
Als je wel last moest hebben van opstijgend vocht dan moet je daar sowieso iets aan doen.
Als je isolatie voorziet in uw binnenskelet dan kan je daarmee een aansluitende isolatieschil maken maar dat wil niet zeggen dat het isoleren van de bestaande spouw geen nut kan hebben.
Ofwel vermeerder je hiermee de totale isolatiewaarde ofwel kan je hierdoor het skelet aan de binnenkant minder dik voorzien voor dezelfde waarde.
Een luchtspouw of ventilatieruimte aan de koude kant van de isolatie zal altijd de waarde ervan verminderen en is dus te vermijden. Het is in de meeste gevallen beter om de beschikbare ruimte volledig te vullen met isolatie.
Wat je bedoelt met " Voor de vloer heb ik een bak van 180mm pur platen gemaakt en volgestort" begrijp ik niet goed. Voor zoiets gebruikt men meestal isolerende kimblokken en zeker geen beton.
Uw dragende balken steunen in het binnenspouwblad van de buitenmuur zeg je ? Dat is een reden te meer om ook uw bestaande spouw te isoleren. Zo niet dan zijn die balkkoppen koudebruggen en kan daar bovendien condensatie op ontstaan met als gevolg rotting van de balkeinden.
Verder meen ik dat in dit geval het isoleren met gespoten PUR te vermijden is, onder andere om redenen die @Jackd al aanhaalde.
Van waar uw overtuiging over die gespoten pur?
Je moet weten dat elk détail van grote invloed kan zijn om uiteindelijk te bekomen dat de passiefhuisstandaard wordt behaald.
Voorlopig zie ik nog enkele zaken die dat in de weg kunnen staan.
 
Spuitisolatie kan zo tegen de muur, de binnenmuur kan eventueel vocht kwijt aan de spouw.
(ik zou het niet doen, maar als dan zijn ventilatielatten e.d. niet nodig)
 
Spuitisolatie is gewone polyurethaanschuim.
Probleem met spuitisolatie is dat het open cel is. Bij polyurethaan kan het open en gesloten cel zijn.
Gesloten cel is geen probleem en kan toegepast worden. Open cel heeft een probleem met vochtopname. Wordt wel eens vergeleken met een spons. Ga dus voor gesloten cel.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu