Spouw onder maaiveld volstorten

Berry123

  • #1
In de kelder onder onze woning hebben we wat last van vocht. De onderste 130cm is een massieve wand, daarboven begint de spouw. In de spouw zou normaalgesproken een (lood)slab aangebracht moeten zijn die het water onderaan weer naar buiten leidt, maar blijkbaar werkt dat bij ons niet (meer) goed.

De oplossing die aangedragen wordt door verschillende bedrijven is het injecteren van het massieve deel met een bepaalde gel of hars, en de spouw tot maaiveldniveau volstorten met krimpvaste waterdichte mortel. Op zich klinkt dat laatste goed/logisch, maar toch ben ik bang voor problemen elders. Ik heb gezocht naar vergelijkbare behandelingen/ervaringen, maar die zijn vooralsnog door mij niet gevonden. Wel kwam ik enkele andere situaties tegen waarin gesteld wordt dat een spouw 80cm (als ik het goed onthouden heb) onder maaiveld moet beginnen volgens het bouwbesluit (geen idee hoe actueel dat allemaal is). Daarnaast kwam ik een rechtzaak tegen m.b.t. een verkeerd aangelegde spouw (te veel contact tussen binnen- en buitenblad vanwege valspecie, wat dus met een volgestorte bak hetzelfde effect zal hebben) waarin gesteld werd dat er een enorme koudebrug ontstaan was die ook vochtdoorslag kende.

Ik ga er vanuit dat er boven het maaiveld geen vochtdoorslag is. Mocht dat echter wel zo zijn, dan zal het volstorten van de spouw tot maaiveld de vochtdoorslag volgens mij verplaatsen naar de begane grond?

Is er iemand die ervaring heeft met de aanpak die voorgesteld is, of er kennis van heeft die kan aangeven of dit wel of geen slim plan is?

IMG_3340.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als verschillende bedrijven ter plekke de situatie bekeken hebben en u van advies gediend hebben voor die specifieke situatie dan kunnen wij--alleen verbonden via een internet kabeltje--daar weinig aan toe voegen. Iedere situatie is anders, afhankelijk van gebruikte bouwmaterialen, bouwwijze, grondsoort, grondwaterstand en dergelijke.

Vraag naar de garantiebepalingen van de verschillende aanbieders en laat het uitvoeren door de partij waar u het beste gevoel bij heeft.
 

Berry123

  • #3
Op zich heb je daar gelijk in, maar ik betwijfel in hoeverre die bedrijven náást vochtbestrijding ook een bredere expertise hebben in oorzaak/gevolg bij verdere ingrepen. Ik geloof ook best dat de voorgestelde oplossing effectief is voor wat betreft de kelder, maar ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen (als dat in algemene zin mogelijk is) met deze techniek en/of een onderbouwing waarom dit prima kan of eigenlijk juist niet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kelders zijn lastig te beoordelen, omdat iedere situatie anders is. Zulke bedrijven kijken inderdaad niet altijd breder dan de klus die ze uitvoeren. Als je dat wel wil, is een onafhankelijke adviseur wellicht een betere keus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu