Sodamethode voor wasmachine misschien toch terugbrengen als sticky?

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,

Zoals de titel al zegt wil ik graag een discussie losweken over soda reiniger/onderhoudsmiddel voor een wasmachine. Naar mijn mening is soda namelijk inderdaad een heel goede huis-tuin-en-keuken methode voor het reinigen van een wasmachine. In combinatie met een goed heet programma is het middel erg effectief in het losweken van vuil (zo doen vaatwassers hun werk tenslotte). Óók de wasmachineafvoer houd je zo schoner. Tevens draagt soda bij aan het vertragen/verminderen van schimmelgroei. Het is daarnaast goedkoop en toegankelijk. Het is bijna té goed. Er is lange tijd een sticky geweest waarin een periodieke onderhoudsbeurt met soda een advies was. Ik vond het een goeie tip die een sticky best waardig was. Ik gebuik de "methode" ook. Ik heb laatst mijn wasmachinepomp vervangen. De afvoer binnen in mijn machine zag er brandschoon uit. Geen slijmlaagje voelbaar (of zelfs maar verkleuring van enige betekenis).

Volgens mij is de sodamethode in de sticky ooit herzien n.a.v. een advies van een enkele monteur (of dus "zijn" fabrikant/werkgever). Ik vraag mij af of dat zaligmakend zou moeten zijn. Ik zie dat HG soda adviseert voor het reinigen van een wasmachine: https://hg.eu/nl/tips/wasmachine-reinigen. HG raadt soda of vaatwassertabletten aan. Deze laatste bestaan voor het overgrote merendeel ook uit soda. Ik vraag mij bovendien ook serieus af of er aluminium in wasmachines zit, op die plekken waar water komt. Waar in een machine dan bijvoorbeeld? Welk onderdeel? Ik geloof het eigenlijk niet zo. Te oxidatief en reactief lijkt mij. Daar wordt heus wel RVS, kunststof, rubber of glas voor gebruikt.

Ik ga er niet over maar ik vind dat het soda advies terug zou moeten komen :). Op zijn minst zou ik het de moeite waard vinden overtuigende argumenten te horen waarom wel of geen soda... Volgens mij is het advies om soda te gebruiken een super advies... Het valt qua milieubelasting mee in vergelijking met veel andere schoonmaakmiddelen. Laat staan specialistische reinigers. Verder af en toe natuurazijn gebruiken voor de ontkalking en mijn machineonderhoud is compleet. Daar kan een wasmachinefabrikant mij niet makkelijk vanaf praten (zij verkopen natuurlijk vaak ook hun eigen machinereinigers). Wat jullie?!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Soda tast onder aluminium aan. In de meeste moderne wasmachines is het trommelkruis van aluminium. Dus dat is een goede reden om geen soda toe te passen.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #3
O ja? En is het trommelkruis een van de onderdelen waarvan gezegd wordt: "als dat kapot is is een reparatie zinloos omdat het te duur wordt"? Daar staat mij namelijk iets van bij. Dat zou wel een goeie reden zijn ja...

Wél vraag ik mij af wat azijn dan doet voor aluminium. Zuur gaat ook niet goed samen met aluminium volgens mij. Maar je zult toch ergens mee moeten ontkalken. Of het nu citroenzuur is of azijn enz. Maar goed, dat heeft er verder niet veel met soda te maken Ook ga ik mij dan afvragen of je HG dan wel moet vertrouwen. Als ze soda adviseren... Maar goed, ook dat is een vraag die daar los van staat verder. Maar een overtuigend argument Mn22. Ik zal het heel af en toe wel gebruiken, maar wat minder vaak.Thanks
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een wasmachine kun je afschrijven als het trommelkruis breekt.
 

Knijntje

  • #5
Ik heb zojuist "HG wasmachineonderhoudsmonteur" bekeken (de naam moet niet gekker worden voor een zwaar bijtend produkt). Er staat als waarschuwing op dat het ernstige brandwonden kan veroorzaken (en dat er o.a. natriumhydroxide in zit). Het zijn korrels.

Waarschijnlijk bedoeld HG dat je na het gebruik ervan gauw een monteur nodig hebt ;)
 

Klussen.

  • #6
Mn22 schreef:
Soda tast onder aluminium aan. In de meeste moderne wasmachines is het trommelkruis van aluminium. Dus dat is een goede reden om geen soda toe te passen.
Op de website van de Consumentenbond staat
1633980378445.png
.
Volgens de consumentenbond kun je wel azijn, soda of vaatwastabletten gebruiken.
 

Knijntje

  • #8
Ja best verwarrend he? Ik denk zelf dat soda en azijn nog best meevalt (alhoewel ik uit ervaring weet dat aluminium daar wél direct donker van wordt, dat is echt wel oxidatie).Maar goed, aluminium is geen staal. Als in staal eenmaal oxidatie in zit dan zet het sneller door. Ach ja, op basis van dit soort threads en gezond verstand kan iedereen zijn eigen mening vormen. Altijd goed :)
 

Datron

  • #9
Zelf houd ik er een beetje gemengde gevoelens aan over. Dat aangevreten en uiteindelijk gebroken trommelkruis is de reden dat ik ruim een jaar geleden mijn Bosch heb kunnen afschrijven. Hij was bijna 10 jaar oud, maar verder nog prima. Ik had geen ander gekocht als dit niet was gebeurd. Nieuwe buiten en binnen trommel koste ruim 300 euro. Zelf inbouwen. Dat was me wat te gortig. Die buitentrommel delen zijn ultrasoon gelast. Krijg je dus niet heel van elkaar om alleen het kruis te vervangen.
Ik gooide ook al die jaren af en toe wat soda erbij. Hooguit 2x per jaar. We hebben hier vrij hard water. Zal misschien niet de hoofdoorzaak zijn geweest, maar het heeft vast niet geholpen in de levensduur van de machine.

20191101_190507.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #11
Voor eens en voor altijd, gebruik geen soda, geen azijn , geen vaatwastablet. Gebruik een degelijke wasmachine reiniger die dus niet op basis is van 3 bovenstaande middelen (lees de verpakking). Deze tasten zowel rubbers als alu niet aan. Daarnaast is kookwas draaien cq 90 graden het allerbelangrijkste wat mij betreft minimaal eens in de 3 weken (afhankelijk van hoeveel de gebruiker wast en met wat voor middel). Vele wasmachines die wij in het onderhoud heb lijden mechanisch weinig met bovenstaande tips.

Kalkafzetting is sowieso tegenwoordig bijna niet meer aan de orde, de reclames op tv zijn sterk overdreven. Ik woon in en regio waar voorheen erg hard water was maar tegenwoordig zitten we op 12 dh en dat is gewoon prima. Je verwarmingselement laait misschien wat aan maar dat is geen probleem. Gaat hij uiteindelijk na 10 jaar plus toch kaduuk dan zet je er voor paar tientjes nieuwe in.
 

Lampje45

  • #12
Het grote probleem is dat ten eerste de fabrikanten de kuipen geseald hebben, zodat een trommelkruis niet meer te vervangen is, als het defect mocht zijn.
Dan moet je een complete kuip met trommel en as kopen en zal je machine dus veel eerder total loss verklaard worden.
Omdat deze onderdelen peperduur zijn.
Even een lager met dichting wisselen, is er niet meer bij.
En ten tweede dat de trommelkruizen nu vervaardigd worden door een laagwaardiger materiaal dan voorheen n.l. aluminium.
En aluminium lijkt een duurzaam materiaal te zijn, omdat er een beschermende alu oxide op zit, die verder oxideren tegen gaat. Maar dat gaat bij soda dus niet op, want het agressieve soda vreet nu deze beschermlaag en het aluminium op.
Door deze constructieblunder wordt de realiteit nog pijnlijker voor de levensduur van de moderne wasmachines.
Want naast het probleem met soda en aluminium, speelt hier ook een ander probleem, wat ook in de scheepvaart voor veel schade zorgt.
Daar ontstaan cathodische stromen tussen verschillende materialen, die het minst edele metaal op vreten. In de scheepvaart wordt dit opgelost door zink opofferings anodes te plaatsen die worden dan opgevreten.
Of worden electronische maatregelen getroffen om deze stromen op te heffen.
Bij wasmachines zijn deze voorzieningen echter niet.
Dus is het gewoon slecht om de beschermlaag met soda op te vreten als er nog meer kans op schade is door andere natuurkundige verschijnselen.

En HG wordt veel genoemd, maar dat is alleen een chemische firma die chemisch oplossingen zoekt voor problemen, maar zijn beslist geen specialisten op het gebied van techniek. Dus zijn daar geen technische adviezen van te verwachten.
In ruim 50 jaar heb ik 2 wasmachines gehad en heb de machines nog nooit ontkalkt, dus ook die bangmakerij is allemaal commercie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu