Smartplug laat energieverdeler steeds uit gaan

GerritBakker

  • #1
Ik heb een wasmachine (iQ700) en droger (Siemens iQ500) op een stekkerdoos zitten. Werkt allemaal prima (samen en los van elkaar), nu zit er een Gosund smart plug EP2 tussen (10A - 250W - 50/60Hz - 2500W max).
Wanneer de droger draait valt de Gosund uit, los of de wasmachine wel/niet draait. Had nog een reserve Gosund smart plug, maar die geeft dezelfde reactie (vrij kort na aanzetten droger valt deze uit).
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een energieverdeeldoos werkt met een geschakeld circuit via (meestal) een triac. Een smart plug doet dat eveneens. Mogelijk moet je voor 'triac' het woiord 'powerfet' of 'power mosfet' invullen.

Het is meestal gewoon niet mogelijk twee van dergelijke schakelingen achter elkaar te gebruiken. Je zult dus een andere oplossing moeten zoeken.
 

Kaajee

  • #3
En als je nu de smart plug in de energieverdeler stopt? En daarin dan dus pas de droger/wasmachine.
(Ik lees namelijk dat je nu de energieverdeler in de Gosund smart plug hebt zitten)

(Zo heb ik het namelijk in mij keuken; energie verdeler, vaatwasser hier rechtstreeks in en een boiler middels een smart plug aangesloten. Om hem op gezette tijden uit te kunnen zetten en het het verbruik te monitoren. Werkt probleemloos)

Dan moet je dus wel 2 smart pluggen gebruiken, als je beide apparaten wilt bedienen/monitoren.
 

GerritBakker

  • #4
Dank, dank!! We gaan dit proberen en zal de uitkomst delen.
 

Remmus

  • #5
Is dat een warmtepomp droger? Want dan heb je die energieverdeler waarschijnlijk helemaal niet nodig.
Ik heb ook een IQ700 wasmachine en IQ500 (warmtepomp) droger en die werken al jaren probleemloos samen op dezelfde WCD, ook als ze tegelijk aan staan.
 

GerritBakker

  • #6
Nee, daar (warmtepomp droger) hebben we in het verleden niet voor gekozen. En verder kom ik er achter dat ik geen energieverdeler bedoel maar een stekkerdoos. Ja, iets heel anders dan een energieverdeler. Huis is van 2015 met eigen groep voor witgoed, en werkt allemaal echt prima. Nooit problemen ook wanneer ze samen draaien geen issue. Totdat ik er een smart plug tussenplaats, dan blijft de wasmachine werken maar de droger zorgt ervoor dat de smartplug uitgaat. Ook wanneer de de droger alleen is aangesloten op de smartplug. Probleem is dus iets anders dan tot nu toe beschreven, mijn excuus hiervoor!
 

Kaajee

  • #7
Ander merk smartplug als test eens proberen? Bij de acétion verkopen ze ze ook (voor relatief weinig), werkt het daarmee ook niet is hij altijd weer te ruilen, dan zal het toch de droger zijn die telt in het eten gooit.


Maar iets anders, als er geen energie verdeler tussen zit, waarom wil je dan per se wél een smart plug gebruiken voor je droger?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als het geen warmtepompdroger is, heb je een goede kans dat je de plug voor max. 2500W gewoon overbelast?

Deze 2 apparaten samen op een stekkerdoos lijkt me ook niet wijs.
 

GerritBakker

  • #9
Zou nog even terugkoppelen wat de laatste opstelling (smartplug in stekkerdoos en stekker vd droger in de Smartplug) zou doen, uitkomst is dat het ook hier na 2 minuten de Smartplug uit gaat. Nu was de oorspronkelijke inzet van een Smartplug om te kijken wat beide machines verbruiken aan stroom, puur informatief dus, moeten nu iets anders bedenken om er achter te komen wat onze Siemens iQ500 aan stroom verbruikt bij een droogbeurt. Allen bedankt voor de reacties was een fijne ervaring!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
GerritBakker schreef:
...moeten nu iets anders bedenken om er achter te komen wat onze Siemens iQ500 aan stroom verbruikt bij een droogbeurt.
Een losse energie(kosten)meter (die je in het stopcontact steekt en daarin de stekker van de droger steekt)?
Die verbreekt de stroom niet, want voor meten van de stroom zit daar een heel klein weerstandje (klein qua waarde) in.

Zijn er al vanaf enkele tientjes. De goedkopere exemplaren zijn vaak wat onnauwkeuriger in de hele lage verbruikswaardes, maar voor een indruk wat een droger gebruikt is het prima. Kunnen vaak ook zodanig ingesteld worden dat ze gedurende een langere tijd de verbruikte energie (in kWh) optellen en weergeven.

Hier een voorbeeld van dergelijke apparaten, te koop bij enkele webshops. Ik heb de selectie gedaan omdat er anders allerlei andere dingen getoond worden, die niet relevant is, maar je kunt natuurlijk ook langs andere wegen zoeken naar wat je het beste lijkt. :wink:
 

Kaajee

  • #11
Dan is het gewoon een te hoge belasting voor de plug, die inderdaad ook 'slechts' 10A aankan.

Of je besteld via internet (uit het verrde oosten) voor een paar euro eentje die wel 16A aankan (je hebt ze ook van 20A, beetje apart maar dat zou zeker genoeg moeten zijn).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu