Soort lijm voor lamello's

Don_Paul

  • #1
Ik heb sinds kort een lamellen-machine en heb van de week mijn eerste projectje uitgevoerd. Hierbij moet ik een kop-kop verbinding maken (20cm) die ik met twee lamellen uitgevoerd heb.

Het viel me echter na afloop op dat de verbinding niet echt stijf was. Ik gebruik biscuits van Trend met standaard witte (merk verwijderd, mod) houtlijm; ik heb een flinke kwak in de beide gaten gespoten, een beetje op de biscuits zelf, en heb de rest van de rand ook met wat lijm ingesmeerd, en hierna het geheel geklemd.

Toch voel ik nu duidelijk speling. Dit is nu met een extra beugel aan de achterkant opgelost, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn. Ik had verwacht dat, door het opzwellen van de biscuits, de verbinding veel stijver zou worden, en ben eigenlijk bang dat dit niet gebeurd is.

Ik heb een los schijfje ook eens met de lijm ingesmeerd en zie ook niet dat deze 'bol' gaat staan. Ik kan online nergens vinden of het mogelijk aan de lijm licht - de amerikaanse websites hebben het over gele lijm, geen idee wat dat is.

Zou het aan de lijmsoort kunnen liggen? Of heb ik misschien teveel/teweinig lijm gebruikt?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ken die biscuits verder niet maar zijn die dingen wel bedoelt om uit te zetten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Mij niet bekend dat lamello's uitzetten, het probleem van speling onstaat vaak door het niet goed stil houden van de machine, daar moet je in het begin even aan wennen, ook kan de freesschijf iets krom zijn of een tandje iets beschadigd, het luistert nogal nauw.

De gele lijm zal waarschijnlijk constructielijm zijn.
 

Don_Paul

  • #4
Ik heb altijd begrepen dat ze inderdaad uit moeten zetten. Als ik op de website kijk zie ik dat ook staan.

Hier staat dus:

"The biscuits are made of laminated beech which is then compressed before being die cut. Beechwood biscuits expand when in contact with a woodworking adhesive, e.g. PVA glue."

Dus volgens die informatie zouden ze ook uit moeten zetten. Ik heb het net nog eens nagekeken, maar de lamello is dus helemaal niet uitgezet.

Een beschadigde schijf is het in ieder geval niet, en krom lijkt hij ook niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Doordat de houtlijm nat is zal de oppervlakte van de lamello's wel iets uitzetten maar niet zoveel dat het zichtbaar is, van bijna alle houtsoorten zet de oppervlakte dan iets uit.

Hetzelfde effect treedt op bij het nat maken van hout met water, de vezels komen iets omhoog.
Lamello's passen normaal strak in de sleuf die gemaakt is.
 

Kees61

  • #6
Je moet beide koppen wel goed vlak afzagen zodat ze goed tegen elkaar passen.
Kon je geen langer hout kopen? :D

In een lamello verbinding zit altijd wat ruimte en een veertje is wel erg kort (10 mm diep?) misschien om een stijve verbinding te maken.
Een lassenfrees geeft een mooiere verbinding. Of had er pennen in geboord met een langgatboor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er zijn lamello's van 30 mm breedte dus 15 mm insteek, die zijn sterk en diep genoeg voor een goede verbinding, misschien een lamello meer toepassen per verbinding zou kunnen helpen deze stabieler te maken.

Een lassenfrees of een langgatboor heeft niet iedereen in de schuur liggen of staan. :?
 

Don_Paul

  • #8
Jan schreef:
Lamello's passen normaal strak in de sleuf die gemaakt is.
Tsja, dat was dus niet echt zo. Ik vond de sleuf wat aan de ruime kant voor de lamello, het was nu niet zo dat ik ze er in moest duwen, ze zaten gewoon ruim.

En langer hout kopen? De situatie was nog erger. Het gaat om het hoofdeinde van een bed, bestaande uit twee platen van 200x50. Deze heb ik over de lengte met een zwaluwstaart in elkaar gezet, maar dat was echt een rotklus - de platen zijn 18mm en ik had aan beide zijkanten maar 2 mm over. En alles moet dan exact in het midden over de hele lengte, en dan nog het lijmen.

Enfin, geen klus om te herhalen. Het vrouwtje vond het echter te hoog, en dus is er 20 cm over de langte afgehaald. Toen is alles afgewerkt, sierrandjes erop, alles in de olie, en toen weer naar de slaapkamer; en toen zei ze dat ze het toch mooier vond als hij weer wat hoger kwam...

Kortom, wat er af gezaagd was moest er nu weer aan. Om dat niet weer met zo'n zwaluwstaart te doen dacht ik dit met lamello's op te lossen, meteen een leuk oefenprojectje, en dus nu twee pootjes gezaagd en er weer onder gezet.

Ik heb wel de middenmaat (10) gebruikt waar ik wat spijt van heb. Volgens de richtlijnen was dit de maat om bij 18 mm te gebruiken, maar achteraf vind ik dit onzin - de plaatjes zijn immers allemaal even dik, dus waarom niet gewoon de grootste maat gebruikt.

Een lamello meer was geen oplossing, dat had niet echt gepast, het zijn pootjes van 20 cm dus met 2 lamello's zit er maar iets van 10 cm tussen de plaatjes.
 

Torching Vark

  • #9
Don_Paul schreef:
Tsja, dat was dus niet echt zo. Ik vond de sleuf wat aan de ruime kant voor de lamello, het was nu niet zo dat ik ze er in moest duwen, ze zaten gewoon ruim.
De reeds eerder genoemde PU constructielijm, de zgn "gele lijm", zwelt op (bruist) en kan misschien uw probleem oplossen. Echt goed klemmen is dan echter een vereiste! Dus plan dat voordat u deze lengte in elkaar zet.
 

H@ns

  • #10
Lamello's nooit met PU lijm lijmen! Dan gaat de verbinding kieren.
Een lamello kan soms los en soms strak zitten, afhankelijk van de luchtvochtigheid en de versheid van de koekjes zelf.
Als ze te strak zitten sla je ze even plat met een mokertje en als ze te los zitten dan doet de lijm het werk wel (tikkie verdunnen met water geeft je in dat geval een wat langer open tijd)

De koekjes zijn gemaakt van geperst beukenhout en zijn bedoeld om uit te zetten door de lijm.

Een onzuiver gefreesde verbinding kan een te ruime groef opleveren. dit vangt het uitzettingsvermogen van het koekje niet op, zeker niet bij snel drogende lijm.
Zet de doos met koekjes anders voor gebruik een nacht in de badkamer i.p.v. in een CV verwarmde huiskamer.

Met gele lijm bedoelen de Amerikanen een PVAC lijm (dus gewone "witte" houtlijm) van een bepaald merk. Deze is net wat sterker, erg goed waterbestendig -maar dus niet watervast- en heeft een open tijd van 20 minuten. Vooral dat laatste is erg mooi voor een goede lamello verbinding. [Langer dan zuigt de lamello ale vocht uit de lijm waardoor cohesie slecht wordt, korter dan zet de lamello niet voldoende uit en is de adhesie slecht]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu