Smart radiator knop op heimeier

Goedendag beste klussers,

Ik zit met een dilemma; Ik heb radiatoren aan te sluiten en ik zoek de beste, doch knakenvriendelijke en gemakkelijkste manier om dit te doen.
Ik woon in een middenwoning, het gaat om 6 radiatoren, heb een nieuwe Nefit Proline CW3 ketel + nefit easy thermostaat.

Wat ik wil: een (waterzijdig in)geregelde radiatoren die ik per radiator (exclusief woonkamer i.v.m. thermostaat) kan instellen, maar gelieve zo min mogelijk bedienen (of via app).

Nu zijn mijn vragen:
  • Heeft een thermostatisch radiator kraan met debietregeling meer voordelen dan 1 zonder debiet regeling (in een normaal rijtjeshuis waarbij radiatoren niet dagelijks open en dicht worden gedraaid)?
  • Als een radiator met thermostatische kraan (met of zonder debiet regeling) aansluit, is dan een smart radiatorknop wel zo handig of overbodig?
  • Een smart radiator knop regelt toch zelf het warm water aanvoer? Waarom zou dan een thermostatische radiatorkraan nodig zijn?
De opties die ik nu heb:
  • Normale radiatorkraan + heimeier thermostatische radiatorkraan
    • Voordeel: eenvoudig en redelijk te betalen
    • Nadeel: je kan de temperatuur per tijd niet instellen in kamers waar de kamerthermostaat niet hangt + waterzijdig inregelen is wat lastiger (ivm vuilophoping kraan).
  • Heimeier thermostatische kraan in combi met heimeier thermostatische radiatorkraan.
    • Voordeel: eenvoudig in te regelen, makkelijk aan te passen gewenste temperatuur.
    • Nadeel: geen temperatuurinregeling afhankelijk van tijd.
  • Heimeier thermostatische kraan in combi met smart radiator kraan
    • Voordeel: eenvoudig in te regelen, makkelijk aan te passen gewenste temperatuur.
    • Nadeel: kost best wel wat knaken; 50-100 euro per radiator, en wat is hiervan dan weer het break even point?
  • Normale kraan + smart radiatorkraan
    • Kan dit? Heb je dan alle voordelen en dan goedkoop?
    • Is de radiator dan ok waterzijdig in te regelen of regelt de smart radiator kraan dat?
Ik zoek dus de meest rendabele combinatie. Is iemand die mij hierover kan adviseren?
 
Bedoel je met "normale kraan" een handbediende kraan die je dus met de hand open en dicht moet draaien? Die dingen zijn (voor zover ik weet) niet "smart" te maken.
Als je een automatische regeling wilt toepassen, dan zul je sowieso een thermostatisch ventiel moeten gebruiken. Daarna heb je de keuze om daar een knop op te zetten. Dat kan een handmatige knop zijn die je van 1-5 of zo kunt instellen, of een "slimme" knop die gekoppeld is aan een thermostaat, eventueel als onderdeel van een home-automation systeem.
Ik heb zelf op alle radiatoren een thermostatisch ventiel, met een "slimme" knop erop. Tevens heb ik per ruimte een thermostaat die alle radiatoren in die ruimte aanstuurt, en bij de ketel heb ik een aa/uit schakelaar die de ketel aanzet zodra er ergens een warmtevraag is.
Werkt inmiddels al bijna 20 jaar perfect, ik zou niet meer anders willen.
 
Hallo,

Jouw vraag betreffende normale kraan: een standaard kraan, dus geen (debiet) thermostatische kraan.
Is deze niet 'smart' te maken door een smart radiatorknop? De knop bedient toch de pal van de radiatorkraan? Behalve dit is waterzijdig inregelen van de radiator wat lastiger maar dat zou toch een optie zijn?

Ik zoek eigenlijk naar een goeie combinatie zonder dat het overdreven is. Ik heb mij bijvoorbeeld laten wijsmaken dat een dynamische thermostatische kraan overbodig is in een simpele middenwoning omdat het water debiet hiervan toch niet zo veel verschilt met weinig radiatoren.
Tevens zou ik graag willen weten of een dynamische radiatorkraan goed samenwerkt met een modulerende pomp. Mij lijkt mij dat een dynamische kraan meer weerstand biedt en dat hij voor een modulerende pomp de voorkeur geeft aan statische kranen ivm de flow in de kraan zelf. Klopt dit?

Dus jij gebruikt een thermostatische knop met een losse thermostaat. Goed idee. Welke knoppen/thermostaten gebruik je? En sluit je je gehele ketel af?

Al met al is het best een uitdaging om een goede combinatie te vinden.

Bedankt voor je reactie naamgenoot.
 
Voor zover ik weet werken alle automatische radiatorknoppen door het indrukken van de pin van een thermostatisch ventiel. Ik heb nog nooit een aandrijving gezien die een radiatorknop ronddraait
Ik gebruik zelf Homematic en de voorganger daarvan (FHT8), maar er zijn veel merken waarmee dit kan zoals evohome en tado.
Keus moet je denk ik maken op basis van de mogelijkheden van het totale systeem en wat je daarvan denkt te gaan gebruiken. Daarnaast is prijs sowieso interessant.
Van dynamische ventielen weet ik niks. Ik heb ze niet, maar het functioneert prima. Ik denk dat een systeem met regeling per kamer waterzijdig inregelen voor een groot deel overbodig maakt: een radiator met teveel doorstroming wordt immers vanzelf geknepen zodra de ruimte waar hij hangt op temperatuur komt.
 
In tegenstelling tot stefan9 zeg ik:
Regel altijd je installatie waterzijdig in.
Juist bij een zone geregelde installatie hebben dynamische kranen een echt voordeel. Je hebt dan altijd de juiste volumestroom over een willekeurige radiator. Met alle voordelen van dien.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy
Bedankt beide, ik kan allebei wat vinden in jullie opmerkingen.

Ik ben absoluut voor een digitale thermostaatknop. Het grote voordeel is de klokthermostaat, iets wat bij een analoge thermostaatknop niet te bereiken is. Die stookt altijd op de max ingestelde temperatuur.
Een thermostaat per kamer kan ook maar is dan niet benodigd.

Lange Herman: Naar mijn denken regelt de digitale thermostaatknop met een motortje de thermostaatkraan. In geval met een 'domme' thermostaatkraan in combinatie met een digitale thermostaatknop, heb je toch geen statische/dynamische thermostaatkranen meer nodig? De thermostaatknop regelt het debiet heen lijkt mij, doordat deze de radiator knijpt bij het behalen van de gewenste temperatuur of het verlagen van de temperatuur.

Kortom: een digitale thermostaatknop in combi met een 'domme' thermostaatkraan zou alles moeten dekken?

Alvast dank voor de reactie.
 
Lange Herman: ik ben heel benieuwd wat waterzijdig inregelen en dynamische ventielen voor extra voordeel hebben in mijn situatie.

Bij mij regelen de thermostaten de doorstroming per radiator en worden alle ruimtes in de praktijk prima verwarmd.

Wat zal er verbeterd worden als ik de radiatoren waterzijdig inregel en voorzie van dynamische ventielen?
 
S. Van Aggelen: een losse thermostaat heeft als voordeel dat die vrij te plaatsen is. Een radiatorknop zit niet altijd op een makkelijk bereikbare plaats, en ook niet altijd op een plaats waar de temperatuur representatief is voor de ruimte.
 
@stefan9 ja mee eens, welke losse thermostaat gebruik jij?

Een smart thermostaatknop zal de temperatuur meten nabij de radiator, echter als je weet dat 23 graden op de knop hetzelfde is als 21 in de kamer is dat wel te overzien. Wat ook kan is een temperatuurmetertje plaatsen. Dan krijg je feedback van de temperatuur in elke kamer.

Waterzijdig inregelen is het juist afstellen van de radiator, afhankelijk van de grootte en te verwarmen inhoud, in zowel de aanvoer als retour. Een delta van 20 graden C is normaliter goed. Soms geven radiatoren bijna gelijkwaardige temperatuur terug wat betekend dat er geen efficiënte warmteafgifte is in de kamer; het water stroom te snel door de radiator, 65 in, 65 uit.

Dit allemaal kan door elke thermostaatkraan gedaan worden naar mijn weten ook de domme. Dat is een kwestie van dichtknijpen. Mijn idee is dan ook dat een digitale knop de domme thermostaatkraan kan knijpen en dat een statisch/dynamische thermostaatkraan overbodig is.

@Lange Herman correct me if I am wrong.
 
Met inregelen voorkom je een te hoge volumestroom over je radiator.
Dat kan een thermostaat knop nooit regelen.

Een thermostaatknop is een "temperatuur regeling".
Een kraan is een "flow-regeling".
(flow = volumestroom)

Met inregelen zorg je dat alle radiatoren de juiste hoeveelheid water krijgen.

Bedenk dat het water wat door radiator 1 stroomt op dat moment niet door radiator 2 of 3 etc kan stromen.
Maar ook dat als radiator 1 en 2 dicht zijn er teveel water door radiator 3 gaat.

Met een dynamische kraan is je installatie ook ingeregeld als het aantal radiatoren wat open staat veranderd. En dat gebeurt nog al eens in een installatie met thermostaatkranen, of met een zone-regeling.

De volumestroom over een radiator wordt bepaald door het gewenste vermogen en de gemiddelde radiator temperatuur.

Een delta T van 20 graden is niet heilig.
In laag temperatuur installaties reken je met een lagere delta T.
 
@Lange Herman duidelijker kan het niet, dankjewel! Flow en temperatuur zijn 2 aparte aspecten, dat zag ik nog even niet. Ik weet wat mij te doen staat. Dynamische kranen met (afhankelijk van knaken, de digitale) thermostatische knoppen.

Allen bedankt!
 
@Lange Herman : Ik snap het nog niet... Waarom zou een thermostaatknop de volumestroom door de radiator niet kunnen regelen? Dat is toch precies wat een thermostaatknop doet? (En dan bedoel ik een "slimme" knop die met een motortje wordt aangedreven, ik weet niet hoe het werkt met de klassieke thermostaatknoppen)

Wat ik in de praktijk zie is dat de thermostaat de radiator precies zover open zet dat de temperatuur in de ruimte op de ingestelde waarde blijft. Als het te warm wordt (bijvoorbeeld door de zon), dan worden de radiatoren helemaal dicht gedraaid, als de ruimte afkoelt dan worden de radiatoren wat verder geopend.

Elke ruimte wordt daarbij onafhankelijk van andere ruimtes geregeld. Het maakt dus niet uit wat er aan doorstroming door de andere radiatoren gaat.

Ik denk dan ook niet dat flow en temperatuur los van elkaar staan: Om een bepaalde temperatuur in een ruimte te behouden moeten de radiatoren een bepaald vermogen afgeven, en dat vermogen wordt weer bepaald door de flow door die radiatoren (en de aanvoertemperatuur).
 
Ik snap het nog niet... Waarom zou een thermostaatknop de volumestroom door de radiator niet kunnen regelen? Dat is toch precies wat een thermostaatknop doet? (En dan bedoel ik een "slimme" knop die met een motortje wordt aangedreven, ik weet niet hoe het werkt met de klassieke thermostaatknoppen)

Een slimme knop zal ongeveer het zelfde werken als een gewone thermostaatknop.
De kraan open of dicht doen, of er iets tussen in.

Het verschil tussen de een en de ander is dat de ene als doel heeft om de temperatuur te beheersen en de andere om de volumestroom te beheersen.
Dat zijn twee verschillende zaken. Je kunt er niet vanuit gaan dat een temperatuurregeling de volumestroom juist kan beheersen. Tuurlijk soms zal het werken, maar vaak niet of niet goed genoeg.
 
  • Like
Waarderingen: S. van Aggelen
Ik denk dan ook niet dat flow en temperatuur los van elkaar staan: Om een bepaalde temperatuur in een ruimte te behouden moeten de radiatoren een bepaald vermogen afgeven, en dat vermogen wordt weer bepaald door de flow door die radiatoren (en de aanvoertemperatuur).

Ik denk dat je wat basiskennis mist, maar dat geeft niets.
En als extra factor, er zijn veel ventielen die al bijna helemaal open staat als de motor,
thermostaatknop of thermische motor het ventiel net open stuurt.
Met andere woorden, je kunt daar dan niet mee op het juiste debiet regelen.
Dat kan alleen met een dynamisch ventiel.
 
  • Like
Waarderingen: S. van Aggelen
Ik zal dan wel mazzel hebben dat het bij mij allemaal naar behoren werkt. Ik heb een verwarmingsinstallatie uit 1971 en daar de handmatige ventielen vervangen door standaard Danfoss ventielen. In sommige ruimtes heb ik de radiator vervangen door een iets groter exemplaar omdat ik niet meer op 60/80 stook.
De automatische regelaars zijn in alle ruimtes perfect in staat om de gewenste temperatuur te bereiken en stabiel te houden. Blijkbaar heb ik toevallig een goed systeem gekozen :-)
Maar mooi om te weten dat een dynamisch ventiel in theorie beter is. Gezien de geringe meerprijs lijkt het logisch om die te kiezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu