Sponning in ronde vormen

Ruud67

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het opknappen van een houten sloep. Ik moet hiervoor nieuwe ramen maken en loop tegen het volgende probleem op. De ramen bestaan uit meerdere elementen die ik via pen en gat verbinding met elkaar verbind. Daarna moet ik aan de binnenzijde een sponning maken voor de lexanplaten die ik als glas ga gebruiken. Ik heb alleen nog geen idee hoe ik de sponning moet maken? Kan dit eenvoudig met een bovenfrees of moet dit op een andere manier? Wie kan mij van advies voorzien. Het gaat om mahoniehout, sponning is ca. 12 mm diep met een breedte van ca. 15 mm.

Alvast bedankt,

Groet, Ruud
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Ja als het model er goed en strak in zit van de binnen of buitenzijde,kan dit met een sponningfrees met onderlager.

 

Ruud67

  • #3
Dag Rene,

Bedankt voor je reactie. Kun je zoiets voor alle bovenfrezen kopen?

groet, Ruud
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je moet qua freesmachine en schachtdikte van frees alleen letten op de dikte van de spantang. Die moet wel overeenkomen.

De rechte hoeken (rechts onder en boven) moet je met een scherpe beitel uitsteken want je frees komt natuurlijk niet in de hoeken. En zorg dat het raam wat kleiner is dan de sponning zodat het wat kan werken.
 

Ruud67

  • #5
Okay, dan ga ik op zoek naar een bovenfrees en een sponningfrees met onderlager. En bedankt voor de tips mbt de rechte hoeken en afmeting raam! :lol:

groet, Ruud
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu