Spiegeldeurtjes

Ria13

 • #1
Hallo,

Ik heb van houtdecorpaneeltjes en deuveltjes een keurig wc-kastje in elkaar geknutseld, het hangt nu en eigenlijk zou ik van mijn plan willen afwijken om opdekdeurtjes te maken. Ik plaats daarvan wou ik spiegeldeurtjes maken die binnen de paneeltjes draaien zodat ik de randen nog kan zien.

Ik heb nog van die glasdeurklemmetjes die ik daarvoor zou kunnen gebruiken maar dan zou ik gaten in het kastplankjes moeten maken voor de pinnen waarom de deurtjes moeten draaien maar ik weet niet hoe; omdat de boorkop te breed is om op 1 cm vanaf de zijkant loodrecht omhoog of omlaag te boren.

Hoe zou ik dit kunnen oplossen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Het kastje weer uit elkaar halen en de gaten boren indien mogelijk.

Kan dit niet dan de gaten vanaf de buitenkant boren en afdekdopjes plaatsen.
 

Ria13

 • #3
Ik heb slechte ervaring met het uit elkaar halen. Daar wordt ie altijd lelijker van. Met plamuur en lak kan je dat wel wegwerken ware het niet dat dit houtdecorplankjes zijn. Van buiten boren kan wel als ik hem van de muur haal (hangt in een nis) maar dan kan ik er alleen van boven bij. Er zit een open gedeelte aan de onderkant.

Als je de klemmetjes verder van de kant af zet dan moet het middelste plankje slanker wat de bergmogelijkheden verkleint.
 

Kees61

 • #4
Zijn het speunen? Zoiets:

?

En is het zo'n uitvoering met een busje en dat wil je boren...?
Waarom koop je dan niet een paar andere scharnieren die je nog wel kunt bevestigen.
Zoiets...

Er zijn nog meer varianten.
 

H@ns

 • #5
Andere mogelijkheid:
Deurtjes inkorten en versmallen, spiegel op de deurtjes plakken en dubbelgekropte scharnieren plaatsen, kruisplaatjes 37mm + totale deurdikte uit de kant zetten.

Als je daardoor ruimtegebrek krijgt kun je dunnere deurtjes nemen, tot minmaal de inboordiepte van je scharnier + 2mm
 

Ria13

 • #6
H@ns, ik zie 't niet voor me ;).
Kees61, ja ik denk dat het speunen zijn. Heb ik ooit uit een vitrinetje gesloopt. Die andere scharnieren lijken me wel te doen. Kan je die bij de bouwmarkt krijgen?

Nu ik het toch over spiegelglas heb, kan je glas zelf handmatig slijpen om een breukvlak minder opvallend te maken? Ik had wat stukken spiegel nodig maar de glashandel zou daar 200 euro voor rekenen. Nu kan ik zelf nog wat spiegelglas hergebruiken maar die breukranden zijn zo lelijk. Eigenlijk zou je verwachten dat spiegelglas bij de glashandel goedkoper zou zijn dan kant-en-klaar spiegels maar dat wordt minstens twee keer zo duur.
 

Fiesiekus

 • #7
Daar zijn speciale slijpmachientje voor, met een diamantfreesje bovenop. Zoek iemand in de buurt die met glas-in-lood werkt, die heeft zoiets wel staan. Misschien kan je daar eens kijken of je de rand(en) kunt slijpen
 

Kees61

 • #8
Ria13 schreef:
H@ns, ik zie 't niet voor me ;).
H@ns bedoelt dat je er houten deurtjes in kunt zetten met onzichtbare scharnieren

en daar plak je dan de spiegels op.
Je hebt deuren nodig van ongeveer 15 mm dik (scharniergat is ongeveer 12 mm diep).
Die 37 mm is de maat van de schroefgaten van het montage plaatje van de scharnieren, gemeten uit de voorkant. Dat geldt voor voorslaande deuren. Als je de deuren tussen de zijden laat draaien, dan moet je daar de deurdikte plus glasdikte bij tellen (ik zou nog iets meer nemen).
Ria13 schreef:
Die andere scharnieren lijken me wel te doen. Kan je die bij de bouwmarkt krijgen?
Krijgen?? :shock:
Ik heb geen id welke winkel het te koop heeft. Ik heb het van de website van de groothandel vandaan. Ik denk dat je het bij een goede ijzerwinkel wel kunt kopen.
Ria13 schreef:
kan je glas zelf handmatig slijpen om een breukvlak minder opvallend te maken?
Bedoel je helemaal glimmend slijpen? Of wil je alleen de scherpe kanten weghalen.
De glashandelaar heeft ook nog een schuurband waarmee hij kanten polijst die niet recht zijn. Misschien kan je wat van dat schuurpapier (oude schuurband) krijgen. Om een klos heen doen en met water slijpen. Het zal niet zo snel gaan maar je hebt toch alle tijd :-)

Kant en klaar spiegels worden massaal gemaakt, dat kan altijd goedkoper dan wanneer iemand dat speciaal op maat moet maken.
 

Ria13

 • #9
Prachtige foto's, bedankt. Het valt me op dat spiegelkasten, hoe je ze ook maakt, beduidend goedkoper zijn dan wanneer je ze koopt (500-1000 euro). Dat komt niet zo vaak voor. Een wandmeubel bijvoorbeeld zelf maken is vaak duurder dan kant en klaar kopen.
 

Kees61

 • #10
Misschien rekenen ze meer omdat af en toe wat breekt. Iemand moet dat betalen.

Als je zelf een wandmeubel maakt dan gebruik je waarschijnlijk ook betere materialen dan zo'n dumpprijzen winkel en dat kost al meer.
Als je eerlijk wilt vergelijken dan moet je zelf een kast maken van dezelfde materialen als de kast die je kunt kopen. En dan ook eerlijk de uurtjes rekenen :-)
 

Coko

 • #11
Doet me denken aan advertentie van jaren geleden
Massief, eiken meubelen voor weinig geld.

Meubels waren idd van massief hout en er zat KOMMA eiken fineer op :shock:

Klanten een rechtzaak aangespannen en de fabrikant won, de meubels waren van idd massief hout en er zat eiken fineer op :?:

Het oud Holllandsch spreekwoord " voor een dubbeltje op de eeerste rang" werd met deze gerechtelijke uitspraak genadeloos afgestrafd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu