SOMPY RTS motor - waarom doet de motor het niet

Rob-56

  • #1
Hallo,

Ik heb (misschien) van veel klus-zaken wat verstand, maar dit weet ik dus niet.

Ik heb een nieuw rolluik gekocht met een SOMPY RTS motor. Op een gegeven ogenblik deed de motor niks meer. Oke, een nieuwe erin en alles werkt weer.

Maar ik wilde weten waarom de motor niks meer deed. Nu heb ik de stroomdraad verwijderd uit de motor. Dit is een soort stekker met 3 koperen contacten en een apart massacontact aan de buitenkant.

Nu mijn eerste vraag:

Als ik meet staat op de twee buitenste contacten spanning. Het middelste contact is dan dus de nul-fase (Blauwe draad). Maar als ik de stekker andersom in het stopcontact steek dan staat er dus spanning op het middelste contact en dan staat op de beide buitenste contacten de nul-fase (blauwe draad). Dat is uiteraard allemaal wel logisch. Maar..........zou er iets in de motor zitten die dit niet "fijn" zou kunnen vinden? M.a.w. zit er wellicht iets in de motor die eigenlijk geen constante spanning wil hebben? En vooruitlopend op een antwoord; kan een motor of ding in de motor daar kapot van gaan?

Dan direct maar mijn tweede vraag:

Waar kan ik nog meer naar kijken/onderzoeken waarom "de motor" het niet meer doet?

Groeten Rob
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stekker omdraaien maakt niet uit.
Motoren zijn niet fase gevoelig.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Hoe oud is deze motor?

Oorzaak kan divers zijn.
Stopte de motor gewoon of bleef hij brommen?
 

Rob-56

  • #4
Hallo,

De motor was/is dus een maandje of 3. Het rolluik was naar beneden en deed helemaal niks meer. Dus ook niet brommen. Het rolluik stond niet op het laagste punt, want ik had de "kiertjes" open. Ik heb eerst geprobeerd om weer terug te gaan naar de fabrieksinstellingen, want dan gaat ie altijd uit zichzelf bewegen, maar ook dat hielp niet. Ik heb de stroom gemeten en dat staat er allemaal netjes op. Ik heb ook een andere afstandsbediening geprobeerd, maar ook dat is niet de oorzaak. De motor zit dus ergens helemaal vast. Oke, ik heb er geen verstand van, maar ik weet ook niet hoe het ding "verder" open kan. Hij doet nu toch niks.

Ik probeer altijd achter een oorzaak te komen want daardoor krijg ik eigenlijk vaak de boel weer "heel".
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Alleereerst ga ik er vanuit dat dit een garantie was, de fabrikant van de motor geeft nl 5 jr garantie op zijn/haar motoren.

Mijn eerste reactie is dat het wat is in het zender gedeelte v.d. motor.

Stuur de motor naar de motor fabrikant de service dienst onderzoekt de motor dan.
 

Rob-56

  • #6
Hoi,

Ik heb de oude motor nog liggen en heb inderdaad een hele nieuwe gekregen. De oude hoeft niet terug dus ben ik vrij om zelf te gaan prutsen. Maar hoe krijg je zo een ding een beetje open?

Hoor graag.

Groet,

Rob
 

Kluske

  • #7
Direct achter de kop van de motor zit een ring.
Op deze ring zit een verhoging een stukje ijzer, deze kun je weg schuiven.
Nu kun je de ring verwijderen, onder deze ring zitten een paar schroeven die je los draait zodat je nu het hele elektrische gedeelte uit de buis kunt trekken.
 

Rob-56

  • #8
Hoi,

Dank, ik ga nu eerst even op vakantie, maar daarna ga ik eens kijken.

Ik laat het via het forum weten of het gelukt is.

Groet,

Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu