Speling sparingskisten inbouwspots

Blueone

  • #1
Ik heb een paar fermacell platen gehaald om sparingskisten te gemaken voor inbouwspots in een breedplaatvoor. De sparingen in de breedplaatvloer zijn 200x200mm. Hoeveel ruimte is verstanding om rondom vrij te houden voor werkeing van het materiaal? Is 5mm aan iedere kant of beter 10mm? (dus sparingskisten 190x190mm of 180x180mm? 10mm lijkt wat veel i.v.m. scheuren die weer in het stucwerk kunnen ontstaan door teveel speling?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Als de beton erover gestort is kan de box ook niet meer werken, dus mag er strak in. Sparingen in de schil worden gemaakt met tempex of gasbeton en zijn niet 100% maatvast, de kistjes uitlijnen is wel aan te raden.
 

Blueone

  • #3
Ik heb zelf niet veel ervaringen met sparingen in breedplaatvloeren, ik ging er vanuit dat de sparingen redelijk maatvast zouden zijn. Zou ik in dit geval beter kistjes van 180x180 of van 190x190 pakken bij een sparing van 200x200?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Meten is weten.
Span er een draad langs en je weet hoe netjes het eea in de schil zit.
 

Blueone

  • #5
De platen zijn er momenteel nog niet en ik heb maar een paar dagen om de alle elektra er in te leggen. Als ik dan de sparingskisten nog moet maken gaat het krap worden :D
 

Blueone

  • #6
De spots hebben overigens maar een gat nodig van 65mm, dus binnen het kistje heb ik voldoende marge om het uit te lijnen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Is de afdekplaat/rozet van de spot groot genoeg om alles af te dekken?
Anders kistje kleiner maken.
 

Blueone

  • #8
Ik was van plan om de onderkant gelijk te zetten met de breedplaatvloer, bij de naden dichtpurren en onder gaas er overheen en dicht laten stucen en later de gaten voor de spots boren. De ruimte tussen de vloer en het kisje moet dan ook weer te veel waardoor mogelijk het stuc kan gaan scheuren.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu