Smeg fornuis vonkontsteker werkt niet

astrotomas

  • #1
Beste allemaal,

Bij mijn Smeg GKE7551 gasfornuis werkt de vonkontsteker van 1 van de pitten niet. Er is geen vonkje te zien bij het indrukken van 1 van de knoppen. Bij de andere pitten is wel een vonk te zien.

Heb de pit uit elkaar gehaald (hoever mogelijk) en schoongemaakt. Ook wat WD-40 op de ontsteker gespoten, maar helaas is het probleem niet verholpen.

Het gas werkt wel dus ik kan de pit natuurlijk met lucifers aansteken, maar ik vroeg me af of ik de vonkontsteker zou kunnen vervangen. Ik heb gezien dat deze online te koop is maar ik heb geen idee hoe ik het gasfornuis open zou kunnen maken om de ontsteker te vervangen.

Zowel aan de boven als onderkant van het fornuis zie ik geen schroeven waarmee ik deze open kan maken, maar waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd :wink: .

Iemand hier ervaring mee en een tip? Alvast bedankt!
 

astrotomas

  • #2
Sorry ik had iets meer geduld moeten hebben om de WD-40 zijn werking te laten doen. Het probleem is daarmee toch opgelost!
 

astrotomas

  • #3
Helaas heeft de vonkontsteker het toch weer begeven...

Iemand tips/ervaring met het vervangen daarvan bij een dergelijk Smeg fornuis?

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
WD-40 is in principe niet geschikt om contacten mee schoon te maken. Het kan wel, maar dan alleen met contacten die steeds open en dicht gaan (schakelcontacten, bijv. relais). Bij gebruik van WD-40 blijft er namelijk een dun isolerend vetlaagje over, na verdamping van het roest- en vetoplossende middel daarin. Dat kan net genoeg zijn om de werking van de vonkontsteker te verstoren.

Je zou (in dit geval) beter iets van remmenreiniger kunnen proberen, dat is echt alleen ontvettend. Wel een waarschuwing: dat spul is gemeen brandbaar, dus beslist een flinke tijd wachten vóór je de ontsteking (of andere vonken of vlammen in de buurt) gebruikt. En echt alleen op de bougie toepassen, niet op bewegende delen of schakelcontacten.

Voor de vonkontsteker weet ik geen nummer, temeer daar er waarschijnlijk bougies van verschillende diktes zijn gebruikt in hetzelfde fornuis (afhankelijk van de pit/kookplaats). Dat concludeerde ik uit wat ik vond op deze site (klik) of deze (klik). Willekeurig gevonden sites met googezoek "Smeg GKE7551 vonkontsteker", het is zeker denkbaar dat andere onderdelenshops je aan de hand van het modelnummer en beschrijving van de betreffende kookplaats kunnen helpen aan de juiste materialen.
 
  • Like
Waarderingen: astrotomas

astrotomas

  • #5
Bedankt voor je reactie @Kees!

Dat waren inderdaad ook de bougie onderdelen die ik online had gevonden. Het probleem is alleen dat ik niet begrijp hoe het fornuis open gemaakt moet worden om de bougie te vervangen.

Ook aan de onderkant zie ik niet schroeven of iets dergelijks, dus vroeg me af of iemand hier ervaring mee heeft. In de handleiding stond het ook niet uitgelegd van wat ik ervan begreep. Misschien is een lucifer gebruiken toch makkelijker :wink:.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan zou ik er de voorkeur aan geven een gasaansteker te kopen met zo'n (lange) steel eraan.
Voor een paar Euro heb je zo'n ding, vaak nog navulbaar ook.
Zijn eigenlijk bedoeld om kaarsen mee aan te steken, maar een gasvlam kun je daarmee prima aansteken.
Hoef je niet je vingers te verbranden zoals met een lucifer soms gebeurt!
 
  • Like
Waarderingen: astrotomas

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu