Spiegel van hout halen...

Aloeske

  • #1
Ik heb 'n grote ronde spiegel (ong 70 bij 70 cm) dat gelijmd is op zware spaanplaat met fineerlaag. Ik weet niet met welke soort lijm de spiegel gelijmd is want ik heb 't gevonden bij de grofvuil.

Maar hoe kan ik de spiegel zonder beschadiging van het hout halen? Met 'n lijmoplossing, met 'n draad "zagen" tussen hout/spiegel? Wordt de spiegellaag dan niet beschadigd?

Tips/adviezen meer dan welkom!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Onmogelijk!

Je krijgt het glas er niet heel vanaf. De spiegellaag zal onherroepelijk beschadigen, als het glas niet in stukken gaat.

Het enige wat ik me voorstel is heel lang in water leggen, waardoor de spaanplaat zacht wordt, en dan vanaf de achterkant voorzichtig verwijderen, waarbij het risico van beschadigen van de spiegellaag nog steeds heel groot is. Als die spiegellaag niet alsnog aangetast wordt door dat water.

Een losse spiegel kopen is veel eenvoudiger, eventueel op maat laten snijden bij een glashandel.
 

Aloeske

  • #3
:cry: Was ik al bang voor... Goed dan maar 'n andere tactiek.... Is het wel mogelijk om spaanplaat dunner te maken zodat het lichter wordt? b.v. dat alleen fineerlaag overblijft? Want ik wil nl. andere lijst gaan maken om de spiegel heen.

Heel lang in water laten weken zal niet lukken want ik heb geen bad of ruimte waar dat in kan liggen weken. Dus heb je misschien andere manier om de achterkant eraf te halen? :cool:
 

Marsepein

  • #4
Is het wel verlijmd, en niet met een paar stukken dubbelzijdige tape vastgeplakt?
 

Aloeske

  • #5
Ja helaas is het wel verlijmd..
 

Marsepein

  • #6
Als er toch een geringe kans op succes is, zou ik de ijzerdraad methode proberen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Aloeske schreef:
Is het wel mogelijk om spaanplaat dunner te maken zodat het lichter wordt? b.v. dat alleen fineerlaag overblijft? Want ik wil nl. andere lijst gaan maken om de spiegel heen.
Je zou kunnen proberen om het hout bijna helemaal weg te fresen met bijv. een bovenfrees, maar het zal niet meevallen :(
 

Kees61

  • #8
Dag Aloeske,

Je kunt spaanplaat makkelijk splijten. Als je voorzichtig bent dan kan je het ergste wel met een beitel wegsteken. Als je niet verder durft met de beitel, dan kan je de rest schaven. Als je er bijna bent dan zet je de schaaf heel zoet, totdat je aan de fineer zit.
Misschien kan je wel wat meer materiaal laten zitten, dat hangt van de lijst af die je gaat gebruiken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ter verduidelijking, de schaaf heel zoet zetten is minimale afname van de schaaf, dus heel weinig per keer eraf schaven.
 

Arjan'74

  • #10
Misschien kun je hem in de tuin te weken leggen, spaanplaat kan niet zo goed tegen water. Nu is het wel het meest geschikte seizoen.....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Klusidee Kees schreef:
Het enige wat ik me voorstel is heel lang in water leggen, waardoor de spaanplaat zacht wordt, en dan vanaf de achterkant voorzichtig verwijderen...
Ik heb i.v.m. mijn hiervoor vermelde tip, als proef gisteren een stukje 18 mm spaanplaat 12 x 12 cm (hardplastic toplaag) in water gelegd.

Het ligt er nu zo'n 24 uur in en eerlijk gezegd: het resultaat valt me zwaar tegen. Het is nog knoerdhard, een enkel vezeltje kan ik ermet de hand af brokkelen.

Als je het wilt, valt dat "er niet goed tegen kunnen" dus tegen, in andere gevallen is water natuurlijk funest voor spaanplaat...

Ik vrees dat dit niet de echt bruikbare methode is, temeer daar ik niet weet hoe snel de spiegellaag aangetast gaat worden door dat water...
 

Aloeske

  • #12
Spaanplaat wegbeitelen lijkt mij ook 't meest handige oplossing... De bedoeling is dat ik straks andere hout erop plak, lichter hout en andere vorm... de fineerlaag snijd ik dan langs de rand eraf zodat je niks meer van fineerlaag ziet...

Bedankt allemaal voor jullie goeie tips!! Ik hou jullie op de hoogte van m'n vorderingen en zal zonodig om tips vragen!

Groetjes Anneloes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu