Solderen cv-leiding

Erik_w107

  • #1
De cv leiding van de radiator in de keuken komt uit in mijn kruipruimte in de kamer ernaast. Hier heb ik ze aangesloten op de hoofdleiding van de cv-installatie.

De toevoer heb ik met knelkoppelingen verbonden. Voor de afvoer had ik op 1 enkel punt in deze leiding geen ruimte om de knelkoppeling aan te draaien. Uit frustratie heb ik deze 'maar' gesoldeerd met een koperen, recht verbindingsstukje (15 mm) en zilverhoudend soldeertin.

Nu las ik op dit forum een reactie van Klusidee Kees dat je niet 'zomaar' een cv leiding mag/kan solderen. Ik heb de cv installatie nog niet gevuld. Heb ik het fout gedaan en moet ik me weer ondergronds gaan begeven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben zelf geen loodgieter, maar voor zover mijn kennis reikt, is een (gewone) soldeerverbinding, ook al is die met de nieuwere tin/zilverlegering gemaakt, niet geschikt voor centrale verwarming.

Alleen echt lassen en (echt) hardsolderen (met koper/zilverlegering) op hoge temperatuur komen in aanmerking. Omdat dat een amateur meestal niet gegeven is, is de enige juiste oplossing: knellen.

Of je de betreffende verbinding veilig kunt laten zitten kan ik niet beoordelen, misschien kan een echte vakman daar nog iets over zeggen.
 

Erik_w107

  • #3
Lassen kan ik wel, maar om met mijn MIG-lasapparaat onder de vloer aan het werk te gaan zie ik niet zitten.

Als de verbinding niet te vertrouwen is kan ik alleen nog bedenken om de knelverbinding op het 5 cm stukje pijp dat uit de muur komt, te zetten. Om de moer kan ik dan nog net een steeksleutel zetten, maar niet meer draaien. Dan zal ik met een dop en ratel het verbindingstuk moeten vastdraaien met een slag van nog geen cm. Dat wordt zweten onder de vloer.

Ik wacht nog even op advies van de 'echte vakman'.
 

MarcoDezicht

  • #4
Je kan alleen de cv leiding solderen als deze beiden van koper zijn als dat niet het geval is dan kun je het wel vergeten dat het lukt.

Je kan het ook gewoon met zacht soldeer doen want de druk komt nooit boven de drie bar.
 

Erik_w107

  • #5
Jullie worden bedankt! :wink: Ik zal de verbinding moeten lossolderen en een nieuwe poging met een knelkoppeling wagen. Anders zit er niets anders op om de leiding uit de muur te rukken en er een langere in te leggen (met ik weet niet hoeveel bochtjes) :( :(

Heren bedankt!

@ MarcoDEZICHT: Waarom kan ik cv-buis (ijzer/zink) niet solderen met een koppelstukje (koper)? 2 onderdelen hoeven toch niet van het zelfde materiaal te zijn om ze te kunnen solderen?
 

Spook

  • #6
Ijzeren buis moet je heter maken dan koper.
Je koperen sok wordt dan te heet en loopt je tin weg.

Maak je hem niet te warm dan vloeit het tin niet goed tussen de
verbinding.
Bij twee soorten materiaal krijg je corrosie: 1 van de 2 materialen
wordt opgevreten, dus lekkage.

Succes, Bert
 

MarcoDezicht

  • #7
En als aanvulling op het geheel: als je de sok te heet stookt, dan smelt de messing legering ook nog eens.
 

Spook

  • #8
Wat een samenwerking: top.

Groetjes, Bert.
 

Erik_w107

  • #9
Waarom moet je de ijzeren cv buis heter maken, Bert?

Deze dient toch op de temperatuur te komen die nodig is om het tin/zilver goed te laten vloeien? De warmtecapaciteit van ijzer is groter dan die van koper, en bovendien is de massa van de cv pijp groter. Dat er dus meer warmte (energie) nodig is om de ijzeren cv buis op de juiste temperatuur te krijgen is me duidelijk. Maar meer warmte (energie) wil nog niet zeggen dat de temperatuur hoger wordt.

Als je 2 metalen met elkaar verbindt, en zoals Bert schrijft dat 1 van de 2 hierdoor gaat corroderen, dan mag je ook geen messing knelkoppelingen in cv leidingen gebruiken, of waterleiding solderen (tin/zilver/koper) ... of een koperen stroomdraad in een vernikkeld kroonsteentje ... of ... zo'n vaart zal dat dus niet lopen.

.... Volgens mij gaat de discussie te ver. Ik neem aan dat jullie deskundig zijn, dus ik volg jullie advies op ... Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Erik, gewoon solderen met zachtsoldeer, vooraf het hulpstuk en de pijp vertinnen, de pijp opschuren.

Voor de twijfelaars, ik heb een zelf aangelegde installatie van verzinkt stalen pijp, bijna alles is gesoldeerd en al 33 jaar waterdicht.
Ik heb de waterdruk overigens nooit hoger staan dan 1,5 bar in warme toestand meer is niet nodig.

Succes.
 

Erik_w107

  • #11
Jan, ik heb daarstraks een proefstukje gesoldeerd. Gewoon een kaal stukje cv pijp kaalgeschuurd, en met S39 ingesmeerd. Vervolgens verwarmd totdat het tin (5% zilver) ging smelten bij aanraken van de pijp.

Het tin vloeide wel, maar niet echt lekker zoals bij koper. Nu twijfel ik helemaal. Morgen waag ik toch een nieuwe poging in de kruipruimte en doe een laatste poging om er een knelkoppeling op te draaien met een ratel/dop en steeksleutel. Ik zal eerst de restjes tin er af moeten schuren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Klopt, het lijkt of het niet goed vloeit, maar door de capilaire werking wordt het soldeer opgezogen en een homogene las is het resultaat.

Maar...... als je er zelf geen vertrouwen in hebt, nooit doen, dit geldt trouwens ook voor andere zaken.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Erik_w107 schreef:
Ik zal eerst de restjes tin er af moeten schuren
Verhitten met een soldeerbrander, en vervolgens met een stevige katoenen doek in één keer alle tin er af vegen is makkelijker. Eventueel tussendoor nog wat S39 er op.

Let op voor je handen (eventueel ovenwanten of oude handschoenen dragen).
 

Erik_w107

  • #14
Ik ben weer aan het twijfelen gebracht. Ik ga de proef op de som nemen nu de soldeerverbinding er nog op zit. (je bent een onderzoeker of je bent het niet :P )

Omdat de radiator er nog niet op zit ga ik er met een tuinslang en een slangenklem waterdruk op zetten. De andere kant, in de kruipruimte, dop ik tijdelijk af.

't Resultaat vernemen jullie later op de dag.

... tussenstand (10:55 uur) : soldeerverbinding houdt stand. Geen druppel te bekennen. Ik laat de druk er nog een tijd op zitten voor de zekerheid.

... eindstand (12:45 uur) : nog steeds een dichte verbinding. Ik laat de soldeerverbinding dus toch zitten.

Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu