Spack muren verven

Swiebertje84

  • #1
Hoi allemaal,

Ik ben van plan om m'n muren te gaan verven welke onlangs gespoten zijn. De ondergrond is spack en verder nog niet behandeld of afgenomen. Ik heb het een en ander gelezen op deze site maar ik heb nog wat vragen.

Ten eerste heb ik begrepen dat ik een speciale spacklatex nodig heb om een bont en vlekkerig resultaat te voorkomen. Met een dergelijke latex is voorstrijken niet meer nodig, is dat correct?

Wat voor een soort roller heb ik nodig voor het aanbrengen van de latex voor de randen en de vlakken?

Verder ben ik niet zo ervaren met muren verven, wat voor een techniek moet ik hanteren voor het beste eindresultaat?

Alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Spacklatex heeft een open structuur waardoor de ondergrond niet wordt dichtgesmeerd. Een euvel dat veel gewone muurverven wel hebben. Dit veroorzaakt banenbontheid doordat ( afhankelijk van de egaliteit van het spuitwerk) op bepaalde plekken waar fijner is gespoten de ondergrond ook eerder dicht gaat zitten.

U ziet dat bonte vlekken als het ware, vooral bij lichtinval.

U kunt ook een supermatte muurverf gebruiken waaraan een drogings vertrager is toegevoegd ( floetrol). Spacklatex heeft van oorsprong al een drogingsvertraging en dus een langere open ( verwerkings) tijd.

De randen zet u op met een flinke kwast en rolt u direct na met een 10 cm radiator vachtrollertje. Verdeel de verf goed opdat er geen rillen ( verdikkingen ) blijven zitten.

Dan kunt de vlakken gaan invullen met een 25 cm vachtroller met zachte kern op een telescoopstok. Zo kunt u op de vloer blijven staan en overzicht op het werk houden. Verzadig de roller volledig met verf en strijk deze af op het afstrijkrooster dat u in de verfbak plaatst.

Waarom een verfbak? De meeste 25 cm rollers passen niet tot op de bodem in de verpakkingsemmer, zodat de roller klemt loopt in de emmer als deze half leeg is ( of half vol ) :mrgreen:
 

Swiebertje84

  • #3
Dank u voor uw uitgebreidde reactie.

Wat betreft de spacklatex zijn deze ook in kleine verpakkingen verkrijgbaar? Ik ben van plan om één wand in een accentkleur te verven. Deze zou ik anders met een gewone muurverf (met floetrol toegevoegd) moeten doen.

Tevens vraag ik me af of ik de wanden eerst nog moet voorbehandelen? Al dan niet afnemen ivm stof en voorstrijken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat zal mogelijk per fabrikant verschillen. Het beste is dit te informeren bij de verfleverancier.

Overigens bent u wel gebonden aan vrij lichte kleuren, omdat donkere kleuren ( veel pasta toevoeging) de eigenschappen van spack-latex nadelig kunnen beïnvloedenden.

Vers gespoten spack moet u altijd voorstrijken. Dat kan met een voorstrijkmiddel ( transparant ), maar gebruikelijker is dit met verdunde spack-latex. Het is wel zaak dat de ondergrond voldoende afgebonden ( droog) is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als je verders gewoon een witte kleur wilt hebben, zou ik de spack niet over schilderen.
Spack blijft jarenlang zijn mooie witte kleur behouden, mits je niet rookt in het vertrek.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Spack verkleurt helaas wel degelijk: trek na 3 jaar maar eens een schilderijtje van de muur. Bovendien hoopt zich sneller vuil vanwege de structuur. Hierdoor ontstaan er vooral in hoeken door C.V. verwarming donkere plekken.

Omdat het meestal geheel verkleurt val het niet echt op. Je ziet het pas wanneer je spack-latex wit erover op gaat zetten.
 

Swiebertje84

  • #7
Voor één van de muren die ik in een andere kleur wil texen is 10L spacklatex teveel. Ik ben van plan om die muur met een A-merk latex te behandelen.

Met voorstrijken wil ik die latex gebruiken en verdunnen met 10% water en daarbij floetrol toevoegen om de opentijd te verlengen. Voor de tweede laag voeg ik alleen floetrol toe. Zou dit een goede werkwijze zijn?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dit kunt u toepassen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu